„Štístko“ Šmicer to zařídil

  V tomto týdnu, v pátek, jsme s napětím sledovali losování EURO 2012 v Polsku a na Ukrajině.

Typovali jsme soupeře našeho mužstva a možných variant bylo mnoho. I já jsem si přál, aby nám evropské fotbalové legendy vylosovaly do skupiny přijatelné soupeře, přes které by byla větší šance postoupit do čtrvrfinále. Podobně přijatelný los pro nás byla již kvalifikační skupina s bezkonkurenčním Španělskem a dále Skotsko, Litva a Lichtenštejnsko, což jsou soupeři podprůměrní nebo průměrní.
Postup jsme zvládli, i když s vypětím všech sil a stejně tak baráž s přijatelným soupeřem z Černé Hory. I díky zařazení hráčů Plzně, Pilaře a Jiráčka, do základní sestavy jsme se na EURO 2012 protlačili a doufali v přízeň štěstěny. Ukázalo se, že přítomnost „štístka“ Ládi Šmicera v realizačním týmu našeho mužstva znovu zabrala. Bývalý skvělý nizozemský kanonýr Van Basten nám nalosoval do skupiny opravdu hratelné soupeře: Polsko, Rusko a Řecko.
Ano, mohlo to, z hlediska šance na postup ze skupiny do čtvrtfinále, dopadnout i mnohem hůře. Např. skupina ve složení Nizozemsko, Německo, Portugalsko a Dánsko je doslova vražedná. Jenže my měli „štístko“. Ovšem pozor! Skeptici mohou jistě namítnout, že naše skupina „A“ je velmi přijatelná, proto vyvolá vlnu euforie a optimismu, která může zapůsobit jako velké psychické břemeno pro hráče. Přeci všichni už dnes víme, že český fotbalista dokáže překvapit v okamžiku, kdy se od něj nic nečeká. Jako kdysi, v roce 1962 na MS v Chile nebo na EURO 1996 v Anglii. Naopak, velká očekávání nedokážeme naplnit, jako naposledy česká „jednadvacítka“ na Mistrovství Evropy v letošním roce.
Nemohu také nevzpomenout minulé EURO 2008 v Rakousku a ve Švýcarsku. Vylosovali nám také, podle mého názoru, přijatelnou skupinu, také s pořadatelskou zemí Švýcarskem a k tomu Turecko a Portugalsko a nakonec jsme nepostoupili. Já jsem se tohoto skvělého turnaje zúčastnil osobně jako spolukomentátor TV Prima a řeknu vám, byl to šok. Rozhodla branka Turků do sítě Petra Čecha v poslední minutě utkání.
Proto považuji sice los za velmi přijatelný, ale zároveň naši skupinu za velmi vyrovnanou. Věřím v postup našeho mužstva, ale klidně můžeme skončit ve skupině i poslední. Přesto předpokládám, že navážeme na výkony ze závěru kvalifikace a z baráže. Vzhledem k tomu, že Wroclav, kde budeme hrát všechna utkání naší skupiny, je velmi blízko hranice Polska a České republiky, tak budou mít naši hoši vydatnou podporu hlediště (kromě utkání s domácím Polskem) a to bývá přeci dvanáctým hráčem týmu. Takže díky naše „štístko“ Vláďo.

Komentáře nejsou povoleny.