„Evropská“ procitnutí pražských „S“ a „klasika“ Liberce

Moc jsem se těšil, jako velká část fanoušků našich klubů hrajících skupinové fáze Evropské ligy na čtvrteční první utkání Slávie v Izraeli, Liberce s belgickým Gentem a Sparty s francouzským klubem z Lille. Bodoval jen Liberec a pokusím se v tomto komentáři vystihnout proč.

Začnu Slávií, která prohrála 3:1. Už po domácím utkání s dánským Midtjyllandem jsem tvrdil, že bezbranková remíza je před odvetou v Dánsku pro Slávii dobrý výsledek, protože týmu Slávie k jeho způsobu hry vyhovuje, když soupeř musí tvořit, být aktivní a hráči našeho mistra se stávají tzv. „zloději míčů“ v úspěšném napadání rozehrávky soupeře. Jenže současně jsem tvrdil, že naopak hra do zataženého soupeře v aktivním bloku je pro ni nebezpečná, protože soupeř těží ze ztrát míčů právě hráčů Slávie a trestá tyto ztráty po rychlém protiútoku. Této teorie jsem si byl vědom i před utkáním s Beer Ševou, ale věřil jsem vyšší útočné kvalitě Slávie ve srovnání s Viktorií Plzeň, která v Beer Ševě právě tímto způsobem prohrála. Izraelský tým totiž s Plzní i včera hrál přesně tak, jak lze se Slávií uspět, tedy z aktivního obranného bloku na rychlé protiútoky. Nakonec není podle mého názoru náhoda, že všechny tři branky obdržela Slávia po ztrátách míčů ve středu hřiště a skvělých „kontrech“ takticky skvěle připravených hráčů soupeře. Hráči Slávie v tomto případě, zejména po odchodech některých důležitých hráčů tak trochu přecenili svoje možnosti a těmto ztrátám způsobem hry šli naproti ztrátám míčů a tím i porážce. Já nesouhlasím s všeobecně, včetně komentátorů a expertů ve studiu, pozitivním hodnocením výkonu Slávie. Například srovnávání vyššího procenta držení míče týmu Slávie, což je pro mě právě důkaz toho, že hrála pomalu, do šířky bez momentu překvapení atd. Trenér Beer Ševy zkrátka na Slávii svoji taktikou, která je jeho týmu navíc zřejmě vlastní, protože byla totožná s utkáním proti Viktorii Plzeň, vyzrál a výsledkem jsou pro ně tři body do tabulky skupiny Evropské ligy a finanční odměna s tím spojená. A co vnímám v případě Slávie jako procitnutí? Že musí změnit, vzhledem k nižší kvalitě fotbalistů ve srovnání s obdobím ve skupině Ligy mistrů, kdy doslova uchvátili aktivním napadáním soupeře, základní herní strategii. Ta současná částečně funguje v české lize, ale už nestačí proti soupeřům na mezinárodní úrovni.

V tomto kontextu se zmíním o utkání Liberce s belgickým Gentem. Podle mého názoru se trenér Gentu nevhodně vyjádřil na tiskovce den před utkáním o Liberci jako o týmu, který hraje jen typický „východoevropský“ bojovný fotbal, zkritizoval stav hrací plochy a zastaralý stadion v Liberci. Tím samozřejmě zvýšil motivaci týmu a všech lidí v Liberci. Je pravda, že hráči Gentu zejména v začátku utkání svojí rychlostí zaskočili hráče Liberce, naštěstí spoustu šancí v úvodních cca dvaceti minutách neproměnili, ale nakonec se ukázalo, že ten „východoevropský“ bojovný a týmový výkon Liberce přinesl tři body do tabulky a finanční odměnu klubu k tomu. Co vnímám jako „libereckou klasiku“? Trenér Hoftych už před utkáním přiznal a mám dojem, že upřímně, že jeho tým je ve skupině s nejmenší šancí na úspěch, ale už včerejší utkání potvrdilo, že ve fotbalu se dá nižší individuální kvalita hráčů nahradit elánem, zarputilostí nebo týmovou taktikou a soudržností a dnes už to zřejmě ví i trenér Gentu, který v Liberci prohrál 1:0.

Třetím zástupcem českého fotbalu ve skupině Evropské ligy je Sparta, která včera podlehla Lille z Francie 1:4. Na první pohled je výsledek debaklem, ale jen na první pohled. Průběh utkání a výsledek ovlivnilo nestejné posuzování klíčových situací chorvatským rozhodčím. Mám na mysli přísnou červenou kartu pro Krejčího mladšího, neudělení druhé žluté karty a tím i červené karty hráči Lille a neodpískání jasného pokutového kopu. Tým Sparty i přes prohru musím pochválit za srdnatost a herní nasazení i v oslabení cca 65 minut utkání. A co vnímám v případě Sparty jako procitnutí? Že na mezinárodním poli se rozhodčí s nimi nebudou „mazlit“ a něco jim promíjet, jak je tomu někdy v naší lize. Naopak, zejména rozhodčí jako byl neznámý Chorvat mají velký respekt k týmům z fotbalově vyspělých zemí, které má tým Sparty ve skupině, podobně jako mají rozhodčí v české lize respekt k některým klubům, včetně Sparty

Komentáře nejsou povoleny.