10. kolo F:L zaujalo několika překvapujícími výsledky

Ano je to tak, týká se to především několika týmů ze spodní části tabulky, ale zaměřím se také na věkové složení některých týmů. V úvodu tradičně několik statistických údajů. V tomto kole i přes ostudu v předchozím kole v derby „S“ přišlo na tribuny stadionů v průměru na utkání slušných 7247 diváků zejména díky stadionu Sparty při utkání s Plzní 17 791, v Teplicích na utkání se Slávií, která vždycky táhne 15193 a v Olomouci zejména díky fanouškům hostujícího Baníku Ostrava v dlouhodobě atraktivním derby 10 015. Bilance domácí hosté byla 4 3 1, branek jsme viděli 22, což je průměr na utkání 2,75 branky.

Začnu očekávaným utkáním Sparty s Plzní, která držela dlouhou sérii 12-ti vítězných soutěžních utkání, které naštěstí mělo daleko fotbalovější úroveň než slavné derby před týdnem. Výhra Sparty 2:1 byla zasloužená, ukázalo se, že hra Sparty je dynamičtější, zejména po zisku míče, což v současném fotbalu je podstatný parametr a trefně to vystihl při hodnocení po utkání trenér Plzně Koubek, když řekl, že jeho tým má rok ztrátu na Spartu. Myslel to podle mého názoru tak, že po svém nástupu a nutných změnách v herní a personální strategii v práci s týmem ještě nestihl vše změnit podle svých představ, že ještě jeho hráči nevstřebali jeho nároky a představy o složení týmu a způsobu hry. Ve svých komentářích jsem několikrát kritizoval zejména věkové složení týmu Plzně v době trenéra Bílka, nazval jsem ho v jednom rozhovoru po důkladné analýze „týmem veteránů“ což trenér Koubek vyřešil poměrně rychle a stejně tak více aktivní způsob hry směrem k presinku, aktivitě a vyššímu tempu hry. Jsem rád, že i díky omlazovací kůře vznikla série 12-ti vítězných utkání. Bylo vidět, že takovou osvětu má tým Sparty pod trenérem Priskem dávno za sebou a může se věnovat další fázi fotbalu, kterou je vědomá součinnost hráčů a taktické průpravě. V těchto parametrech, kromě dynamiky pohybu, také tým Plzně zaostával. To je věc, která vyžaduje delší období v tréninkové přípravě a proto bylo z mého pohledu výstižné vyjádření trenéra Koubka, že má Plzeň roční ztrátu na Spartu. Já vím, kdysi to nikdo neřešil, fotbal byl jednoduchý sport, ale dnes je to vysoce odborná činnost založená na mnoha detailech a způsobech hry, které rozhodují. Neuniklo mi a potěšilo mě vyjádření jednoho z nových majitelů, že chtějí vytvořit klubovou sportovní strategii založenou na výchově svých fotbalistů a lze se proto domnívat, že trenér Koubek nebyl vybrán jako trenér týmu náhodou jen podle jména nebo jeho popularity, ale je součástí této klubové strategie, což je naprosto klíčový a správný postup, i když ještě ne ve všech klubech akceptovatelný.

Naopak akceptovaný je už dávno ve Slávii Praha, i když v současné době v její hře vidím, že hráči, kteří nahradili v posledním období ty co odešli za lepším a tím pomohli i klubové pokladně jako Jurásek, Lingr a další zatím potřebnou součinností nedisponují…Tentokrát Slávia ztratila body po bezbrankové remíze v Teplicích, které já vnímám jako klub, který v součinnosti klub + trenér a jeho tým respektuje trendy moderního fotbalu, v týmu Teplic byli jen dva hráči starší 25 let (brankář Grygar a Mareček).

Do kontrastu uvedu v tomto parametru z tohoto kola dva kluby Baník Ostrava a Zlín. Baník v tomto kole vyhrál v Olomouci 3:0 a potvrdil tak, že díky příchodu sportovního manažera Mikloška, který udělal pořádek v tápání klubu ve volbě sportovní strategie klubu a v návaznosti na ni angažování trenéra Hapala a výsledky jsou hned vidět. Tým se už ze skupiny o záchranu protlačil do vedoucí šestičlenné skupiny a je to proto, že má po dlouhém váhání a tápání sportovního vedení jasno, kam a jak chce směřovat v preferenci způsobu hry a věkovém složení týmu směrem k mladším hráčům, což moderní fotbal potřebuje a vlastním odchovancům. To neznamená, že by neměl v týmu být hráč cizinec, jako např. Tanko, který bude jasným přínosem, jako to bylo v Olomouci. Sigmu to naopak nesmí odradit od dlouhodobé strategie založené i díky ekonomickým možnostem na efektivní výchově vlastních hráčů.

Opačným případem Baníku je Zlín, který v tomto kole hrál s dalším kandidátem na sestupové příčky Českými Budějovicemi jen nerozhodně 1:1, což znamená setrvání na posledním místě a musím se přiznat, že je to podle mého názoru z hlediska sportovního fungování vzhledem k trendům současného fotbalu a potřebné věkové, atletické a mentální typologie hráčů nevhodně složený tým a nejsem si jist, že by tam někdo po vzoru Teplic a Baníku byl odhodlaný a schopen něco změnit. Kdyby tam byl, tak by to už dávno změnil.

Z mého pohledu vzorovým příkladem, který uvádím úmyslně po zmínce o Zlínu, kde to jako vzorový příklad nevidím pro zvýraznění rozdílného a moderního přístupu klubu i trenéra, jsou Pardubice pod trenérem Kováčem. Velmi mě tomuto srovnání inspiroval rozhovor s trenérem Kováčem v páteční příloze deníku Sport a doporučoval bych si ho přečíst každému trenérovi v Česku. Mám na mysli nejen totální soulad herní i věkové strategie klubu i trenéra, ale i mnoho konkrétních věcí, které současné fotbalové trendy nezbytně potřebují. Zkrátka klub si zvolil i díky ekonomice sportovní hráčskou strategii, k tomu potřebuje mladé, atleticky vyspělé hráče s potřebnou mentalitou a charakterem a k tomu angažovali trenéra Kováče, který toto všechno respektuje a přidává trenérskou odbornost z hlediska vhodného způsobu komunikace a moderních metod tréninku v širším trenérském týmu. A výsledky jsou logicky vidět na první pohled. V tomto kole ve východočeském derby s Hradcem Králové se Pardubice rozdělily po bodu za remízu 1:1.

Zajímavé utkání z mého pohledu a kontextu tohoto kola a tématu, který jsem zvolil se hrálo v Jablonci. Domácí Jablonec vyhrál v tomto 10. kole se Slováckem 2:0, což byla první výhra v soutěži. Situaci v Jablonci hodnotím, podobně jako ještě nedávno i v Baníku Ostrava, jako hledání vhodné sportovní strategie a její neustálé změny. Vyplývá mi to zejména z volby typologie trenérů. Nejdříve Rada, po něm Hořejš, ve všem jiný než Rada a po něm Látal, ve všem zase jiný, než Hořejš. Nevím, kdo volí v jabloneckém klubu nebo kdo určuje sportovní strategii, ale připadá mi to jak se říká od „pankejtu k pankejtu“ a to je špatně.

O Slovácku se léta ví, že má starší hráče, ví to i úspěšný trenér Svědík a dnes jsem si přečetl v deníku Sport v rozhovoru s trenérem Svědíkem po prohře v Jablonci, že problém bude zřejmě ve vyšším věku hráčů, že oni už se zlepšovat nebudou…Tak to je docela zarážející, že tak kvalitní a respektovaný trenér na to přišel až dnes, protože proto trenéři nebo kluby omlazují své týmy a i u mě už před lety jsem šel proti tehdejším trendům, které preferovaly starší fotbalisty a nebál jsem se dávat více šanci mladým fotbalistům než jiní trenéři. Oni totiž tímto způsobem delegovali část svojí odpovědnosti na tyto starší hráče, jenže se pak stalo, že ti starší hráči vedli tu hráčskou kabinu do záhuby. To jsem já nepřipustil, a proto mě někteří starší hráči neměli v oblibě. Jenže pokud jakýkoliv hráč pracoval kvalitně a pro tým, tak u mě bylo jedno, kolik má let.

Mladá Boleslav porazila Bohemians 2:0 a potvrdila tak velmi dobrou práci trenéra Kuliče. Pamatuji ho jako hráče a přiznám se, že bych mu nepředvídal z hlediska jeho odsledované mentality a občasné hráčské nekázně úspěšné působení na postu prvoligového trenéra. Jeho práci detailně neznám, takovým trenérům říkám trenér s hráčským myšlením, které je na škodu, ale přiznám se, že v tomto případě jsem se mýlil, a že se přeorientoval dobře a hlavně správným směrem.

Poslední utkání tohoto kola se hrálo v Karviné a skončilo překvapivou výhrou domácího týmu s Libercem 5:2. Je to skvělý vstup staronového trenéra Jarábka, kterému v této situaci hodně pomůže, protože jeho metody a povinnosti na hřišti i mimo hřiště budou hráči respektovat, protože vedou k takto úspěšným výsledkům. Uvidíme v dalším průběhu soutěže, ale v tomto kole týmy ze spodní části tabulky bodovaly nečekaně, Zlín, České Budějovice a Pardubice po bodu, Jablonec a Karviná za tři body.

Komentáře nejsou povoleny.