I předkrm byl pro mě zajímavý

  Dnes večer se konečně dočkáme prvního soutěžního utkání českého fotbalového mužstva v roce 2012. Mám na mysli dlouho očekávané první utkání Evropské ligy mezi českým zástupcem Viktorií Plzeň a týmem opěvované německé nejvyšší fotbalové soutěže Bundesligy.

Tím soupeřem je Schalke 04, toho času jeden z týmů, které se v Bundeslize pohybují na špici, stejně, jako Plzeň v Gambrinus lize. I z tohoto pohledu bude srovnání kvality obou protagonistů velmi zajímavé. Pro mě dvojnásob, protože patřím ke, zřejmě malé skupince lidí, kteří tvrdí, že kvalita bundesligy je dlouhodobě přeceňovaná.
Zřejmě je toto téma všeobecně probíráno ve fotbalových kruzích, protože před několika dny bylo tématem rubriky „Přestřelka Sportu“ v deníku Sport, kde dva redaktoři navzájem argumentovali za svoji pravdu o kvalitě Bundesligy.
Předkrmem z titulku tohoto komentáře je myšleno úterní a středeční zahájení vyřazovací fáze evropských pohárů. V úterý jsem si nemohl nechat ujít konfrontaci zástupce Bundesligy se zřejmě nejlepším klubovým týmem na světě, FC Barcelonou. Už také proto, že máme ještě v živé paměti střetnutí zástupce Gambrinus ligy s tímto klubovým gigantem na podzim minulého roku. Určitě si všichni pamatujeme, jak odvážně Viktoria v obou utkáních s Barcelonou hrála, za což byla po zásluze chválena. A jak to vypadalo v úterý? Zástupce věhlasné Bundesligy hrál první poločas ustrašeně, bál se otevřít prostor na vlastní polovině a Barcelona hrála pořád „to svoje“. Leverkusen skoro nevystřelil na branku a bránil a bránil. Kdyby tímto způsobem někdo hrál u nás, tak by to pěkně schytal. Za všechno hovoří poznámka komentátora České televize Bosáka, (jinak velkého fandy Bundesligy), ve které , obrazně řečeno, nevěřícně kroutil hlavou. Mě to ovšem nepřekvapilo.
Je pravda, že do druhého poločasu nastoupil domácí Leverkusen odvážněji, ale to bylo hlavně zásluhou Barcelony, jejíž hráči při vedení 0:1 a k tomu vědomí odvety v Barceloně v zásobě, ubrali plyn. Jakmile domácí vyrovnali, tak Messi a spol plyn přidali a k tomu i další dvě branky.
Kromě pocitu, že na mém tvrzení o přeceňování Bundesligy je něco pravdy, mě na tomto utkání zaujala ještě jedna věc. Branku domácích vstřelil český reprezentant Michal Kadlec. Komentátoři ocenili, že ji vstřelil levý obránce a míč mu centroval z druhé strany pravý obránce. Přisuzovali to jaksi zvýšené aktivitě Bayeru Leverkusen. Jenže opomněli, že gólová akce byla přímým pokračováním před několika vteřinami zahraného útočného rohového kopu. Proto bylo hráčů domácích v pokutovém území a kolem něj více, včetně obou krajních obránců. Také proto hlavičkujícího Kadlece bránil vynikající útočník Sanchez, který se při obranném rohu zapojuje do jeho bránění. Jinak se pohybuje úplně na opačné straně hřiště. I na tomto prohraném hlavičkovém souboji s Kadlecem se ukázalo, že platnější je zcela jistě v pokutovém území soupeře, což potvrdil i dvěma vstřelenými brankami.
Vstřelit branku Barceloně je určitě pro každého fotbalistu velká událost. Chápu, že je tomu tak i u Michala Kadlece. Fandím mu a vím, že byl jedním z hráčů, kteří v kvalifikaci na EURO 2012 nezklamali a střílel důležité góly. Jen doufám, že kromě vstřelené branky si je také vědom, že všechny tři v síti brankáře jeho týmu padly po akcích přes jeho levou stranu. V dnešním deníku Sport je totiž s ním rozhovor a točí se kolem vstřelené branky a výměny dresu s Messim. Jenže my trenéři se díváme na předvedené výkony hráčů komplexně a já jsem přesvědčen, že i trenér Leverkusenu si toho všiml a na hodnocení mu to vytkne. Moderní fotbal vyžaduje sice ofenzívnost krajních obránců, ale tito především musí disciplinovaně plnit defenzívní úkoly a potom teprve se věnovat útočení. Nemůže to být naopak.
V dnešním večerním utkání Plzně se Schalke 04 budu našemu týmu moc držet palce. Věřím, že i přes docela rušnou zimní přípravu (odchod Jiráčka, kauzy Pilař a Bystroň) předvede Viktorka kvalitní výkon a svého soupeře porazí. Tím by totiž pomohla nejen sobě, ale i mně. Jasně si totiž uvědomuji, jaký bič jsem si tímto komentářem na sebe upletl a kolik kamarádů (i nekamarádů) by se mi mohlo posmívat s tvrzením, že nejkvalitnější ligová soutěž na světě je přeci Bundesliga.
Shodou okolností hned ve středu hrál další gigant z „plzeňské“ skupiny Ligy mistrů AC Milán na svém stadionu se slavným klubem věhlasné anglické Premier League Arsenalem Londýn. Bombastické přívlastky v tomto komentáři přidávám k německé a anglické lize úmyslně a má to svůj důvod. Ani Leverkusen, ani Arsenal totiž nehráli proti těmto gigantům tak kvalitně, jako na podzim naše česká Viktoria Plzeň. Arsenal včera večer byl doslova smeten týmem z Milána. Kladu si proto otázku: Proč jsme často tak kritičtí k úrovni naší, české Gambrinus ligy? Tak velkou kritiku si totiž nezaslouží. Za těmi jmenovanými zaostává především publicitou, zájmem diváků, atmosférou při utkáních a výší klubových rozpočtů. A tyto faktory ovlivňují tato negativní hodnocení.

Komentáře nejsou povoleny.