4.kolo HET Ligy poodhalilo nastavení klubů a jejich trenérů

Nadpis tohoto mého komentáře ke 4.kolu naší nejvyšší fotbalové soutěže si žádá bližší vysvětlení. Pokusím se o něj v krátkosti. Při sledování utkání Mladá Boleslav v. Liberec mně bylo poměrně brzy jasné, kdo v tomto utkání uspěje. Ano, mužstvo Liberce bylo daleko lépe na utkání připraveno a to jsem nemusel ani sledovat jejich tréninkový proces. Mám totiž na mysli mentální nastavení celého týmu a jeho hráčů a nepochybuji o tom, že je to výsledek práce realizačního týmu a především hlavního trenéra. A tady jsem u jádra věci.

Podle mého názoru na práci fotbalového trenéra je nejdůležitější práce s hlavami hráčů, tedy psychologie v komunikaci s nimi. Neméně důležitý je i výběr vhodných typů hráčů a to nejen z hlediska fotbalových předpokladů, ale i jejich mentality a charakteru, které ovlivňují jejich motivaci, ambice, pracovitost, ctižádost a týmového ducha. To všechno vytváří atmosféru v týmu a za ni zodpovídá hlavní trenér.

V tomto zásadním srovnání trenéra Liberce Trpišovského a generálního sportovního manažéra a dnes, po odchodu trenéra Svědíka, zřejmě i trenéra Uhrína mladšího, u mě vyhrává na celé čáře trenér Trpišovský. A nic na tom nemění fakt, že je „pouze“ hlavní trenér a není generální sportovní manažér. Jeho svěřenci totiž byli v utkání s Mladou Boleslaví mentálně nastavení na utkání opravdu skvěle, což se projevovalo v pohybu, agresivitě, evidentně větší motivaci a soudržnosti. V tom všem soupeře předčili a není se co divit, že si odvezli z města automobilů tři body za jasnou výhru 3:0. A za to vše je zodpovědný vždy jeden člověk bez ohledu, jaký název má jeho funkce. V případě Mladé Boleslavi pan Uhrín.

Budu upřímný, autorita trenéra se vytváří díky odborným znalostem, které jsou samozřejmostí, ale také neustálou komunikací, která je v práci s lidmi základem. A v této disciplíně je pro mě z rozhovorů do mikrofonů sdělovacích prostředků jasnou jedničkou trenér Trpišovský. I fotbalisté tyto kvality či nekvality dnes už dokáží rozlišit. To všechno jsem si uvědomoval při sledování utkání Liberce v Mladé Boleslavi a konečný výsledek tomu odpovídal.

Proto není náhodou, že trenéru Trpišovskému v Liberci rozeberou dvakrát za sezónu mužstvo a on ho znovu dokáže složit na odpovídající úrovni, tedy vhodnými typy hráčů po všech stránkách, tedy nejen fotbalové a dokáže to i bez populistických vyhlášení. A proto je o něj tak velký zájem. Kdežto generální sportovní manažér Uhrín ml. má kabinu plnou hráčů zvučných jmen, ale neví si s ní rady a proto prohraje 0:3. Tak to vidím při pohledu na televizní obrazovku.

Dalším populistou na trenérské lavičce je podle mého názoru trenér Brna Habanec. Jeho tým je aktuálně na chvostu tabulky a po prohře 0:3 v Olomouci tam pravděpodobně i zůstane. Kdo čte moje komentáře k nejvyšší soutěži, tak ví, že od jeho nástupu do Zbrojovky Brno se mi nelíbila jeho kritická vyjádření na adresu předchozího trenéra Kotala, i když často „jen“ mezi řádky, z pohledu jeho defenzívního způsobu hry. Mazal majiteli i fanouškům Zbrojovky „med kolem pusy“ o atraktivním a ofenzívním fotbalu, který chtěl v Brně zavést. Vadilo mně to nejen proto, že to je nekorektní k trenérovi, který se s Brnem umístil na 6. místě prvoligové tabulky, ale také proto, že vím od opravdu důvěryhodného zdroje uvnitř prvoligového klubu na Slovácku, že úspěšné působení trenéra Habance bylo dílem především jeho asistentů. V Brně takové asistenty zřejmě neměl a výsledkem byla loňská záchrana v posledních kolech a letošní nepovedený začátek. Opět se potvrdila známá fotbalová pravda, že „kecama“ ještě nikdo nic nevyhrál, rozhoduje se jen na zeleném pažitu. A tentokrát to fanoušci Zbrojovky pochopili dříve, než majitel klubu.

P.S.: před několika minutami jsem zaznamenal informaci, že trenér Habanec byl odvolán…

Dalším zajímavým utkáním z pohledu vlivu trenéra na svůj tým bylo vršovické derby mezi Bohemians a Slávií. A tentokrát nemám na mysli Slávii a jejího trenéra Šilhavého, ale „Klokany“ a trenéra Haška. Je pravda, že on svojí trenérskou filosofií, která je založena na náročnosti na hráče, není v českém fotbalovém prostředí moc oblíbený (proto také nebyl oblíbený jako hráč v pražské Spartě…), ale jeho práce je v týmu Bohemians již vidět na první pohled. A byla i tentokrát v utkání se Slávií a bezbrankovou remízou utkání skončilo i proto, že mladí hráči Bohemians neproměnili několik vyložených šancí.

Pražská Sparta dodržela svoji zápasovou taxu jednoho vstřeleného gólu, jenže tentokrát to stačilo na zisk tří bodů v utkání se Slováckem. Trenér Stramaccioni si mohl oddechnout, protože jeho představy, které měl před svým příchodem do Sparty, byly zcela jistě optimističtější. Dnes už ví, že česká nejvyšší soutěž je kvalitnější, než si myslel, a že sestavit fungující mužstvo především ze zahraničních hráčů, i když drahých, není zase tak jednoduché. Já jen doufám, že nedopadne, jako trenér Habanec (ten kvality české ligy znal) a nenaplní sliby, které panu Křetínskému, majiteli Sparty, dal, i když „jen“ mezi čtyřma očima. Možná by mu mohlo pomoci spočítat si, kolik českých fotbalistů nastoupilo v základní sestavě ve vítězném utkání se Slováckem (7). A to ještě pro nemoc nemohl zasáhnout do hry Tomáš Rosický.

Dalším týmem, který hodně doplnil, svůj tým je Zlín, který bude hrát skupinu Evropské ligy. I z jeho herního projevu je znát, že se hráči musí sehrát a to chvíli potrvá. Já nepochybuji o tom, že zkušený trenér Páník si s tím poradí. Pomoci by k tomu mohla i těsná výhra 1:0 v tomto kole s Karvinou.

Jak je důležitá dlouhodobější práce trenéra se ukazuje na práci trenérů Vrby v Plzni a Jílka v Olomouci. Vrba si sice na několik sezón odskočil, ale větší část hráčů dnešní Plzně s ním tenkrát pracovala, navíc trenér Vrba zná prostředí a hráči znají trenérovi požadavky a způsob hry. I když to neladí vždy zcela podle představ, tak výsledky především v HET Lize Viktoria má a svým největším rivalům Slávii a Spartě už odskočila na 4 body. Pomohla k tomu poměrně šťastná výhra v Jihlavě 1:2 brankou Bakoše v nastaveném času. Bohužel tam sehrálo roli i pochybení rozhodčího.

Sigma Olomouc porazila jasně Zbrojovku Brno 3:0 a i tady se potvrzuje, jak je důležitá na jedné straně trpělivost klubu s prací trenéra a dlouhodobější práce s týmem, který je z převážné části stejný. Hráči vědí o trenérově filosofii a z ní pramenících požadavcích a trenér zná hráče po sportovní i mentální stránce tak, že sestavit fungující tým je daleko efektivnější. A na rozdíl od předchozích sezón je týmová soudržnost na mužstvu Sigmy vidět na první pohled.

Dvě zajímavá remízová utkání se hrála v Ostravě a v Jablonci. Ostravský Baník pod novým trenérem Kučerou brzy prohrával s Teplicemi 0:2, výsledek otočil na 3:2, ale v poslední minutě teplický Fillo hlavou po rohovém kopu vyrovnal na 3:3. Pro trenéra Kučeru by mělo být varováním 8 obdržených branek v posledních dvou utkáních, protože s takovým počtem obdržených branek se moc bodovat nedá.

V Jablonci hrála Dukla Praha a po remíze 2:2 se body dělily. A opět se rozhodovalo, ale nerozhodlo v závěru utkání, kdy domácí hráč Trávník neproměnil pokutový kop.

Návštěva na stadionech se i tentokrát dostala těsně nad 5 tisíc diváků, branek vstřelili hráči 21, což je sice v novém ročníku nejvíce, ale žádná kanonáda to není.

Komentáře nejsou povoleny.