Řada překvapení v 1. kole F:L? Logické potvrzení „moderního“ trendu

I já patřím k těm fanouškům fotbalu, kteří se už moc těšili na zahájení nejvyšší fotbalové soutěže u nás po letním „odpočinku“, ovšem ani já jsem nepředpokládal, že budeme svědky mnoha překvapivých výsledků, pro které mám v této chvíli logické vysvětlení, které nepotvrzuje známou poučku někdejšího trenéra pana Pospíchala, že „fotbal nemá logiku“, s kterou dlouhodobě nesouhlasím a kdo čte moje fotbalové komentáře, tak to ví.

Pro tak velký počet doslova šokujících výsledků v 1. kole F:L mám jedno klasické každoroční vysvětlení, že po letním přípravném období je pro trenéry a jejich týmy tak trochu neznámou sportovní forma jejich svěřenců, která se má projevit až v soutěžních utkáních, kdy nastupuje také psychický tlak na hráče ve snaze získat potřebné a hlavně očekávané body.

Jak jsem vzpomenul, to je dlouholetý pravidelný každoroční kolotoč, jenže v současné době, tedy i dnes hraje roli jeden zásadní parametr, na který bych potřeboval více prostoru, ale pokusím se ho nejen popsat, ale také vysvětlit a prezentovat na příkladech. Začnu malou hádankou, která by měla na toto moje téma čtenáře navést a to je několik čísel z tohoto zahajovacího kola FORTUNA:LIGY:

1 3 4 a 6:14. Co to znamená? Já dlouhodobě a hlavně ze svých trenérských zkušeností tvrdím, že fotbal se sprintérským tempem vyvíjí a tím mění a dnes je spousta možností, jaký způsob hry trenér měl zvolit. A já tvrdím, že by ten způsob měl zvolit podle typologie svých hráčů a jejich kvality. U nás jsme si před lety začali myslet, že trend, který moderní fotbal je pro všechny vhodný a měli by tímto způsobem hrát všichni a kdo tak nehraje je staromódní trenér, kterého máme právo kritizovat, i když on zvolil jen způsob hry, jak jsem zmínil podle možností a typologie hráčů.

A nyní přicházím k jádru problému, které se projevilo v tomto 1. kole F:L, za které mě budou mnozí kritizovat a které se tu projevilo v plné nahotě a které já vnímám a zmiňuji se o něm již dlouhodobě. Uvedená čísla v předchozím odstavci znamenají, že v tomto zahajovacím kole 1 utkání vyhrál domácí tým, 3 utkání skončila nerozhodně a 4 utkání vyhrály hostující týmy. To je jednoznačně příznivá bilance hostujících týmů, navíc se skóre 6:14 v jejich prospěch a je to také důkaz toho, že v dnešním fotbalu jsou teoreticky ve výhodnější pozici hostující týmy a hned vysvětlím proč. A já si myslím, že i proto UEFA zrušila výhodnost vstřelených branek na hřišti soupeře v evropských pohárových soutěžích, protože současný fotbal zvýhodňuje hostující týmy.

Je to způsobeno tím, že trenéři jsou tlačeni a hodnoceni podle schopnosti uplatňovat moderní trendy fotbalu, např. výstavbu hry od vlastní branky přes střední pásmo se aktivním zapojením brankářů a to je velký omyl. Dlouhodobě tvrdím, že srovnatelní soupeři ve vzájemném utkání ve vyšším procentu případů vyhrávají hostující týmy a to, že těm domácím pomohou zaplněné tribuny je mýtus, který platil kdysi, kdy všichni hráli stejným způsobem. Dnes hostující tým zvolí způsob hry z obranného bloku, za což u nás je trenér kritizovaný, ale on volí způsob hry, s kterým má šanci uspět s kvalitnějším soupeřem. Samozřejmě jsou výjimky, jako poslední dvojutkání Slávie s týmem z Gibraltaru, kdy je kvalitativní rozdíl tak velký, že je jedno, jak Slávia hraje, ale trenérovi to nedá potřebnou zpětnou vazbu, zda způsob, který pro tým zvolil bude v těžkých utkáních fungovat a to se projevilo v utkání Slávie v Hradci Králové při prohře 0:1. Sparta prohrála s Libercem 1:2 především tím, že Liberec si na ně počkal, nedal jim prostor k efektivní kombinaci a rozhodly dvě standardní situace, trenér Vikingu Stavanger hrál se svým týmem z hlubokého bloku a vůbec se za to nestyděl, v Norsku je jeho tým obdivovaný, jak vyřadil favorita. Podobně jako Liberec na Spartě hrál Hradec Králové se Slávií.

Na utkáních Sparty a Slávie se ukázalo, jak je náročné v současném fotbalu vložit týmu určitou herní strategii, která se musí natrénovat v taktickém tréninku, zejména ta ofenzívní část, ta je vždy těžší a u těchto týmů to platí dvojnásob, protože v základní sestavě u obou hrálo 6 nových hráčů a to chvíli trvá, u Sparty je navíc nový trenér Priske, který chce hrát jinak, než byli hráči Sparty zvyklí.

Další příklad z tohoto kola prohra Baníku Ostrava se Sigmou Olomouc 0:3. Za všechno ocituji vyjádření trenéra Baníku Vrby: „Možná jsme si troufali až moc hrát otevřenou partii s Olomoucí. Asi není v našich silách proti tak dobře připravenému a silnému soupeři to zvládnout…“. Jenže to by si měl tak zkušený trenér uvědomit ještě před utkáním, ne až po prohře, která mu „otevřela oči“.

Pouze remízu 2:2 uhrála Viktoria Plzeň v Teplicích a to dokonce po neproměněném pokutovém kopu Teplic v nastaveném času, jinak by všechny tři body zůstaly v Teplicích. Další náš zástupce v evropských pohárech Slovácko hrálo nerozhodně 2:2 s nováčkem nejvyšší soutěže Zbrojovkou Brno. Bilance našich evropských zástupců?

0 2 2!!! To ukazuje na náročnost naší nejvyšší soutěže z hlediska síly, soubojovosti, taktické připravenosti v organizace hry, ale nedostatky v práci s míčem a efektivitu v překonávání defenzívy soupeřů.

Neměl jsem možnost vidět všechna utkání tohoto kola, ale výsledky utkání Jablonec v. Bohemians 0:3 a Pardubice v. České Budějovice 0:2 nasvědčují tomu, že hostující týmy z bloku domácí tým trestaly. V posledním utkání Zlína s Mladou Boleslaví branka nepadla.

Komentáře nejsou povoleny.