První kolo nadstavby nepostrádalo na dramatičnosti a dominanci domácích týmů

Ano, je to tak, domácí týmy z osmi utkání tohoto kola bodovaly naplno v sedmi z nich, stoprocentní bilanci jim pokazila jen pražská Sparta výhrou na Slovácku 4:2. Už před tímto kolem se spekulovalo o tom, jak moc je v současném fotbalu důležitá součinnost hráčů podpořená herními automatizmy. Hodně to před několika sezónami poznala i pražská Slávia pod trenérem Trpišovským, často jsem i já v několika komentářích upozorňoval na problematiku vypěstování souhry při několika tehdejších příchodech nových hráčů a už tenkrát to praxi týmu Slávie poznamenalo. I proto se před tímto kolem rozebírala a srovnávala metoda trenéra Sparty Priskeho, který rotuje se sestavou daleko méně, než trenér Slávie Trpišovský a i toto kolo ukázalo, že jak se říká, že všeho moc škodí a platí to i v tomto případě. Hra Sparty je určitě dynamičtější, přímočařejší něž způsob hry Slávie a potvrdilo to i toto kolo. Tato debata vznikla i proto, že před derby pražských „S“ bylo v obou týmech několik karetních ohrožení, více ve Spartě celkem 9 a všichni „přežili“ utkání se Slováckem bez karty. Slávia jich měla 5.

Slávia přivítala v Edenu ostravský Baník a výsledek 5:0 je jednoznačný a přispělo k tomu samozřejmě i vyloučení hráče Baníku Tanka, ale určitě také stabilita sestavy, protože ve srovnání se sestavou v předchozím utkání v Hradci Králové udělal trenér jen jednu změnu, místo Zmrzlého hrál Bořil. Velmi mě zaujala branka Chytila, jednu ze svých dvou branek vstřelil posunutím prudkého míče po zemi tzv. „za patou“ přesně do protipohybu brankáře, což nebyla zcela náhoda, protože tak už skóroval několikrát.

Sparta potvrdila na Slovácku svůj klasický způsob hry založený na rychlosti a přímočarosti po zisku míče a pokud soupeř po ztrátě míče nereaguje okamžitě, tak je zle. Ano, je pravda, že starším hráčům Slovácka už rychlost chybí, ale na to se reaguje velmi těžko a pokud je ve finále hráč typu Kuchty, který nezpanikaří a chladnokrevně přelobuje brankáře, tak je zle. Zaujala mě ještě jedna situace před brankou Slovácka a týkala se třetí branky Sparty. O jeho autorovi Haraslínovi je známo a ví to i brankář Slovácka Fryšták, že tento slovenský fotbalista hraje na levé straně sestavy Sparty, i když je pravák a často střílí na dlouhou tyč, což několikrát také předvedl. Jenže při třetí brance ze stejné pozice domácí brankář automaticky předvídal míč na dlouhou tyč, ale Haraslín poslal míč nečekaně na první tyč, což brankář Fryšták nečekal. Tady se ukazuje, jak je důležité i u fotbalu myslet, to je případ Haraslína a naopak se potvrdilo, že všechny týmy i jejich hráči mají spoustu informací o hráčích soupeře, ale někdy je to kontraproduktivní, jako v tomto případě.

Ve třetím utkání skupiny o titul hrála Viktoria Plzeň s Mladou Boleslaví, která i mě velmi zklamala. Hráči Plzně byli favoritem, ale mladoboleslavský tým působil, jako kdyby si toho byl vědom a zápas doslova odevzdal. Výhra Plzně 3:0 se zrodila hned od začátku, ve 12. minutě to bylo 2:0 po téměř shodných rychlých akcích, na které hráči soupeře nestačili rychlostně reagovat. Tým Plzně hrál uvolněně, možná i proto, že i hráči věděli, že trenér Koubek se rozhodl nabídku klubu na působení na trenérské lavičce v další sezóně pokračovat. Z mého pohledu je to v jeho věku obdivuhodné už proto, že já jsem o tři roky mladší a vím, jaká je to fyzická a hlavně psychická zátěž v tomto věku.

Velmi zajímavá utkání jsme v tomto kole viděli ve skupině o záchranu. Hlavně proto, že tato skupina je z hlediska aktuálního zisku bodů nejvyrovnanější a z hlediska sestupu psychicky nejnáročnější, jsou to proto utkání tzv. „o šest bodů“ a když k tomu přidáte i rozhodující branky v nastaveném času, tak to bylo v tomto kole pro některé opravdu hodně frustrující.

Začnu utkáním Jablonce s Karvinou, ve kterém ještě minutu před koncem řádné hrací doby vedla Karviná 1:2 a potvrzovala tak moje pozitivní hodnocení v minulých utkáních. Jenže v tomto kole byla na výši v některých utkáních i efektivita standardních situací a to se týmu Karviné vymstilo, protože domácí tým Jablonce v 89. minutě vyrovnal a v 96. vstřelil vítěznou branku, obě po standardních situací. Ne, nezáviděl jsem tuto situaci trenérovi a všem hráčům Karviné.

Druhým utkáním s podobným osudem pro jeden z týmů se hrálo v Českých Budějovicích, ale pro soupeře, kterým byl tým Bohemians to nebylo vzhledem k počtu bodů tak fatální. Vítězná branka domácích na 2:1 padla v 96. minutě a také dá se říci po standardní situaci, i když „jen“ po autovém vhazování nakrátko, na které hráči Bohemians reagovali pozdně a míč po střele rakouského obránce Trummera skončil v síti. Radost domácích hráčů to byla obrovská, tři body jsou pro všechny ve skupině o záchranu důležité.

I díky tomu se na poslední příčku v tabulce F:L propadl Zlín, který tentokrát prohrál v Pardubicích 2:0. První branku vstřelil střelou parádním způsobem „přes hlavu“ Icha a 5 minut před koncem pojistil vedení na 2:0 Krobot.

Prostřední skupina o umístění, která není až tak zajímavá a proto i dramatická, se hraje jinak, systémem pohárových utkání doma x venku a vítězové hrají finále. Oba domácí týmy před odvetami vyhrály, Teplice s Libercem 2:0 a Hradec Králové se Sigmou Olomouc 3:1. V Teplicích viděli domácí diváci parádní dvě branky z dálky z kopačky Fíly a Havelky. Uvidíme, jaké výsledky přinesou odvetná utkání stejných soupeřů.

Komentáře nejsou povoleny.