Nadstavbová část F:L pokračovala 2. kolem

Nadstavbová část naší nejvyšší fotbalové soutěže v době, kdy jsem já působil v nejvyšší soutěži jako hráč i později jako trenér ještě neexistovala, ale dokážu si představit, jak velký tlak na některé týmy a jejich trenéry z hlediska zisku potřebných bodů k dosažení nastolených cílů na ně působí. Tak to fungovalo i těsně před rozdělením do tří skupin, ale v nich to platí dvojnásobně, jenže jen pro některé týmy, což je podle mého názoru jediné negativum tohoto způsobu rozdělení klubů v cestě k dosažení maximální dramatičnosti závěru celého ročníku.

Když jsem na začátku tohoto komentáře zmínil, že to platí jen pro některé tak si dovolím odvodit pro které. Například tým Viktorie Plzeň vzhledem k bodovým kontům dvou pražských „S“ a bodový odstup od týmu na 4. místě tabulky, které ještě zaručuje evropský pohár. A proto v této skupině o evropské poháry je kromě boje o mistrovský titul mezi Slávií a Spartou zajímavá i „tahanice“ o 4. příčku mezi Baníkem Ostrava a Mladou Boleslaví, to ovšem neznamená, že Plzeň bude podle potřeby pouštět body potřebnějším.

Z těchto okolností se v tomto kole střetly ve dvou utkáních právě týmy, které tyto ambice vzájemně mají. Sparta a Slávia mistrovský titul, Ostrava a Mladá Boleslav 4. příčka a jistota evropského poháru a Plzeň potvrdila výhrou 4:2 se Slováckem oprávněnost zisku pomyslné bronzové medaile.

Začnu velmi očekávaným derby Sparta Slávia, ve kterém mohla Slávia při výhře a zisku tří bodů ještě zapálit plamínek naděje, ale bezbranková remíza sice ztrátu čtyř bodů na Spartu nezvětšila, ale také nezmenšila, což si Sparta dobře uvědomovala a od těchto jednoduchých propočtů se utkání odvíjelo. Před zaplněnými tribunami to bylo zajímavé utkání ve skvělé atmosféře, ale diváci branku neviděli, což především fanouškům Sparty asi nevadilo. Utkání se opět neobešlo bez červené karty hráče Sparty, tentokrát Haraslína za zbytečně agresívní skluz v souboji o míč i při vědomí první žluté karty, obdržel tedy druhou žlutou kartu, ale podle mého názoru měl obdržet od rozhodčího červenou kartu i jeho spoluhráč Krejčí za nebezpečný způsob hry v souboji s Chytilem. Ano, souhlasím, že cílem Krejčího nebylo zranění soupeře, ale reálně hrál způsobem, který ke zranění směřoval a jen díky štěstí nezlomil Chytilovi ruku v oblasti lokte.

Dalším utkání tzv. o šest bodů, protože se bojovalo o 4. příčku v tabulce se hrálo v Ostravě-Vítkovicích, kam přijel tým Mladé Boleslavi. Utkání ovlivnila vedoucí branka týmu z města automobilů hned v úvodu utkání a zbytek utkání se odvíjel od důsledné a dobře organizované defenzívy svěřenců trenéra Holoubka a slušného výkonu týmu Baníku, ale i díky několika nevyužitým šancím, které měl zejména Kubala toto důležité utkání tým Baníku, dá se říci skoro pravidelně na domácím hřišti prohrál, tentokrát 0:1.

Viktoria Plzeň porazila před svými fanoušky Slovácko 4:2 i díky hattricku Šulce, který tím potvrdil skvělou jarní formu podpořenou skvělou efektivitou 18-ti přesných zásahů, což by před rokem nikdo nečekal, ale od příchodu nových majitelů a trenéra Koubka, kteří kladou důraz na výchovu svých hráčů a jejich posunu do kádru ligového týmu a omlazení týmu, což by se za „vlády“ trenéra Bílka a šéfa klubu Šádka nikdy nestalo, se tým Plzně značně výkonnostně posunul a výsledkem je skvělá jarní jízda Evropou i bronzová „medaile“ ve FORTUNA:LIZE.

Střední skupina o Evropu je z hlediska sledovanosti a atraktivity nejméně zajímavá a proto i málo medializovaná, ale přesto i tady došlo k překvapení. V minulém kole nadstavby oba domácí týmy Teplice a Hradec Králové vyhrály se Slovanem Liberec a Sigmou Olomouc a v tomto kole tento svůj úspěch oba zopakovaly dokonce na hřištích soupeřů. Teplice vyhrály v Liberci 1:2 a Hradec Králové v Olomouci 1:3 a oba vítězové se utkají ve finále o možnost rozdat si to o vstupenku do Konferenční ligy s týmem z 5. příčky skupiny o titul a Evropu, což může být v této chvíli někdo z trojice Mladá Boleslav, Baník Ostrava nebo Slovácko.

Nejdramatičtější skupinou je skupina o baráž a sestup. V minulém nadstavbovém kole všechny tři domácí týmy vyhrály, ale tentokrát se to podařilo jen týmu Pardubic za výhru 3:2 s Českými Budějovicemi. Oba soupeři se tahali o vedení, ale posledním byl domácí záložník a lídr týmu Hlavatý brankou v 85. minutě na 3:2.

Týmy Bohemians a Jablonce se rozešly s remízou 1:1, když Jablonec se ujal vedení hned v úvodu utkání a hráč Bohemians Huf vyrovnal opět až v závěru utkání, přesně v 87. minutě na 1:1.

Nejdramatičtější bylo utkání v Karviné, kam přijel tým Zlína. Oba soupeři potřebují body k záchraně, ale opět, podobně jako v předchozích dvou utkáních této skupiny, se rozhodovalo dokonce až v 93. minutě. Tým Karviné sice vedl po prvním poločasu zaslouženě 2:0, ale tým Zlína i díky trenéru Červenkovi, který poslal do druhého poločasu na hřiště zkušeného Bartošáka, který před časem přestoupil do Zlína právě z Karviné, a on dvěma brankami srovnal stav utkání na konečných 2:2. V tomto případě je, jak jsem se několikrát ve svých komentářích zmínil, cennější a pro souhrn zisku bodů důležitější ztráta dvou bodů soupeře, tedy Karviné, než jeden získaný bod Zlína, ale v součtu v utkání tzv. o šest bodů je to důležitá remíza pro Zlín, ale pro trenéry Karviné velký stres, protože podobně prohráli v minulém kole v Jablonci…

Pokud bych se pokusil o stručnou rekapitulaci v tom, co výsledky v tomto kole změnily v postavení a ambicích klubů před závěrečnou trojicí utkání, tak za zajímavost stojí, že v příštím kole se utká Jablonec s Pardubicemi a remíza zajišťuje účast ve F:L oběma soupeřům, jistotu záchrany už měl tým Bohemians, z trojice České Budějovice, Karviná a Zlín jeden sestoupí a dva půjdou do baráže, ale pokud bude Jablonec remizovat s Pardubicemi (jsem zvědavý na kurz v sázkových kancelářích)…

Komentáře nejsou povoleny.