Jsem rád, že jsem se toho „dožil“!!!

Ne, ne, ne, přátelé neděste se, nepřátelé neradujte (také mám nějaké). Nechystám se umřít, vždyť od léta budu moci používat MHD bezplatně. Termín „dožil“ jsem v nadpisu tohoto komentáře použil v kontextu s tím, co jsem si dnes přečetl v médiích a po sledování videa z tiskovky s novým trenérem Sparty Praha Václavem Jílkem. On totiž řekl asi toto:

Chceme vytvořit jednotný tým, aby každý přijal svoji roli. Je to o charakteru hráčů. Naprosto zásadní je organizace hry, která vyplývá z týmového pojetí. Od toho se odvíjí celková mentalita mužstva. Jde o to, aby si na hřišti nedělal každý co chce“!!!

A jak jsem to myslel s tím „dožitím“? Kdo mě zná nebo čte pravidelně moje komentáře tak si několikrát přečetl, že už od svých trenérských začátků tvrdím, že klíčovým parametrem při výběru hráče je kromě toho, co umí s míčem, jeho mentalita a charakter. Jenže v českém fotbalovém prostředí se tomuto názoru dlouho mnozí posmívali, protože v českém fotbalu převládal názor, že přeci kvalitní fotbalista musí být tak trochu „průšvihář“, ti pracovití a bezproblémoví nejsou pro fotbal vhodní. Proto např. podle mých informací v jisté době nebyl Pavel Nedvěd oblíbený v kabině Sparty, Petr Čech v reprezentaci atd. Kam to tito borci dotáhli všichni víme.

A že tuto myšlenku či zásadu vyslovil do pražské Sparty nastupující trenér Jílek mě opravdu zaujalo, ale nepřekvapilo. Zaujalo proto, že se už dnes těmto názorům konečně nikdo nesměje a nepřekvapilo proto, že tento problém považuji dlouhodobě za klíčový v případě tvorby týmu v tomto klubu a vysledoval to zřejmě i nastupující trenér Jílek. Předpokládám, že už dávno všichni ve Spartě vědí, že vytvořit lídra týmu Sparty z Tomáše Řepky byl kolosální úlet. A mnoho menších v dalších sezónách následovalo.

Protože nemám rád chytráky, kteří se chovají jako generál po bitvě, tak musím dodat, že jsem měl na tohoto hráče kritický pohled vždycky, tedy i tenkrát. A když jsem četl v rozhovoru s tehdy talentovaným fotbalistou Sparty Václavem Kadlecem, že jeho vzorem v kabině Sparty je Tomáš Řepka, tak jsem nad ním hned „zlomil hůl“. A že jsem měl pravdu potvrdila jeho další kariéra. Dnes je sice zraněný, ale před tím mě ničím nezaujal, kromě tetování…

Jsem přesvědčen, že ve Spartě už všechno pochopili především díky sportovnímu řediteli Tomáši Rosickém, který ne náhodou si vybral trenéra Jílka. Tak trochu suplují dvojici odborníků Trpišovský a Nezmar ve Slávii, ale já jsem přesvědčen, že ve Spartě konečně přešli na správnou cestu. Nechali ladem tu špatnou cestu předchozího trenéra a sportovního ředitele Ščasného, který proto tvrdil, že Sparta má lepší fotbalisty než Slávie. Tvrdil to proto, že přemýšlí jako kdysi a dosud nepochopil, že hráči typu Kangy nejsou v současném fotbalu absolutně přínosem, protože to sice umí s míčem, ale mentalita a charakter je u nich mizerná, sobecká, týmovost jim nic neříká…

Komentáře nejsou povoleny.