Sparta v. Slávia podle očekávání šlágrem 10. kola F:L

Dlouho očekávané utkání 10. kola F:L se hrálo v neděli před vyprodanou Letnou a na stole ležela dvě očekávání. Zda Slávia potvrdí skvělý výkon z Milána v Lize mistrů nebo Sparta potvrdí stabilizaci sestavy a výkon ze Zlína. Nejen výsledek 0:3 pro hostující Slávii, ale i průběh utkání a způsob hry obou rivalů potvrdily variantu č.1, tedy skvěle fungující tým Slávie.

Utkání podle mého názoru nepotvrdilo jen rozdíl mezi Spartou a Slávií, ale také mezi Slávií a všemi ostatními týmy v lize. Proto si nemyslím, že by se mělo splnit skandování části fanoušků Sparty „Jílek ven“. To by museli ven všichni trenéři ve FORTUNA:LIZE. A proč tomu tak je?

To je na první pohled velmi jednoduché, ale jen na první pohled. Pro mě, člověka, který prožíval období cca od roku 1999 do 2009 na trenérské lavičce v českém profesionálním fotbalu to je věc opravdu obdivuhodná a hodná respektu klubu Slávia Praha a především trenéra Trpišovského a jeho realizačního týmu podpořeného sportovním ředitelem Nezmarem.

Hodně v tomto smyslu napoví, kam mířím, stručné, ale zcela relevantní hodnocení utkání trenérem Trpišovským cituji: „Z herní kvality, hlavně směrem dopředu, to nebylo optimální. Ale takticky, běžecky a mentálním nasazením to byl z naší strany skvělý výkon. Tučně vyznačené termíny jsem nezvýraznil náhodou. Trenér Trpišovský totiž pracuje stejným nebo hodně podobným způsobem, kterým se někteří trenéři (Hřebík, Páník, Lička a sem řadím, kromě několik dalších kolegů, i sebe) snažili změnit zavedené pořádky v pojetí tréninku a způsobu hry, ale většina ve fotbalovém prostředí tento trend kritizovala, zesměšňovala, zlehčovala. A prim v těchto negacích hráli právě bývalí hráči Sparty, kteří byli na začátku své trenérské kariéry a tvrdili: „Nedělejte z fotbalu vědu“. Nechtělo se jim trenérsky vzdělávat, stačila jim kvalitní hráčská minulost. Někteří aktuálně fungují jako experti O2 TV….. Trenér Trpišovský, naštěstí pro něj a český fotbal, v té době nebyl součástí vrcholového českého fotbalového prostředí, proto je dnes podle mého názoru nejprogresívnějším a nejlepším trenérem v Česku, a proto je Slávie tam, kde je. Trenéra Trpišovského totiž toto prostředí nemohlo zkazit. Podobnou historii má i trenér Jílek, jen přišel do Sparty v situaci, kdy klub několik sezón tápe a atmosféra je napjatá. Na rozdíl od Slávie, kde brzy i vedení pochopilo, že jít cestou Altintopa, Rotaně a Dannyho je špatně. Proto bych doporučoval vedení Sparty, aby bylo trpělivé, bývalých hráčů Sparty je totiž kolem týmu Sparty stále hodně…

Když někdo v době, kterou popisuji zmínil termín mentální trénink, atletický (běžecký) trénink či taktická disciplína, tak byl považován za podivína. A dnes to trenér Slávie zmíní jako příčiny skvělého výkonu Slávie. Že si trenér Slávie vybírá do týmu hráče s potřebnou mentalitou a charakterem už je dnes naštěstí jasná zpráva, z dobře informovaného zdroje vím, že se nestydí ani za běžecký (atletický) trénink, že každý fotbalista Slávie musí stoprocentně plnit taktický herní plán…A proto je Slávie nejlepší. Jednu skulinku bych v její hře našel a věřím, že náročný trenér Trpišovský jich najde více a to i po vítězném utkání. Ta moje skulinka se týká hry do zataženého soupeře. Podle mého názoru není náhodou, že ve F:L ztratila Slávia body v Karviné a v Opavě (tam dokonce proti oslabenému soupeři). Má hru založenou na velmi masívním napadání rozehrávky soupeře, tak také vznikly všechny akce, z kterých skórovala v utkání se Spartou včetně tutovky Olayinky brzy po první brance z penalty. Proto je také nebezpečná pro všechny soupeře v Lize mistrů, kteří kombinují v zakládání svých akcí už na vlastní polovině hřiště. V tomto případě využívají skvělé běžecké dispozice podpořené atletickým (běžeckým) tréninkem.

O psychickém nastavení celého týmu svědčí výkony obou středních obránců (i já jsem měl pochybnosti o tom, zda dokáží Kúdela a Hovorka nahradit černé věže Deliho a Ngadeua) a jejich zarputilost, stejně tak sebevědomí všech hráčů, které se projevilo např. v řešení Masopusta při třetí brance. Masopusta já dlouhodobě vnímám jako pracovitého, běžecky skvěle vybaveného fotbalistu, ale s nedostatky v práci s míčem a zbrklostí v zakončení, což spolu souvisí. A on najednou promění svoji šanci na 3:0 chladnokrevně a technicky skvěle.

To poslední slovo (skvěle) jsem v tomto komentáři použil vícekrát, než v jiných komentářích, ovšem na téma fotbalu v podání Slávie Praha to ani jinak vyjádřit nejde. Snad ještě jednou, vlastně dvakrát toto slovo použiji. Fanoušci Sparty se chystali dát hráči Slávie Stanciovi najevo své antipatie za přestup do Slávie. Samotný hráč se s touto situací vyrovnal skvěle, ale ještě skvěleji hodnotím reakci klubu Slávie na vhozené plyšáky na hrací plochu, když situace využila k charitativním účelům a tím tak trochu pomohla potřebným a hlavně také otupila „ostré hrany“ této akce. Ke Stanciovi jen dodám, že pro něj by byla horší varianta, kdyby se takto zachovali fanoušci svého klubu. Pokud je to akce fanoušků soupeře, tak to naopak fotbalistovi zvýší motivaci k maximálnímu výkonu, pokud nepřekročí hranici k přemotivování. A tak to bylo určitě i u Stancia.

Ostatní týmy F:L snad prominou, že hlavním tématem tohoto kola i mého komentáře bylo derby Sparta v. Slávia a nyní jen krátce.

V minulém kole mě zaujalo vyjádření trenéra Bohemians Haška o kropení hřiště před utkáním. Tentokrát bylo na stadionu Bohemians v utkání se Zlínem hřiště pokropené hodně, což dělalo i hráčům Bohemians velké potíže se stabilitou. Dokonce při několika uklouznutí před čelním soubojem o míč z obou stran podle mého názoru hrozila zlomenina holenní kosti. Několik jsem jich ve své kariéře viděl. Chtělo by to zřejmě i lepší obutí nebo jen větší kolíky do kopaček. Hráči byli více na zemi, než na nohou.

Zajímavostí tohoto kola je bilance domácích týmů. Tři body zůstaly na domácím trávníku jen v jednom utkání a to v Mladé Boleslavi, která porazila Baník Ostrava 2:0. Kromě Slávie si všechny tři body odvezla Viktoria Plzeň z Českých Budějovic za výhru 0:3 a Karviná z Příbrami za výhru 0:2. Tady musím vyzvednout práci trenéra Straky, který s týmem Karviné udělal velký posun nejen bodově, ale i výkonnostně, což se samozřejmě podporuje. Po bodu za remízu 1:1 si tentokrát rozdělilo Slovácko s Teplicemi a Opava s Libercem a za remízu 2:2 Bohemians se Zlínem a Jablonec se Sigmou Olomouc.

Komentáře nejsou povoleny.