Nejvyšší fotbalové soutěž F:L, ročník 2021-22, zahájena.

Ano, konečně začala FORTUNA:LIGA, i když jen nedávno skončilo EURO 2020 a aktuálně probíhají OH 2020. Tedy sportu až nad hlavu, ovšem naše nejvyšší fotbalová soutěž je, alespoň pro mě, nejzajímavější a moc jsem se na ni těšil. EURO 2020 potvrdilo, že český fotbal včetně naší nejvyšší soutěže není vůbec špatná úroveň, tvrdím, že je mnoha lidmi podceňovaná a věřím, že svoji kvalitu potvrdí už od prvního kola, které se hrálo už o tomto víkendu.

Dobře si ještě pamatuji ze své trenérské kariéry, jak bylo zahájení soutěže vždy očekáváno s napětím, protože všechny týmy doznaly určitých změn v kádru směrem dovnitř i ven, ale nikdo nedokázal s určitostí tvrdit, že se to projeví na dobrých výsledcích i kvalitním fotbalu. Nejinak tomu bylo i o tomto víkendu. V rozhovoru se zástupcem O2 TV jsem se dočetl, že nový formát přenosů tři utkání ve stejný čas a jedno, ten den to nejatraktivnější až na závěr dne v sobotu i v neděli přinese fanouškům ucelený pohled na všechna utkání. S tím tedy nesouhlasím, protože pro mnoho příznivců F:L včetně mě to znamená, že 2 x 3 utkání se budou hrát ve stejném času, takže všechna není možné vidět, což v mém případě omezí přehlednost při vytváření komentáře o celém kolu.

Pražská Slávia cestovala do Zlína bez deseti absentujících hráčů, z nichž většina by patřila do základní sestavy. Posuďte sami: reprezentanti Bořil, Masopust, Ševčík, Holeš a Zima, afričtí hráči Sima a Olayinka, zranění Hovorka a Provod, Hromada a k tomu ještě noví hráči Madsen a Krmenčík. I přes takto brutální absence hra Slávie nebyla sice tak přesvědčivá, ale organizace hry fungovala jak vždy, proto tým odehrál utkání s čistým kontem a navíc se dočkal vítězné branky. V situaci Slávie zcela jistě cítil šanci na bodový zisk i domácí tým Zlína, herně výrazně nezaostával, ale branku nevstřelil.

Další adept na přední příčky Sparta Praha potvrdila svoji ofenzívní sílu i když musela otáčet vývoj utkání se Sigmou Olomouc po obdržení branky hned v úvodu utkání. I výsledek 3:2 pro Spartu ukazuje na nedůslednou defenzívu celého týmu. Je pravda, že trenér Vrba je zastáncem ofenzívního fotbalu, ale se silnými soupeři v lize typu Slávie nebo na mezinárodní scéně, viz. první utkání předkola Ligy mistrů ve Vídni s Rapidem ukazují, že na této úrovni to už může být problém.

Víte, co mají oba kluby, tedy Sparta Praha a Sigma Olomouc společné a co já hodnotím velmi pozitivně. Oba jsou schopny, na rozdíl od většiny zbývajících klubů naší F:L, vychovat vlastní odchovance pro svůj prvoligový tým. Mám pocit, že ve F:L asi nejvíce. Co se týká Sigmy tak na tom jsem se před léty podílel i já, konkrétně to byla generace Látal, Hapal, Ujfaluši, Heinz, Rozehnal, Kováč a mnoho dalších a těší mě, že to pokračuje.

V tomto kontextu považuji utkání Viktorie Plzeň s Mladou Boleslaví za utkání klubů, které by se svými odchovanci v sestavě sestoupily do druhé ligy. Rozumím tomu u Západočechů, kteří v posledních letech byli úspěšní v evropských pohárech, ale Mladá Boleslav se spoléhá již dlouhodobě na zkušenosti starších hráčů, proto není divu, že jejich fotbal s přihrávkami do nohy, bez sprintových náběhů a atletičnosti v pohybu s míčem i bez něj není úspěšný. V Plzni vyhrála Viktoria 2:1 po dvou rozdílných výkonech v obou poločasech podobně, jako v utkání s běloruským Brestem, což asi také není náhoda. Podle mého názoru je to dlouholetým nastavením klubu a mentalitou hráčů.

Zajímavé srovnání jsem očekával v utkání Liberce se Slováckem. Liberec tradičně mnoho hráčských změn v kádru, hráči Slovácka po nešťastné prohře v kvalifikaci Konferenční ligy v bulharském Plovdivu museli krátce po návratu sednout do autobusu a přemístit se do Liberce. Trenér Svědík využil celý kádr hráčů k šesti změnám v sestavě a překvapivá výhra Slovácka 0:1 v Liberci byla na světě. Domácím nepomohla ani dvacetiminutová přesilovka po vyloučení Cicília.

Teplice sehrály v Českých Budějovicích poměrně nešťastné utkání s jednobrankovou prohrou, i když si dokázaly vytvořit několik vyložených šancí. Jejich trenér Kučera může doufat, že podobné výkony s lepším výsledkem budou moci zopakovat i v dalších utkáních.

Očekávané utkání se hrálo také v Jablonci, kam přijel ambiciózní Baník Ostrava. Pokud jsem nazval Baník ambiciózním, tak podle mého názoru ty ambice jsou zmiňovány již dlouho, ale nějaký posun tam nevidím. Dobrým tahem bylo angažování trenéra Smetanu a nyní to bude chtít pracovat a být trpělivý. To klubovému vedení podle mého názoru chybí. K dobré náladě nepomůže ani těsná prohra 1:0, navíc v závěru utkání.

Loňský nováček a největší překvapení Pardubice musel v utkání s Karvinou dohánět průběžný stav 0:2. To se mu podařilo na remízový výsledek 2:2, což svědčí o bojovném nastavení a charakteru celého týmu. Karvinští zase dokázali vstřelit na cizím stadionu 2 branky a to také není samozřejmost. Remíza byla nakonec spravedlivá.

Stejně tak remízou skončilo utkání nováčka nejvyšší soutěže Hradce Králové s Bohemians 1:1. Jenže z vyjádření obou trenérů nebyla spravedlivá, nadšeně hrající domácí tým pod novým trenérem Koubkem podal dobrý výkon a potvrdil dobrou formu již z přípravných utkání.

Na závěr dvě poznámky. Dlouhodobě kritizuji způsob rozhodování našich rozhodčích, že zjevně nahraný pád hráče, který je pod tlakem soupeře v problému, odpíská jako faul se zdůvodněním, že „kontakt tam byl“. Na EURO byl v tomto trend zcela jiný, vědomé chtěné pády se tam nepískaly. A já to viděl i v tomto zahajovacím kole, což je dobře.

Druhou věcí, která mě zaujala je fakt, že UEFA zrušila zvýhodnění vstřelené branky na hřišti soupeře při rovnosti branek v utkáních evropských pohárů, což jen potvrzuje moji teorii, kterou zmiňuji ve svých komentářích již cca dvě sezóny. Já tvrdím, že v současném moderním fotbalu je pro slabšího nebo srovnatelného soupeře nevýhodou hrát v domácím prostředí, kde se takový tým snaží něco tvořit a s kvalitním soupeřem na to doplatí ztrátami míčů a brankami ve své síti. Naopak venku hraje „zezadu“, bezpečněji, stává se tzv.“zlodějem míčů“ a z rychlých protiútoků dokáže uhrát pozitivní výsledek. Proto mně nedávalo logiku, proč je gól venku zvýhodněný, když je tam jeho vstřelení relativně snazší a zajistí lepší výsledek. Nabízí se zvýhodnění branky na svém stadionu, ale to už je spíše z oblasti lehké nadsázky.

Na závěr bilance kola : 4 2 2, 18 branek (4×1:0), průměr 2,25 na utkání.

Komentáře nejsou povoleny.