Co všechno mě zaujalo ve 13. kole F:L?

Při pohledu na výsledky 13. kola naší nejvyšší fotbalové soutěže si nejde nevšimnout některých zajímavých výsledků. Jedním z nich je bezbranková remíza. Už vás slyším, jak protestujete a máte pravdu. Ta není vůbec zajímavá, ale určitě zajímavé je zjištění, kolik utkání za 13. kol s tak nepopulárním výsledkem z těch 104 utkání skončilo. Je to k neuvěření, ale ta v severočeském derby Jablonec v. Liberec byla teprve třetí, což jen potvrzuje vzestupný trend v průměrném počtu branek na jedno utkání.

Jenže zajímavá je i statistika utkání, ve kterém někdo ze soupeřů dominuje tak, že porazí svého protivníka o 3 a více branek. V tomto 13. kole byla taková utkání tři (celkem v ročníku po tomto kole 28) a o všech se zmíním podrobněji.

V pondělní dohrávce vedoucí tým tabulky Slávie Praha porazila v malém pražském derby Duklu 4:1. I v tomto utkání tým trenéra Trpišovského potvrdil jasný směr v budování herní strategie a pokud jsem napsal tým trenéra Trpišovského, tak to není žádná náhoda nebo překlep. Trenér Trpišovský s podporou sportovního ředitele Nezmara stojí totiž za atraktivním způsobem hry Slávie a jejími výsledky v české nejvyšší soutěži i v evropských pohárech. K danému tématu výhry týmu o tři a více branek jsem si zjistil zajímavou statistiku, která můj pohled na způsob hry Slávie jen potvrzuje. Spočítal jsem si totiž utkání, která týmy o tři a více branek vyhrály : prohrály a Slávie zcela této statistice dominuje poměrem 6:0. Tzn., že 6 krát tímto rozdílem vyhrála a ani jednou neprohrála. Ano, proto je na prvním místě. Jenže Slávie kromě tohoto statistického poměru navíc celkem logicky nejvíce branek vstřelila, ale také nejméně branek inkasovala, konkrétně osm. A to je znakem toho, že její hra není jen aktivní směrem k brance soupeře, ale i bezpečná směrem k té vlastní. Říká se tomu skvělá organizace hry. Ano, trenér Trpišovský má široký kádr hráčů, proto několik absencí dokáže bez problémů nahradit (tentokrát Škoda, Tecl, Sýkora, Zmrhal, Ngadeu a výkon týmu to nepoznamená. Jenže trenér Trpišovský nejen dobře pracuje s širokým kádrem, ale dokáže i jednotlivé hráče ukáznit a dostat do velmi dobré formy. Příkladem je aktuální forma slovenského fotbalisty „bouřliváka“ Stocha. To je fotbalista známý problematickým přístupem k fotbalu a trenér z něj udělal jednoho z klíčových hráčů týmu, který v tomto kole vstřelil Dukle dvě branky a plní si dobře i defenzívní úkoly, což ne vždy dokázal. Souhlasím, že ke správnému přístupu k tréninku nutí všechny hráče i velká konkurence, ale také typologie klíčových hráč z hlediska charakteru. Na to si oba jmenovaní experti dávají velký pozor. Do týmu nevezmou někoho, kdo ho negativním přístupem nalomí. Proto mohl Stoch po utkání s Duklou konstatovat, že „v kabině je pohoda“. A já celou svoji trenérskou kariéru tvrdím, že atmosféra v kabině je výsledkem práce trenéra.

Pokud čtete tento můj komentář, tak určitě vás bude zajímat poměr výher a proher jednotlivých týmů. Vyberu jen ty nejzajímavější: nejlepší suverénně Slávie 6:0 (zopakuji 6x vyhrála o tři a více branek a ani jednou neprohrála o tři a více branek), Sparta 3:0, Jablonec 4:1, Mladou Boleslav a Příbram uvedu v dalším odstavci, Dukla 0:3, Sigma 1:4.

Druhé utkání, kde jeden tým v tomto kole vyhrál o tři branky se hrálo právě v Mladé Boleslavi, která porazila Bohemians 3:0. Výsledek je to z jedné strany překvapivý, protože domácí tým udržel tzv. „nulu vzadu“. Mladá Boleslav je totiž v tabulce inkasovaných branek druhá nejhorší a teprve podruhé nedostala branku. Co je ovšem nečekané, že je druhá i v tabulce vstřelených branek a proto zcela očekávaně má poměr výher a proher o tři a více branek vysoký 4:4 na obě strany.

Třetím utkáním tohoto kola s výrazným skóre bylo opavské doslova a do písmene, protože se hrálo konečně v Opavě. Zcela jistě i díky divákům a vytvořené atmosféře na stadionu opavští deklasovali Příbram 5:0. Ze statistiky, kterou se v tomto komentáři nyní zabývám vyplývá, že to ovšem žádné překvapení není. Příbramští mají totiž poměr výher a proher o tři a více branek výrazně negativní 2:6. V posledních třech kolech obdrželi dokonce 15 branek a to musí něco signalizovat. Trenér Csaplár se sice dlouhodobě snaží přesvědčit celou republiku o správnosti své trenérské filosofie směrem k atraktivnímu a odvážnému fotbalu, ale zcela jistě ví, že s takovými výsledky pan Starka, jeho šéf, spokojený nebude, protože fanouškům Příbrami se takové výsledky líbit nebudou. Tak trochu lituje odchodu mladého Matouška a zranění útočníka Slepičky, ovšem jejich absenci bych viděl jako problém střílení branek, ne těch 15-ti obdržených. Tam bude jiný problém a jak známé trenérské pravidlo říká „za ně může především trenér“ nevhodnou volbou způsobu hry ve vztahu ke kvalitě a typologii hráčů.

Zajímavou statistikou, kterou Sparta prohrou 0:1 ve Zlíně potvrdila, je její bilance na hřištích soupeře. Prohrála v posledních kolech na Slávii, v Olomouci i ve Zlíně. Všichni si lámou hlavy čím to je a já se domnívám, že to ani tak nesouvisí s týmem Sparty, jako s jejich soupeři. Když oni totiž přijedou na stadion Sparty na Letné, tak si nevěří, hrají opatrně a bez sebevědomí. Stejní soupeři na svých stadionech, před svými diváky berou utkání proti Spartě jako svátek, trenéři nemusí své hráče nijak motivovat a výsledkem je prohra Sparty po neslaném nemastném výkonu.

Ve fotbalu neuvěřitelná věc se v tomto kole stala v Karviné, kam přijela olomoucká Sigma. Vyhrála tam 2:3, přitom ještě v 78. minutě prohrávala 2:0. Otočit takový výsledek se stává ve fotbalu zcela vyjímečně, v tomto případě dokonce během osmi minut v poslední desetiminutovce. A kde je klíčová příčina? Sigma už delší dobu doplácela na úzký kádr hráčů, tedy téma z úvodu tohoto komentáře v případě Slávie. Doplácela na to, že i v době předkol Evropské ligy točila málo hráčů a výsledky tomu odpovídaly. V současné době je kádr hráčů širší, uzdravil se Pilař, Dvořák, přišel Lalkovič. No a o obrat se zasloužil tradiční náhradník Texl a poslední dva střídající hráči. Dobře vím, jak se trenéru Jílkovi zvýšily možnosti ovlivnit průběh utkání kvalitními hráči ze střídačky a v Karviné toho dokonale využil.

Baník Ostrava už v pátek i bez Baroše vyhrál v Teplicích 0:1 a potvrdil tak příslušnost k vedoucí skupině prvoligové tabulky a současně neefektivnost výměny trenéra Teplic.

Tradičně těsnou výhru, tentokrát 2:1 doslova ubojovala Viktorie Plzeňms posledním Slováckem. Na rozdíl od Slávie plzeňští k této výhře přidali během podzimu i 7 nejtěsnějších výher 1:0. Proto má Viktorie dnes prezentovaný poměr výher a proher o tři a více branek 1:2, což je opravdu rarita pro druhý tým tabulky (jen jednou vyhráli 6:1 a prohráli 0:4 na Slávii a 0:3 v Jablonci).

Severočeské derby Jablonec v Liberec, které si dobře pamatuji ze svého trenérského působení v Jablonci, skončilo bez branek. Proto si vzpomínám na jedno derby za mého působení, které skončilo 3:3, když můj tým Jablonec prohrával ve 30. minutě 0:3.

V tomto kole střelci trefili do sítě soupeře 23 krát, byli mezi nimi i kanonýři Komličenko a Beaguel, dvě branky vstřelil vzpomínaný Slávista Stoch. Upřímně se už těším na další utkání Slávie, která vede ligu zcela zaslouženě.

Komentáře nejsou povoleny.