Anglie? Nad naše síly, ale…

Zahajovací utkání kvalifikační skupiny na EURO  pro český tým nedopadlo dobře. Jinak prohru 0:5 nelze hodnotit. Jenže než začneme všechno kolem tohoto utkání kritizovat, musíme si vyhodnotit kvalitu soupeře a naše možnosti. To platí všeobecně ve fotbalu a já to tady na svých webových stránkách často připomínám a činím tak i dnes.

Proto nesouhlasím s kritickými názory různých expertů i běžných fanoušků, že trenér Šilhavý zvolil příliš defenzívní taktiku apod. Stejně tak nesouhlasím se strohým hodnocením ve smyslu smůly nebo štěstí vzhledem ke konkrétním nešťastným brankám, které náš tým zejména ve druhém poločasu inkasoval. A už vůbec nesouhlasím s hodnocením typu „po bitvě generál“, jak jsme měli hrát, kdo měl hrát apod.

V současném fotbalu musí trenér každého týmu určit takový způsob hry, který jednak vyhovuje jeho týmu, ale také musí zohlednit způsob hry soupeře, jeho kvalitu včetně jednotlivých hráčů. A tady trenér Šilhavý podle mého nepochybil, na rozdíl ode mne. Já jsem při předzápasovém dotazu deníku Sport tvrdil, že by náš tým měl hrát aktivně, jako pražská Slávie v Evropské lize i české lize. I proto, že v nominaci na utkání byli hráči Slávie, především Souček a mladý Král, které by doplnil ve středu hřiště pracovitý Pavelka. Tady je jediný rozdíl, mezi mojí představou o sestavě s trenérem Šilhavým. Já bych se nebál postavit mladého Krále, který je prototypem moderního fotbalisty, místo Daridy, kterého dlouhodobě velmi uznávám, ale on hodně dlouho nehrál soutěžní utkání v klubu pro zranění. Jenže v mojí prognóze o aktivitě jsem se mýlil zase já, protože jsem neměl nastudovanou hru týmu Anglie a jeho hráče. Proto jsem teď a i po shlédnutí včerejšího utkání Černá Hora v. Anglie 1:5 přesvědčen, že zvolená taktika na utkání s Anglií byla správná. Zkrátka hrát bezpečně, což lépe vystihuje způsob hry, než termín defenzívně, který mnohé dráždí, ale zbytečně.

Prohra 0:5 samozřejmě není nic, co by nás mělo těšit, ale musíme uznat kvalitu soupeře a z utkání se poučit, jak také řekl trenér Šilhavý na tiskovce. Nepochybuji o tom, že to na hodnocení utkání s hráči bylo hlavní téma. I toto utkání potvrdilo, že klíčovým parametrem moderního fotbalu je rychlost ve všech modifikacích, jako reakce, provedení, práce s míčem, rozhodování…, ale především běžecká. Tu totiž mnozí, zejména bývalí fotbalisté, kteří dostanou někdy v médiích slovo, podceňují, dokonce o takových fotbalistech tvrdí, že jsou atleti a ve fotbalu nemají co dělat. A já jsem rád, že i utkání naší reprezentace v Anglii, kromě např. prohry Realu Madrid 1:4 s Ajaxem Amsterodam, potvrdilo tento trend, který nesmíme ani my v českém fotbalu ignorovat. Proto by podle mého názoru výkonu našeho týmu nepomohl jakýkoliv jednotlivec, včetně Bořka Dočkala. Příběh o rychlosti by měl být tím nejdůležitějším poznatkem z tohoto utkání a námětem pro zamyšlení.

Komentáře nejsou povoleny.