Nadstavba FORTUNA:LIGY začala

Prvním kolem začala tento víkend nadstavba naší nejvyšší fotbalové soutěže ve třech skupinách. Je dobře, že ve všech třech zatím neexistují utkání tzv. „o nic“. Tzv. proto, že vždycky přeci o něco jde (prestiž, body, prémie, dobrý pocit…), možná i proto padly ve všech utkáních minimálně dvě branky, celkem 28, což je průměrně 3,5 na utkání. Atmosféra na utkáních se zlepšila díky rozvolnění v opatřeních proti koronaviru, kdy na tribuny mohlo cca až 4 tisíce diváků.

Začnu skupinou o mistrovský titul a účast v předkolech evropských pohárů. Tam všichni tři největší favorité zvítězili. Tým Slávie si zopakoval nedávné utkání proti Baníku Ostrava na stadionu ve Vítkovicích a poučen tehdejší ztrátou v nastaveném času tentokrát neponechal nic náhodě a k výhře 3:1 se přibližoval hned od začátku utkání. Přiznám se, že i mně zatrnulo v 90. minutě (Slávii díky způsobu práce trenéra Trpišovského fandím), když mladý Buchta perfektně ve sprintu převzal prvním dotekem dlouhý pas za obranu, chladnokrevně obešel brankáře Slávie Koláře a snížil na 1:2. Jenže jako produktivní žolík se opět projevil spoluhráč Musa a v nastaveném času kontroval na 1:3 po přihrávce dalšího hráče z lavičky Oskara. I v tomto případě se potvrdilo, jak je důležité mít širší vyrovnaný kádr hráčů. K Musovi dodám, že si jej stále více představuji jako efektivního „žolíka“, naopak mám pocit, že pokud nastoupí v základní sestavě, tak jeho výkon klesá. U týmu Slávie to je zřejmě i proto, že tým je zvyklý, a jeho způsobu hry více vyhovují velmi pohybliví ofenzívní hráči jako Olayinka nebo Tecl, kteří jsou nepříjemní i pro obránce soupeře. Proto také nedostával vysoké procento účasti ve hře Milan Škoda. V závěrech utkání, kdy jsou už obránci soupeře v určité únavě se hráč typově jako Musa prosadí lépe. Celkově na mě hra Slávie dělá stále lepší dojem, noví hráči se opravdu velmi dobře aklimatizují, např. mladí Zima a Provod, velmi dobře po delší přestávce zahrál obránce Frydrych, ale nad všemi opravdu čněl rumunský reprezentant Stanciu. Měl obrovský přehled, ale zapojuje se i do tzv. „černé práce“ na hřišti. A pas prvním dotekem, skvěle načasovaný do sprintu na opačné straně hřiště na nabíhajícího Bořila byl parádní. Svědčí nejen o výborné kopací technice hráče, ale také o periferním vidění, technické kvalitě i práci s prostorem. V závěru utkání několikrát ztratil míč Oskar, který se očividně po dlouhé době zapojil do hry a nedokázal odhadnout těsné bránění soupeřů. Vše napravil asistencí u třetí branky Slávie.

Blízký pronásledovatel Slávie Viktoria Plzeň podle očekávání porazila ve své Doosan aréně Jablonec 2:0 a udržela si tak teoretickou naději na sesazení Slávie z mistrovského trůnu. Hodně napoví příští kolo, kdy Plzeň hraje na Slávii a pokud prohraje, tak všichni slávisté mohou slavit mistrovský titul. Pokud Plzeň neprohraje, tak se budou oba kandidáti přetahovat dál. Zmínit se musím o pokračující skvělé formě hráče Plzně Čermáka.

V komentáři ke 30. kolu jsem konstatoval, že týmy Sparty a Bohemians jsou v této fázi sezóny úspěšné, protože trenéři Kotal i Klusáček si dobře „sedli“ s kvalitou a typologií hráčů a co hlavně, že jejich strategie začíná od pevné obrany. A oba tento základní úkol každého trenéra potvrdili i v tomto nadstavbovém kole. Sparta doslova „přejela“ nebezpečný Liberec 4:1 a „Klokani“ opět vyhráli a opět na Slovácku 1:2, i když s posvěcením VAR.

Velmi zajímavě se vyvíjí skupina o záchranu. Tam jde zejména Karviné, Opavě, Zlínu a Příbrami doslova o každý bod. V tomto smyslu byl hodně důležitý vzájemný souboj Zlína s Opavou. Pro mě mělo utkání ještě jeden náboj. Byl to střet trenérské zkušenosti v podobě zlínského trenéra Páníka a trenérského začátečníka Radka Kováče na lavičce Opavy. Při výhře Zlína 3:1 se prosadila zkušenost, která je v tomto náročném povolání velmi důležitá. Hráčská minulost nestačí a poznal jsem to také sám na sobě. Radek má všechno před sebou a já mu přeji, aby se mu dařilo, ale musí být k sobě hodně náročný, je to práce od rána do večera, sedm dnů v týdnu a i to často nevede k úspěchu. Ve Spartě prošel dobrou školou, ale v menších klubech to funguje jinak a hlavně post hlavního trenéra je úplně něco jiného, než asistent trenéra.

Další vynikající fotbalista Pavel Horwáth byl tentokrát jako hlavní trenér Příbrami úspěšný, když jeho odhodlaný a nažhavený tým porazil Sigmu Olomouc 2:0. Už jsem naznačil, v čem byl mezi týmy rozdíl. Ano, Příbrami jde o záchranu, hráči Sigmy mají za sebou dvě velká zklamání (sešup do skupiny o záchranu a konec vyřazení v MOL Cupu) a dalo se očekávat, že to s nimi zamává. Pavel Horwáth tímto výsledkem poslal na poslední místo tým Radka Kováče a bude napínavé sledovat, kdo z nich nakonec dostane Černého Petra a sestoupí do FNL. Nepřeji to nikomu z nich. Pro Sigmu (její hráče) je zbytek čtyř utkání soutěže utrpením, protože hrají jen ze setrvačnosti. Podle mě jim sestup ani baráž nehrozí, což je nyní už skoro také případ Teplic, které porazily Karvinou 4:1.

Prostřední skupina se hraje zcela jinak, body v základní fázi se nepočítají a hraje se systémem doma a venku jako evropské poháry. Po výhře 1:2 venku jsou Bohemians a po domácí výhře stejným výsledkem Mladá Boleslav blíže postupu, než jejich soupeři Slovácko a České Budějovice. Už v úterý a ve středu nás čeká druhé kolo nadstavby, po kterém budeme moudřejší, možná už budeme znát mistra.

Komentáře nejsou povoleny.