Den č. 13

Večerní utkání s domácím Rakouskem Němci zvládli 1:0, i když rakouské mužstvo mě osobně překvapilo velmi dobrým výkonem. Kuriózní situace nastala v okamžiku, kdy rozhodčí vykázal na tribunu za nevhodné chování na střídačce oba trenéry současně. Věc, s kterou jsem se nikdy nesetkal, a to dělám fotbal 45 let. I mně připadalo, že rozhodčí Gonzalez připískává Němcům. Možná mu připadala eventuální neúčast Německa, světové fotbalové velmoci, ve čtvrtfinále pro EURO 2008 nežádoucí. Pro nás komentátory ve Švýcarsku to znamená atraktivní čtvrtfinále ve čtvrtek 19.6. v Basileji Portugalsko-Německo.

Nesmím ovšem zapomenout na dnešní večerní utkání Nizozemsko-Rumunsko, které bude společně se souběžně hraným utkáním Itálie-Francie rozhodovat o druhém postupujícím ze skupiny „C“ (tzv. „skupiny smrti“). Podle předpovědi se má počasí od zítra zlepšit, dnes sice už neprší, ale večer stále nebude žádné teplo. Pro hráče je to příjemné, horší pro diváky a pracovníky sdělovacích prostředků.
Teplota během utkání klesla na 17 stupňů dle předpovědi, ale zahřál nás opět výkon Nizozemců, kteří tak dovršili triumf ve skupině „smrti“ se ziskem plného počtu 9 bodů a impozantním skóre 9:1. Trenér Van Basten postavil do základní sestavy pouze 2 hráče z těch předchozích, celkem logicky šetřil síly klíčových hráčů před dalším utkáním, které je čeká už ve čtvrtek. O jejich soupeři ve čtvrtfinále rozhodne dnešní utkání mezi Švédskem a Ruskem. Švédům stačí remíza, Rusko musí vyhrát.
Totálním zklamáním byl pro mě výkon Rumunů, kteří měli i z kombinované sestavy soupeře velký respekt, začali velmi opatrně a hráli tak až do konce, i když věděli, že Itálie v souběžně hraném utkání s Francií vede (nakonec vyhrála 2:0 a postupuje proti Španělsku), a tím je i při remíze odsuzuje k cestě domů. Rumuni nepůsobili jako tým, a postoupit si opravdu nezasloužili. K tomu podrobněji v samostatném příspěvku s názvem: Není hvězda jako „hvězda“.

Komentáře nejsou povoleny.