Kdo je na „vině“? EURO a konkurence

Tak, jako všichni příznivci fotbalu, i já jsem byl zvědavý na to, jak se bude prezentovat naše reprezentační mužstvo v prvním přípravném utkání na EURO 2012 po zimní přestávce v Irsku.

Zvědavý jsem byl hned z několika důvodů. Tým se sešel po delší době od úspěšné barážové bitvy s Černou Horou, která byla „dohrána“ na cestě domů na letišti a v letadle, což sklidilo zaslouženou vlnu kritiky fanoušků i médií. Zvědavý jsem byl i proto, že v průběhu kvalifikace na zmiňované EURO hráči k přípravným utkáním nepřistupovali s odpovídajícím zaujetím a tomu odpovídaly i výkony na hřišti. Logicky následovala i kritika, protože při tomto přístupu se opět logicky nedostavily ani výsledky. Zvědavý jsem byl i proto, že do týmu bylo nominováno několik nových nebo staronových fotbalistů (Rajtoral, Limberský, Štajner), tím se před vrcholem letošní sezóny v červnu v Polsku a na Ukrajině vytvořila daleko větší tlačenice na nominaci do týmu, který nás bude na této prestižní akci reprezentovat.
Především z tohoto posledního důvodu jsem očekával zlepšený přístup nominovaných hráčů k přípravnému utkání v Irsku a tím i kvalitní výkon a výsledek. Můj předpoklad byl zcela správný. V tomto utkání bylo už na jeho začátku cítit změnu v přístupu hráčů. Bylo na první pohled zřejmé, že každý chce podat co nejlepší výkon a do nominace se probojovat. Platí to nejen o těch, kteří v reprezentaci začínají nebo jsou v ní krátce, ale i o těch, kteří možná měli ještě před nedávnem pocit, že patří do kádru trenéra Bílka jaksi automaticky. Proto jediným negativem z tohoto utkání je pro mě výsledek, který neodpovídá tomu, co jsem na obrazovce viděl.
A je to opravdu škoda, protože výsledek zpravidla potvrzuje to, co se v utkání na hřišti dělo. Tentokrát to tak není, protože naše mužstvo si po kvalitním výkonu, i když nebyl bez chyb, vyhrát zasloužilo, což by dodalo všem kolem týmu i veřejnosti, více klidu do dalšího období  před vlastním „evropským“ turnajem. V každém případě i toto utkání potvrdilo, že v současné době má trenér Bílek tým, který může na EURO 2012 překvapit, protože má opravdu fotbalovou kvalitu. Pokud se k tomu vytvoří odpovídající atmosféra a týmový duch, tak se můžeme na tento turnaj těšit.
Proč došlo k této pozitivní změně? Když to vezmu od zadu, tak cílem ve sportu a tedy i ve fotbalu, je výsledek. K tomu je třeba podat kvalitní výkon a k tomu je třeba odpovídající přístup. Protože se pozitivně změnil přístup, změnilo se pozitivně i to ostatní, protože předpoklady k tomu tým má. Zkrátka se trenérovi Bílkovi před tím nepodařilo z týmu dostat maximum, teď se to daří. Zda je to změnou v práci trenéra nevím. Nejsem uvnitř týmu. Jedno ovšem vím zcela jistě. Je to tím, že do týmu, po dlouhém váhání, trenér Bílek postupně nominoval čerstvou, novou krev s velkou motivací. Už díky „plzeňské vlně“ hráčů v závěru kvalifikace, (Petržela, Kolář, Jiráček a Pilař), později Gebre Selassie, dnes k nim přibyl Rajtoral a Limberský  a „navrátilec“ Štajner. Zkrátka se ukázalo, že i fotbalisté z Gambrinus ligy mají kvalitu a k tomu velkou motivaci působením v reprezentaci, navíc na EURO 2012 , si vybojovat zahraniční angažmá. Je jasné, že tahle „hladová vlna“ hráčů strhne s sebou i ostatní a to je to, co tým potřeboval.
Ve včerejším utkání mě nikdo vyloženě nezklamal, s jednou výjimkou. Tou je Daniel Kolář. Vlastně ani on mě nezklamal, protože já mám na něj již delší dobu dost kritický názor. Zdá se mi, že i v dresu Plzně nehraje pro tým tak, jak bych si já představoval. Z jeho projevu mám pocit, že hraje hodně na sebe, individualisticky. Defenzívu šidí, v ofenzívě lehce ztrácí míče, protože je tzv. předržuje. Potvrdil to i včera. Za 30 minut, které hrál, hned několikrát zbytečně dlouho vodil míč, proto se dostal do střetu s hráčem soupeře, míč ztratil a zatímco se vyčítavě díval na rozhodčího, tak soupeř šel do nebezpečného protiútoku. Vrcholem,  byla ztráta míče blízko našeho pokutového území a po ní vyrovnávací branka Irska těsně před koncem utkání. A to byla škoda, protože jsme si zasloužili vyhrát.
Určitě nepříjemné bylo zranění Jiráčka. Myslím nepříjemné především pro něj, protože tým ukázal, že může hrát i bez něj a dokonce se dobře vyrovnal i s absencí Tomáše Rosického. A to je cenné pro tým i pro trenéra Bílka. I proto je dobře, že se utkání uskutečnilo, protože bylo z mnoha pohledů pro trenéra přínosem.

Komentáře nejsou povoleny.