Ve 2. kole FORTUNA:LIGY se kanonýři vyznamenali

Nechci dělat předběžné závěry po dvou kolech F:L, ale i aktuální bilance šesti bodů potvrzuje oprávněnost Slávie, Sparty, Plzně a Slovácka v evropských pohárech, i když posledně jmenovaný tým se musel smolným způsobem s šancí na skupinovou fázi po penaltovém dramatu rozloučit.

V komentáři k prvnímu kolu jsem se zmínil o klubech s výrazným podílem svých odchovanců v kádru „A“ mužstva, konkrétně o Spartě a Olomouci a při sledování utkání Sparty v Liberci a Olomouce s Pardubicemi jsem si jejich volbu, jako nejefektivnější kluby ve výchově, potvrdil. Sleduji tyto statistiky i proto, že sám jsem začínal svoji trenérskou práci u mládeže v Sigmě Olomouc a jako trenér jsem se nebál dávat šanci mladým hráčům i v nejvyšší soutěži. Bylo to hlavně proto, že fotbal se neustále vyvíjí směrem k rychlosti a atletičnosti a k té mají mladší fotbalisté blíž.

Výhra Sparty 5:0 v Liberci, který naopak skládá svůj tým každoročně z větší části hostováním z jiných klubů, mě k tomuto tématu inspirovala i díky koncertu „mladých pušek“ Sparty Karabce, Hložka a Součka, kteří ve druhém poločasu i s částečným přispěním vyloučení zkušeného Gebre Selassieho rozebrala obranu Liberce čtyřmi brankami, jednou hezčí než druhou. K nim se zařadil i asistencí mladý Wiesner. Celý tým Sparty hrál skvěle a já mám k tomu jasné vysvětlení. Kromě skvělé ofenzívní hry byla tentokrát Sparta pevná i v defenzívě, což přičítám nasazení pohyblivého a pracovitého Sáčka do středové řady a absenci Karlssona a Vindheima v základní sestavě, kteří jsou při hře nedůslední v defenzívě. Mám takový pocit, že trenér Vrba postupně zjišťuje ideální sestavu, i když v současné době musí přihlížet i k utkáním kvalifikace o Ligu mistrů a hráče vhodně točit.

Druhý minule zmíněný klub s efektivní výchovou svých hráčů Sigma Olomouc porazila Pardubice 3:2, branky stříleli hráči Vepřek, Zifčák a Hála a jak jinak všichni jsou odchovanci klubu. Těmi dalšími, kteří zasáhli do hry jsou Hubník, Chvátal, Daněk, Matoušek, Zahradníček a Zmrzlý. To je dohromady 9 odchovanců.

Pražská Slávia je v tomto smyslu jinak nastavený klub, má ty nejvyšší evropské cíle a tím i parametry, proto v jejím týmu hrají naši i zahraniční hráči, které tým trenéra Trpišovského vybírá a posouvá výkonnostně nahoru. To se daří i díky tomu, že se zajímají především o hráče se správnou mentalitou a charakterem, protože jen takoví hráči mají touhu se zlepšovat. Jejich seznam by byl dlouhý, aktuálně se to týká obránce Oscara, který v Teplicích asistoval u všech tří branek Slávie při výhře 3:1.

Třetím favoritem F:L je Viktoria Plzeň, která měla tentokrát v základní sestavě v utkání na Bohemians při výhře 2:1 jen jednoho vlastního odchovance Šulce, do hry zasáhl ještě Hlavatý a to je na takový klub opravdu málo.

Tým Slovácka, porazil zaslouženě, i když těsně 1:0 České Budějovice Gól přišel poměrně pozdě, ale hodně tutovek hráči Slovácka neproměnili. Do utkání zasáhlo šest odchovanců klubu, což je slušné číslo. Dvě výhry 1:0 svědčí o tom, že trenér Svědík postrádá kvalitní koncové hráče, proto musí sázet na důslednou organizaci hry, která vede k čistým kontům na straně obdržených branek.

Moravské derby tradičních klubů s údajnou dlouholetou kvalitní mládežnickou základnou mezi Baníkem Ostrava a Zlínem skončilo jasnou výhrou Baníku 5:1. Byl jsem mile překvapen i výkonem ostravského týmu, protože jsem se kriticky často zmiňoval o špatně zvolené herní strategii týmu vzhledem k typologii hráčů. Někdo nekompetentní v Baníku rozhodl, že jejich tým bude hrát dominantně na vysoké procento držení míče, ale až současný trenér Smetana v tom udělal pořádek a začíná to fungovat. Hra postavená na rychlém přechodu nahoru po zisku míče, přímočarosti a sprintových nábězích fungovala proti Zlínu výborně, dvakrát se prosadil i odchovanec navrátilec obránce Lischka. Pomalu se daří i posouvat do sestavy vlastní odchovance, tentokrát hráli Kaloč a Buchta. Zlín v tomto smyslu sází na cizí hráče, včetně zahraničních, přitom se pyšní mládežnickou základnou, ale ta nemá výsledky. Tomáš Poznar (trénoval jsem ho v sezónách 2008-9 ve Vítkovicích) je z odchovanců téměř osamocený, dalším kdo se zapojil do hry byl brankář Dostál a Cedidla.

Mladá Boleslav porazila Jablonec jasně 3:0, což považuji za překvapení. V kontextu zaměření tohoto komentáře to bylo utkání klubů, které tvoří svůj tým příchody hráčů odjinud, často jen na hostování a především starších ročníků. V Jablonci se v tomto smyslu situace změnila ve srovnání s mým působením v sezónách 2001-3, jediným byl tenkrát Pepa Jindříšek, dnes už veterán, který první ligový start měl v roce 2003 pod mým vedením na Slávii. V tomto kole hráli tři, Kubista, Pleštil a Čvančara.

Karviná hrála nerozhodně 1:1 s Hradcem Králové, což pro oba týmy znamenalo zopakování jednobodového zisku z prvního kola. Pozitivním výsledkem jsou to body pro nováčka soutěže Hradec Králové a vzhledem k tomu, že v obou kolech byl blíže k výhře než soupeř, tak se ukazuje, že v tomto ročníku nebude zřejmě od začátku znám první sestupující.

V tomto kole bylo dosaženo 29 branek, tzn. průměr na utkání přes 3,5 branky a to už je pěkná porce. Škoda, že ještě nemohou být stadiony vyprodané, ale snad se brzy dočkáme.

Komentáře nejsou povoleny.