12. kolo F:L potvrdilo, že běhat se ve fotbalu vyplácí a nejen to

Při pohledu a prostudování průběhů a statistik všech utkání naší nejvyšší fotbalové soutěže (všechna utkání nemám šanci sledovat od první do poslední minuty) mě zaujalo hned několik okolností, které ve fotbalu existují a které současný moderní fotbal přináší a které přímo ovlivňují výsledek. Jsou hned čtyři a hned dodávám, že nemám na mysli rozhodčí.

Prvním známým faktorem jsou standardní situace, což není žádná novinka, jen v tomto kole fotbalisté vstřelili 22 branek a téměř polovina, přesně 9 padlo po standardní situaci. Několikrát dokonce rozhodla o výhře a zisku tří bodů pro střelce a jeho spoluhráče.

Největší vliv na výsledek utkání, tři body za výhru, měla standardní situace v utkání Dukly Praha s Opavou, kdy jedinou branku vstřelila nedávná posila týmu Dukly slovenský bývalý reprezentant střední obránce Ďurica v 89. minutě hlavou po rohovém kopu. Tady sehrál důležitou roli i čas vstřelení branky, protože soupeř v tomto případě už nemá potřebný časový prostor na případné vyrovnání, což byl případ i tohoto utkání.

Nemohu v souvislosti s tímto střetnutím opomenout důležitou okolnost z pohledu trenéra Dukly Skuhravého, který ještě nedávno prožil úspěšné trenérské angažmá právě v Opavě, navíc v médiích před utkáním projevil nevoli s vyjádřením jeho nástupce Kopeckého o úspěšné práci s týmem Opavy na defenzívě týmu. Tady se projevila ješitnost trenéra, protože současný trenér Opavy Kopecký tím zcela jistě nemířil na předchozího trenéra, ale i já jsem přesvědčen, na základě výsledků a velkému počtu obdržených branek Opavy pod trenérem Skuhravým, že trenér Kopecký musel zapracovat po nástupu k týmu Opavy právě na defenzívě. Proto si dovedu představit určitou i osobní euforii trenéra Skuhravého po vstřelení vítězné branky. Vnímám totiž, že si dává ve vyjádřeních v médiích dobrý pozor, aby se prezentoval jako pokorný a skromný trenér, ale jeho reakce směrem k trenéru Kopeckému ukazuje, že skutečnost je trochu jiná.

Dalším ziskem tří bodů díky standardní situaci se prezentovala pražská Slávie. I tady se trochu zastavím a doplním o další okolnosti, které ovlivňují průběh a výsledek fotbalového utkání. Slávie se ujala vedení z trestného kopu z ideální vzdálenosti navíc v ose hřiště. Stalo se tak hned ve 3. minutě a úspěšným střelcem byl Stoch, který v tomto případě pochopil, že vzhledem k hodně prodloužené zdi svými spoluhráči stačí jen lehce poslat míč přes ni do volného prostoru branky. Přesně tak se stalo a brankář neměl šanci. Jenže po několika minutách nastala další klasická fotbalová okolnost ovlivňující průběh a výsledek utkání a tím je vyloučení hráče. Tentokrát se tak stalo hned ve 12. minutě, kdy byl po druhé kartě vyloučen liberecký hráč Mikula. A máme tady hned dvě okolnosti, tedy přesilovku a oslabení a k tomu ještě tu čtvrtou, což je pohyblivost a pracovitost, zkrátka běhaví hráči.

Přesto, že silná Slávie hrála cca 80 minut přesilovku, tak utkání skončilo výsledkem 0:1 (který se zrodil na začátku utkání ještě před vyloučením). A ani tak kvalitní tým, jakým podle mého názoru Slávie je si s přesilovkou neporadila a naopak tým Liberce v oslabení hrál skvěle a v závěru utkání dokonce sahal po vyrovnání. I v tomto případě se potvrdilo, že ve fotbalu oslabení o jednoho hráče nemusí znamenat prohru a naopak přesilovka o jednoho hráče nemusí zajistit jasnou výhru. Slávii se to navíc stalo nedávno v utkání s Baníkem Ostrava, kdy byl na začátku utkání vyloučen ostravský Baroš a jeho tým Slávii i v oslabení vstřelil dvě branky. Tady zřejmě má trenér Slávie Trpišovský prostor ke zlepšení svých svěřenců.

V tomto utkání jsem viděl i tu čtvrtou okolnost (kromě SS, oslabení a přesilovek) ještě běžecký potenciál hráčů. Tady se jedná o typologii hráčů a celého týmu a v tomto kritériu vidím na čelných pozicích kromě Slávie a Bohemians právě Liberec. Hráči Liberce totiž i v oslabení museli pracovat a pohybovat se na více než 100% svých možností, které jsou i tak vysoké a tuto charakteristiku i v tomto utkání potvrdili.

Při přehledu úspěšných standardních situací je zřejmé a nečekané, že hned ve čtyřech případech se jednalo o skvěle provedené trestné kopy. O Stochovi jsem se již zmínil a dalším exekutorem byl francouzský útočník Zlína Beauguel, který doslova „vymetl“ povučinu v šibenici branky brankáře Buchty v Olomouci, což pomohlo k zisku bodu za remízu 1:1. Podobný skvělý trestný kop a zisk bodu za remízu 1:1 zajistil ostravskému Baníku obránce Fleischmann v derby s Karvinou.

A ten neuvěřitelně skvělý trestný kop, kterým vymetl šibenici branky Příbrami předvedl hráč Jablonce Považanec. Neuvěřitelné bylo nejen provedení, ale také vzdálenost od branky cca 30 metrů. Asi bude aspirovat na gól roku, i když neměl přímý vliv na zisk bodů pro svůj tým, protože ten v Příbrami nastřílel 6 gólů. Abych se přiznal nepamatuji si, zda někdy někdo v minulosti vyhrál na cizím hřišti v naší nejvyšší fotbalové soutěži tímto rozdílem. Samozřejmě největší zásluhu na takovém výsledku má záložník Jablonce Trávník, který nastřílel hattrick a potvrdil tak skvělou herní a především střeleckou formu v posledních utkáních.

Zmínil jsem tým Bohemians složený z mladých, běhavých a pracovitých fotbalistů a tentokrát se o tom, že to je pravda, přesvědčil loňský ligový mistr Viktoria Plzeň. Za remízu 2:2 ve vršovickém „Ďolíčku“ musel být rád. Zajímavou postavou týmu Bohemians byl mladý Záviška, který vstřelil branku, několik tutovek neproměnil a poté měl hlídat při rohovém kopu hráče Plzně Procházku, který nikým neatakován vyrovnal na 2:2. Proč ho nehlídal snad ví jen on sám.

Na Slovácku v Uherském Hradišti se zase hrálo utkání soupeřů, kteří nedávno vyměnili trenéry. Slovácko čerstvě a Teplice nedávno. Nový domácí trenér Vlachovský po prohře 0:2 nezažil úspěšnou premiéru, ale tu před časem nezažil ani trenér Teplic Hejkal. Výhra na Slovácku byl totiž jeho třetí pokus, ty první dva byly neúspěšné. Mladý trenér Slovácka musí doufat, že se brzy dočká. V každém případě zjistil, že ta trenérská židle v nejvyšší soutěži není nic jednoduchého a sedmá porážka týmu je opravdu hodně nepříjemná série. Abych nezapomněl, i tady se projevila jedna popisovaná okolnost ovlivňující výsledky. Teplice totiž hrály téměř celý druhý poločas v oslabení, ale domácí toho nedokázali využít, naopak kanonýr Vaněček mohl přidat třetí branku, jenže jeho střelu zastavila tyč branky Slovácka. Je třeba dodat, že určitou výhodou Teplic po udělení červené karty bylo vedení 0:2, které jim mohlo dopřát určitou jistotu a sebevědomí v udržení vedení.

V pondělní dohrávce Sparta porazila Mladou Boleslav 4:1 a potvrdila, že na svém stadionu je daleko úspěšnější, než na cizím. Mladá Boleslav zase potvrdila, že v jejich utkáních padá nejvíce branek. V tabulce vstřelených je na 2. místě za Slávií a v tabulce obdržených na posledním 16. místě.

Komentáře nejsou povoleny.