V 19. kole F:L se stali klíčovými hráči mladíci

Závěr programu FORTUNA:LIGY v roce 2019 se blíží. Máme za sebou 19. kolo, které je předposlední, a i když se hrálo za poměrně chladného počasí, viděli jsme podle mého názoru několik velmi kvalitních výkonů týmů i jednotlivců. Polepšili se i střelci, v minulém kole vstřelili jen 13 branek, tentokrát skoro jednou tolik, přesně 25. Mě zaujalo, jakým způsobem se míče v síti za zády brankářů ocitly. Viděl jsem snahu o rychlý přechod do protiútoku po zisku míče, viděl jsem snahu o střelbu z dálky, viděl jsem spoustu centrů z křídelního prostoru do pokutového území soupeře. Zaujalo mě to i proto, že často vidím u hráčů obehrávání obranného bloku soupeře (říkám tomu přihrávky od ničeho k ničemu) bez snahy o efektivní finální fázi. Naposledy jsem to kritizoval u Slávie v utkání Ligy mistrů s Interem Milán.

A nyní trochu statistiky. V tomto kole mě zaujalo a potěšilo, že 10 branek padlo po centru z křídelního prostoru do pokutového území soupeře, dalších 6 branek po střele ze střední a větší vzdálenosti, dalších 5 po přihrávce z křídelního prostoru. V prvním případě po centru např. Škoda dvakrát, ve druhém případě centrovaný míč hlavou sklepl Traorému, dále po centru opavský Žídek, Krmenčík z Plzně, Pleštil Jablonec, Řezníček a Knapík Teplice, Lingr z Karviné, Havel z Českých Budějovic a Hubínek vlastní gól po centru Kangy ze standardní situace.

Krásné branky po střele ze střední a větší vzdálenosti vstřelili Sparťané Sáček, Hašek a Kanga, jejich soupeř Bucha z Mladé Boleslavy, obránce Slovácka Reinberk a Kuzmanovič z Baníku Ostrava. Nutno dodat, že jedna střela byla hezčí než druhá a budou zcela jistě kandidovat na gól měsíce, možná i roku.

Branky po akcích a přihrávce z křídelního prostoru stříleli Hellebrant ze Slovácka, Doležal z Jablonce, Fantiš z Teplic, Diop z Baníku Ostrava a Tetteh ze Sparty.

Jednu zajímavost jsem objevil i v tomto seznamu střelců branek. Tři jména mi opravdu, ale opravdu nic neříkala. Jedná se o hráče Hellebranta ze Slovácka, Pleštila z Jablonce a Knapíka z Teplic. Všichni tři to jsou mladí kluci kolem 20 ti let, což mě velmi zaujalo, protože já jsem byl i v prvoligových klubech trenérem, který se nebál a nevadilo mu pracovat s mladými hráči. Naopak, pokud jsem u něj viděl snahu se zlepšovat, byl ctižádostivý a týmový, takový chlapec měl u mě velkou šanci. Jako např. současní už veteráni Pepa Jindříšek z Bohemians, Pavel Zavadil z Opavy, Tomáš Poznar ze Zlína, Petr Reinberk ze Slovácka, Michal Vepřek ze Sigmy a mnozí další, kteří už v lize nehrají.

Vrátím se tedy ke třem mladíkům, kteří v tomto kole vstřelili svoje první prvoligové branky. Posuďte sami, kolik mají tito střelci a jejich premiérové branky společných znaků. Ve všech třech případech skončilo jejich utkání výhrou svého týmu 2:1 (Jablonec v Opavě, Slovácko s Plzní a Teplice se Zlínem). Ve všech třech případech vstřelili vítězné branky na 2:1 právě tito tři kluci, ve všech třech případech byl průběh utkání stejný, konkrétně vedení jejich týmu 1:0, následovalo vyrovnání soupeře a nakonec už vzpomínaný vítězný gól. A navíc ve všech třech případech byla vítězná branka na 2:1 vstřelena v poslední čtvrthodině utkání, konkrétně v 83. Hellebrant, 82. Pleštil a 75. Knapík.

Před dvěma koly, tedy v komentáři k 17. kolu F:L jsem zmínil, že naše liga je velmi vyrovnaná, proto v tomto kole prvních sedm týmu v tabulce nevyhrálo. Tentokrát je to v tomto smyslu úplně jinak. Při pohledu na prvoligovou tabulku zjistíme, že šest týmů z její první poloviny bodovalo naplno (Slávia, Sparta, Jablonec, Ostrava, České Budějovice a Slovácko), naopak z týmů ve druhé polovině tabulky jen Teplice.

Stručně k jednotlivým utkáním. Slávia potvrdila svoji kvalitu v Liberci zaslouženou výhrou 3:0. Na jejich hráčích bylo vidět hodně pohybu a aktivity. Bylo znát, že měli na přípravu k utkání celý týden. U mě by dostal nejvyšší známku Ševčík. To je hráč, který je nejen pracovitý, ale fotbalově mu to myslí a umí to s míčem. Podle mě to bude další hráč, o kterém se bude brzy mluvit v klubech vyspělé fotbalové Evropy. Zlepšení jsem viděl i u Stancia a tak bych mohl jmenovat všechny ostatní.

Tentokrát hrála velmi dobře i Sparta, což výhra 5:2 s Mladou Boleslaví potvrzuje. Trenér Jílek stále hledá ideální sestavu a možná ji už našel. Kromě solidní hry hráči Sparty vstřelili 5 krásných branek, což pozitivně kvitovali i diváci na tribunách a to Sparta potřebuje. Touto výhrou se posunula na třetí příčku v tabulce jen 5 bodů za druhou Plzní. O dramatičnost v dalším průběhu ligy tedy nemáme nouzi. Naopak třetí člen silné trojky Viktoria Plzeň pokračovala v nevýrazných, mdlých výkonech na Slovácku, kde zaslouženě prohrála 1:2. Už minule jsem napsal, že trenér Vrba mi připadal v průběhu utkání pasívní a to není dobré znamení.

Opět musím chválit České Budějovice, porazily Příbram 2:0 a svoji sérii bez prohry prodloužily na osm utkání, což by nebylo nic tak zvláštního, kdyby šlo např. o osmkrát nerozhodně a tedy zisk jen osmi bodů. Hodno obrovského obdivu je fakt, že z těch osmi utkání sedmkrát vyhrály a to je zisk 22 bodů. Je to opravdu obrovský úspěch a znovu zopakuji, že to není a nemůže být žádná náhoda, ale výsledek skvělé práce hráčů a realizačního týmu.

Z pohledu statistiky bylo zajímavé utkání Bohemians v. Baník Ostrava 0:2. Byla to totiž první prohra Bohemians v tomto ročníku na domácím stadionu v Ďolíčku a současně první výhra Baníku venku od 4. kola, celkově třetí.

Poslední nezmíněné utkání se hrálo v Karviné, která remizovala se Sigmou Olomouc 1:1.

Komentáře nejsou povoleny.