A bublina splaskla, pro ligu jen dobře

V dnešním komentáři bych chtěl navázat na jeden ze svých předchozích  s názvem „Nepřeceňujte „novou“ Spartu“. Vedou mě k tomu výkony obou aktérů dlouho očekávaného utkání Gambrinus ligy mezi Spartou Praha a Viktorií Plzeň.

Jsem totiž již dávno přesvědčen o tom, že nový realizační tým ve Spartě proklamovanou novou herní strategií v celém klubu nevymyslel nic, co by u nás v České republice nikdo neznal a neuměl. Vím, že tento termín nevyšel od současných trenérů, ale že jej vymyslela média,.
 Dění ve Spartě v zimní přípravě jsem sice sledoval jen zvenku, ale pozorně. Byl jsem totiž od začátku přesvědčen o tom, že naše trenérská škola je na vysoké úrovni, a že to, co chce „nová“ Sparta na hřišti produkovat je u nás v Česku již dlouhou dobu věc naprosto známá a snaží se jí praktikovat mnoho trenérů a jejich týmů. Někomu se to daří více, někomu lépe, ale není to nic nového. Mám na mysli hru s vysunutým presinkem,  napadání okamžitě po ztrátě míče, čisté odebírání míčů, konstruktivní řešení obranných situací, rychlé přechodové fáze (obě, tzn. nejen po zisku míče, ale i jeho ztrátě), atd.
I já  tyto progresívní aspekty fotbalu uplatňuji již od roku 1999, jenže jsem působil většinou v klubech, kde jsem měl aktuálně méně kvalitní tým ve srovnání se soupeři a tomu jsem musel přizpůsobit i herní strategii. Vždy jsem ovšem dokázal „vymačkat“ ze svěřeného týmu vysoké procento jeho teoretických možností, které ve fotbalu bohužel nejdou přesně změřit. Sparta je ovšem jiný případ. Trenéři mají velmi kvalitní kádr hráčů, klub splnil jejich přání příchodem několika vytypovaných fotbalistů.
Na utkání Gambrinus ligy mezi Spartou a Plzní jsem se moc těšil. Jedním z mých, ve fotbalovém hnutí, určitě menšinových názorů je i ten, že naše prvoligová soutěž je daleko kvalitnější, než se všeobecně prezentuje v médiích i diskusích fotbalových fanoušků. Důkazem byly výkony Plzně v evropských pohárech, momentální výborná forma české reprezentace především díky zařazení několika hráčů z domácí soutěže. Stejně tak i přímé televizní přenosy z jarních utkání Gambrinus ligy.. Naší lize totiž chybí jen lepší atmosféra, kterou by vytvořily vyprodané stadiony. Ten na Letné byl plný a i to přispělo k výborné úrovni tohoto šlágru ligy.
Výsledek mě vůbec nepřekvapil, byl jsem přesvědčen, že mužstvo Plzně utkání zvládne. Stejně tak jsem předpokládal, že i hra hostující Plzně bude kvalitnější. než hra Sparty. Že to bude další důkaz toho, že ve Spartě „neobjevili Ameriku“. Tyhle novinky byly pro soupeře problémem před zhruba 15-ti lety, kdy je nikdo neznal. Poznal jsem to tenkrát já i trenér Hřebík. Jenže dnes už to takový efekt nemá, což ve Spartě podcenili. Pro ilustraci a vysvětlení  si vybavuji jedno utkání Jablonce asi v roce 2002, který jsem tenkrát trénoval, v Příbrami. Vyhráli jsme 3:2 a navíc moji hráči postupovali 3x sami na branku domácích. Příbram tehdy trénoval jeden hodně známý trenér a na tiskovce po utkání se podivoval nad chybami svých hráčů. Jenže tenkrát ještě nepochopil, že ty chyby si vynutili moji hráči účinným presinkem, na který jeho hráči neuměli reagovat, protože o tom nic nevěděli. I na presink se dá totiž vyzrát, jako na něj vyzrála v sobotu Plzeň, ale o tom příště, v analýze tohoto utkání.
 Vítězství Plzně je dobré i pro další vývoj v tabulce Gambrinus ligy. Prohrála totiž nejen Sparta, ale i Liberec. Jablonec jen remízoval a po tříbodovém zisku Plzně a Mladé Boleslavi se boj o titul a evropské poháry dramatizuje a to určitě přiláká do hledišť hodně diváků, kteří dokáží vytvořit výbornou atmosféru. A to je to, co naší Gambrinus lize chybí především, protože fotbalovou kvalitu má.
K utkání Sparty s Viktorií Plzeň se brzy ještě vrátím speciálním komentářem. Měl jsem totiž možnost vyhodnotit podrobnou analýzu tohoto utkání od firmy „Digital project“ pro deník Sport. V ní jsem našel spoustu zajímavých dat a informací, o kterých se chci s vámi podělit, ale dříve, než je dám na svoje webové stránky, tak musí být prezentovány  právě v deníku Sport, což bude zřejmě zítra, tedy v pondělí.

Komentáře nejsou povoleny.