I 14. kolo F:L potvrdilo dramatičnost na obou pólech tabulky

Ano, je pravda, že na horním pólu tabulky se přetahují o vedení jen dva týmy pražských „S“, ale i toto kolo potvrdilo, že ten třetí vzadu ještě nestahuje zbraně. Tím je Viktoria Plzeň a potvrdila to i v tomto kole výhrou 2:1 na Slávii, což asi nikdo nečekal včetně mě. A navíc podle mého názoru zejména za výkon ve druhém poločasu to byla výhra zasloužená. O příčinách se bude trenér Trpišovský určitě bavit se svými svěřenci, já si dovolím pojmenovat je ze svého pohledu. Hráči Slávie jsou zvyklí soupeře na svém stadionu „válcovat“ a tentokrát se to projevilo už ve 13. minutě brankou Van Burena po skvělém centru Wallema a kdybychom mohli v té chvíli nahlédnout do hlav hráčů Slávie, tak zřejmě zjistíme, že jsou si opět, jak jsou zvyklí, jistí, že utkání se vyvíjí podle tradičního scénáře a dopadne dobře. Jenže si neuvědomili, že proti nim stojí dobře organizovaný a velmi motivovaný a proto aktuálně velmi kvalitní soupeř se zvolenou taktikou skvělého trenéra Koubka, která na Slávii a tlak na její přechod středního pásma platila. Druhý poločas byl proto v režii Plzně a nesourodý tým Slávie (i díky masívní rotaci hráčů vzhledem k náročnému programu) 2 krát potrestal rychlý Jirka po kolmém rychlém protiútoku po ztrátě míče hráčů Slávie, v prvním případě míčem za obranu a ve druhém průnikovou přihrávkou, která zaskočila v té chvíli nekompaktní obrannou řadu. Platí to především o levé straně defenzívy, kde hrál dlouho zraněný Bořil a halvbeka Provod, pro kterého to není podle mého dlouhodobého názoru z hlediska hráčské typologie ideální post. V tomto případě chyběl na hřišti zraněný kapitán Slávie Holeš, který těží ze své mentální a atletické rychlostní kvality. Ano, já vím, že Plzeň má stejně náročný zápasový program, ale logicky zvolený způsob hry Plzně z aktivní defenzívy do rychlého protiútoku není v součinnosti hráčů tak náročný, jako vycházet z výstavby hry přes střední pásmo. Tým Plzně k tomu navíc přidal ještě aktivní napadání rozehrávky Slávie.

Prohra Slávie určitě potěšila druhého aspiranta na první příčku Spartu, která se také dost protrápila na tři body za výhru 2:0 s Bohemians, ale pomohla ji utkání zlomit penalta v 68. minutě po hloupém a zbytečném ataku Hybše, což samozřejmě známý herec Kuchta okamžitě využil. Sám Hybš se v pořadu „Dohráno“ výstižně vyjádřil, že pomohl rozhodčímu písknout pokutový kop.

Při pohledu na výsledky tohoto kola si nemůžu nevšimnout výsledků tří týmů, které jsem v dosud odehraných kolech a zejména v úvodu soutěže hodně kritizoval. Abych byl konkrétní tak o Viktorii Plzeň jsem napsal, že je to mužstvo veteránů, o Baníku Ostrava že klub tápe v nastavení herní strategie týmu a u Zlína jsem oprávněně kritizoval personální hráčskou strategii postavenou na hráčích za zenitem apod. Světe div se, všichni tři tyto kritizované nedostatky postupně odstranily. Viktoria Plzeň je dnes omlazeným týmem, který ví jaký fotbal chce hrát, trenér Koubek výrazně snížil věkový průměr a dokáže svými taktickými kroky dosáhnout úspěšných výsledků ve F:L i v Evropě.

O Baníku už dnes víme, že aktuálně 4. příčka tabulky je především zásluha sportovního ředitele Mikloška a v návaznosti na jeho kroky po příchodu do klubu i zásluha trenéra Hapala, jeho kolegů a hráčů. Opět došlo k omlazení hráčského kádru a angažování hráčů, kteří jsou přínosem včetně několika odchovanců. I proto po vlažném začátku v derby utkání v Karviné nakonec otočili skóre z 0:1 na 3:1 před vyprodaným stadionem a se skvělou podporou i vlastních fanoušků, kteří to do Karviné mají jen kousek. Konečný výsledek 3:1 pro Baník Ostrava je zasloužený.

Třetím klubem, který jsem kritizoval a v tomto kole dokázal vyhrát na stadionu soupeře je Zlín, který vyhrál v Pardubicích 1:0. Tady byla moje kritika nejsilnější, protože si stojím za tím, že herní strategie nastavená sportovním vedením klubu nebyla žádná, tu nechal klub na trenérovi a výkony a výsledky týmu odpovídaly nevhodné mentalitě a charakteru hráčů. A o tom, že výměna trenéra Vrby za Červenku zafungovala není třeba pochybovat, svědčí o tom výsledky tří soutěžních utkání bez inkasované branky. V tom je totiž jasný důkaz o správné mentalitě a charakteru hráčů (zodpovědné plnění úkolů zejména v defenzívě na hřišti, týmovost …) hráčů pod novým trenérem a s jiným typem komunikace se zcela jistě zlepšila atmosféra v kabině. Souhlasím, že podíl na tom má i uzdravený brankář Dostál i zapojení několika mladíků jako v tomto kole například juniora Bužka, který dokonce vstřelil jedinou branku při výhře v Pardubicích. Podle mých zkušeností si ovšem všichni ve Zlíně musí uvědomit, že určitou výhodou bylo, že všechna tři utkání pod novým trenérem se hrála na soupeřově hřišti, kde je hra pro hostující tým bezpečnější, nehrozí tolik ztráty míčů při výstavbě hry, protože čekáš na chyby soupeře a podnikáš rychlé protiútoky, že doma se bude čekat více tvořivosti a to přináší ztráty míčů, které soupeř může potrestat. V současném pojetí fotbalu je pro slabší týmy výhodnější a bezpečnější hrát u soupeře. Pro Zlín to platí aktuálně, protože za týden přivítá na své Letné Jablonec a ten je v této herní disciplíně velmi nebezpečný…

Když to shrnu, tak všechny tři mnou velmi kritizované kluby získaly i díky pozitivním změnám, které u nich nastaly v tomto kole tři body za výhry a všechny na soupeřově hřištích. Jen se i v těchto případech potvrzuje, že úspěšnost na hřišti se ve fotbalu rodí už v nastavení sportovní strategie klubu a zejména v odborné kompetentnosti sportovního vedení, a ne vždy je na vině za neuspokojivé výsledky jen trenér…

Velký tlak je vyvíjen v tabulce prvoligové soutěže ve spodní části. O Zlínu, Pardubicích a Karviné už jsem se zmínil v předchozích řádcích. Dalším týmem, který je umístěný ve vyrovnaném spodku tabulky jsou Teplice, které hodně překvapivě, ale zaslouženě porazily tým Mladé Boleslavy, v předchozích kolech velmi úspěšný, 1:0, což okamžitě tým trenéra Frťali katapultoval do střední skupiny, což ovšem neznamená, že při vyrovnanosti soutěže tam nemůže být za týden někdo jiný.

Další ohrožený tým České Budějovice hrály v Liberci a i přes dobrý výkon podlehly Liberci před slabou návštěvou 1:0. V médiích proběhla kauza hráče Českých Budějovic Hory, který byl okamžitě vyloučen z týmu. Neznám příčiny ani žádné podrobnosti, ale nabízí se nevhodné chování a porušení klubových či týmových pravidel, což jsem zažil v trenérské kariéře několikrát a podle mých zkušeností můžu potvrdit, že pokud jsou příčiny takové, jak jsem spekuloval, tak jediným řešením je opravdu odchod hráče, protože by se mohla narušit chemie mezi kabinou a trenérem a to není dobře.

Do Jablonce přijela olomoucká Sigma a odvezla si bod za remízu 1:1. Zaujal mě vyrovnávací gól Sigmy, který způsobila laciná ztráta míče Jablonce na vlastní polovině hřiště a průšvih byl na světě, protiútok v přečíslení zakončil brankou zkušený Juliš.

Posledním utkání tohoto kola se hrálo na Slovácku, kam přijel tým Hradce Králové. Diváci gól neviděli, což lze považovat za úspěch týmu zkušeného trenéra Kotala, který ví, že získávat potřebné body lze jen s důslednou defenzívou a až potom se může přidat více aktivity nahoru. Opačně to nefunguje, což poznali například trenéři Českých Budějovic v úvodu prvoligové soutěže. Domácí byli aktivnější, měli více šancí, ale efektivita selhala, proto diváci gól neviděli. Pro Slovácko to znamená možná jen dočasnou absenci ve skupině o titul a poháry, ale o těchto „odměnách“ se bude ještě hodně a hodně bojovat.

Na závěr trochu statistiky: bilance domácí v. hosté: 3 x výhra domácích, 2 x remíza, 3 x výhra hostů, poměr branek 7 : 7, průměr na utkání 1,75, poměr získaných bodů 11 : 11, počet diváků na utkání 6905.

Komentáře nejsou povoleny.