5. kolo FORTUNA:LIGY bylo skoupé na góly

Na začátek komentáře k 5. kolu naší nejvyšší fotbalové soutěže F:L uvedu jen několik základních statistik. V osmi utkáních padlo 16 branek, což je průměr 2 na utkání, což je téměř polovina ve srovnání s koly předchozími. Diváků na stadion přišlo poměrně dost, cca 6 tisíc na utkání, zasloužila se o to návštěva na Spartě a vyprodaný stadion v Brně.

Z mého pohledu je nejzajímavější statistika výsledků předchozího 4. kola a platí to i pro toto 5. kolo. Bilance výhra domácího týmu, remíza a výhra hostujícího týmu byla ve 4. kole 1 4 3 a v 5. kole 1 3 4, v součtu obou kol tedy 2x výhra domácích, 7x remíza a 7x výhra hostujícího týmu!! Na takovou statistiku jsme dlouhodobě v minulosti nebývali zvyklí, ale současný fotbal k těmto „obráceným“ statistikám směřuje, což já mnohokrát ve svých komentářích zmiňuji, ale nevidím a nečtu to nikde jinde, proto předpokládám, že s tím mnozí kolegové nesouhlasí nebo minimálně se bojí s tím souhlasit.

Klíčové je proč tomu tak je. Je to jednoduché, v minulosti, a věřte, že hodně pamatuji a vždy jsem nad tím dokázal přemýšlet, a vzhledem k tomu, že všichni hráli stejným způsobem, protože žádná taktika neexistovala, vyhrávaly týmy, které měly jednak lepší fotbalisty, ale to není jádro tohoto problému, měly zastání na důležitých místech a také domácí prostředí a podpora diváků jim také pomáhala. Jenže dnes je způsobů hry spousta včetně taktických variant a tady hraje roli snaha domácích týmů něco vytvořit, nebo dokonce konstruktivně řešit přechod středního pásma a pokud hráči nemají potřebnou kvalitu a nacvičenou součinnost a automatizmy v založení a průběhu útočné fáze hry, tak chytrý soupeř, čekající na jejich chybu nebo je k chybě aktivním presinkem donutí, tak výsledkem jsou góly v jejich síti, tedy těch domácích týmů. Nejmarkantnější příklad tohoto typu v tomto kole se hrál v Brně, kde domácí tým prohrál se Slávií 0:4. Když k tomu přidáme výkon jednotlivce, jako v tomto případě zkušeného Stanislava Tecla s bilancí 1+3, tak je výsledek jasný. K Teclovi snad dodám, že i já jsem ho v minulosti měl za pracovitého, inteligentního, charakterního, pro tým oddaného hráče, což platí i dnes, ale v poslední době k tomu přidává ještě klid a přehled ve vyložených šancích, což mimořádně pozitivně ovlivňuje jeho současnou efektivitu.

Obecně platí, že defenzívní část hry je podstatně jednodušší s týmem nacvičit než tu ofenzívní a v tomto parametru pražská Slávia pod trenérem Trpišovským patří k nejkvalitnějším u nás, což je evidentní také z její bilance vstřelených branek 18 v pěti kolech, následuje s počtem 11 branek Liberec. Tým Slávie zvládl i oslabení o stopera Ousoua, který byl pro mě nepochopitelně vyloučen za faul ve vyložené pozici, ale tak to viděl jen systém VAR a zejména rozhodčí, který ho měl na starosti.

Stále se nedaří podle představ fanoušků, trenérů i hráčů Sparty jejich týmu a platí to zejména na vlastním stadionu na Letné a já jsem přesvědčen, že právě schopnost prosadit se v útočné fázi hry proti soupeřům, kteří brání v obranném bloku a hrozí protiútoky po ztrátách míčů hráčů Sparty jsou toho příčinou. Sparta, i díky příchodu nového trenéra, ještě není tak precizně srovnaná v součinnosti hráčů při tzv. „výstavbě hry“, která je v současném moderním fotbalu klíčová. Že je to daleko složitější, než defenzívní část hry jsem psal na začátku. Proto jsem přesvědčen, že to chce ještě trochu času, ale nelze ho již moc prodlužovat, protože větší bodová ztráta se při ambicích klubu, jako je Sparta těžko dohání. Tentokrát ztratila dva body po remíze 1:1 v malém derby s Bohemians.

Viktoria Plzeň je úplně opačný případ, než Sparta. Trenér Bílek sází více na součinnost v defenzívě a snaze získat míč a hrozit z protiútoků. Když k tomu přidáme úspěšnost při standardních situacích, což byl i případ v tomto 5. kole, kdy si tři body z Českých Budějovic odvezla po výhře 1:0, která se zrodila po rohovém kopu v 94. minutě a hlavičce Mosquery.

Další český účastník skupiny evropských pohárů Slovácko prohrálo na domácím stadionu s Libercem 1:2. Po utkání před týdnem v Olomouci jsem strategii trenéra Svědíka chválil, tentokrát to byla jiná situace, tzv. všechno šlo proti jeho týmu, což se přihodilo na přelomu poločasů. Ve 45. minutě branka na 0:1, v nastavení I. poločasu červená karta pro Daníčka a v 50. minutě Van Buren na 0:2. Snížení na 1:2 z pokutového kopu Mihálikem už na body nestačilo. Je možné, že síly hráčů Slovácka mohlo ovlivnit i cestování ze Švédska, ale to patří k „evropské“ účasti. Nesmím zapomenout na skvělou formu hráče Liberce Van Burena, který na Slovácku vstřelil již branku č.5 a vede střeleckou tabulku F:L.

Baník Ostrava hrál v Jablonci 1:1, o Baníku jsem v kritickém tónu psal minule, ale tentokrát se musím zmínit i o trenéru Vrbovi a jeho chování na trenérské lavičce. Já zcela respektuji to, co jako trenér dokázal, i když vlastně pouze v Plzni, jinde už to tak slavné nebylo, ale pokud mluvíme o moderním fotbalu, tak k tomu patří i změna v chování a vystupování trenérů a tady kolega Vrba stále za tím moderním přístupem zaostává. I já jsem léta seděl na trenérské lavičce a vzhledem k tomu, že jsem patřil v prostředí fotbalu k tzv. „slušňákům“, což v té době bohužel nebyla ta správná kvalifikace, tak dnes už je i ve fotbalu doba poněkud jiná a kromě kolegy Rady, také z mojí generace, nenajdete trenéra s takovým vystupováním na lavičce i na tiskovkách a to je dobře. Vhodit láhev, i když plastovou do diváků na tribuně je naprosto nežádoucí a nedává to dobrý příklad ani hráčům, i když oni to možná neřeší nebo dokonce ocení…

Hradec Králové porazil olomouckou Sigmu 1:0, což je ta jediná výhra domácího týmu, i když se utkání hrálo v Mladé Boleslavi, tak to není typická domácí, ale „domácí“ výhra.“ Klíčovým hráčem vítězů byl jednoznačně Vlkanova a uvidíme, zda to bylo jeho poslední utkání v dresu „votroků“.

Tým Pardubic ve „vyhnanství“ na stadionu Bohemians prohrál s Mladou Boleslaví 0:3. Tady hrály prim rohové kopy Matějovského na hlavu zkušeného hlavičkáře Milana Škody. Zajímavostí je, že obě situace byly téměř ve všem totožné, stejní exekutoři, stejný hlavičkující prostor, stejné místo dopadu míče do sítě. Určitě nacvičená věc, která rozhodla o zisku tří bodů. Trenéři Pardubic budou mít těžkou práci zvednou svým svěřencům, po minulé prohře 0:7 na Slávii, hlavy.

Jediné utkání, kde gól nepadl se hrálo v Teplicích, kam přijel Zlín. Vzhledem k postavení obou týmů v tabulce by oba potřebovaly body tři, ale hráčům Zlína se při návratu přes celou republiku i s jedním bodem jelo asi lépe, než těm domácím.

Komentáře nejsou povoleny.