I 27. kolo nejvyšší soutěže potvrdilo, že o všem rozhoduje hlava

Do konce letošního ročníku naší nejvyšší fotbalové soutěže ePojisteni.cz ligy zbývají poslední tři kola a stále více se ukazuje, jak důležitou částí těla fotbalisty, vlastně každého sportovce, je hlava. Pro fotbalisty to tedy platí také, i když míč se v tomto sportu ovládá především nohama. Hlavičky se samozřejmě vyskytují také, ale v tomto mém zamyšlení je hlava nástrojem, který předává nejen pokyny svalům, ale také ovládá psychologické procesy.

A dost již teoretizování, moje zamyšlení míří k tomu, co každý trenér zná. Hráči někdy na hřišti nedokáží zvládnout situace, které normálně běžně zvládají. A tady rozhoduje nastavení hlavy, do které bohužel není vidět a často jsme negativně překvapeni, co všechno naši svěřenci nedokáží zvládnout. Zkrátka se nedokáží vyrovnat s tlakem, který na ně v tom kterém konkrétním utkání nebo herní situaci v tomto utkání působí. Psychická odolnost je nedílnou součástí kvalitativní úrovně hráče a je často klíčová pro jeho výkon.

Všeobecně se tato problematika v našem fotbalu totálně podceňovala a poznámky trenérů o nezvládnutém utkání jejich svěřenců zejména po stránce psychické se považovaly za trenérský alibismus. Jenže i v této fázi letošního ročníku nejvyšší soutěže se tato problematika v mnoha utkáních potvrzuje. Vzpomeňme jen na výkony hráčů Slávie v utkání se Spartou nebo s Jabloncem, páteční utkání Plzně v Jablonci atd. Nikdo z hráčů Plzně si propadák ve druhém poločasu utkání v Jablonci po vedení 2:0 nedokáže vysvětlit. Proč dovolili hráčům Jablonce, konkrétně útočníkovi Doležalovi, vyrovnat ve druhém poločasu na 2:2 a druhý poločas nezvládli. Ano, někdy hlava zapracuje ve smyslu nedostatku sebevědomí a někdy, jako v tomto případě jako uspokojení. A i když my trenéři v obou případech apelujeme na hráče v tom smyslu, že nesmí tyto situace připustit, tak se to stane. Proto je velmi důležité při rozhodování o přestupu fotbalisty znát i jeho mentální odolnost. Ta je možná důležitější, než ryze fotbalové schopnosti.

A to se projevuje aktuálně také v naší nejvyšší fotbalové soutěži. Jde o hodně a nikde není nic jistého. O mistrovský titul se perou pražská Slávie a Viktoria Plzeň, o sestup dnes již čtveřice Příbram, Hradec Králové, Jihlava a Bohemians Praha, o evropské poháry Sparta Praha, Mladá Boleslav a Teplice. A ve třech zbývajících kolech bude ještě hodně rušno.

Začnu mistrovským titulem. I po 27. kole si dva největší, a dnes již jediní uchazeči o mistrovský titul, vyměnili své pozice. Plzeň totiž ve vzpomínaném utkání v Jablonci neudržela svoje vedení 2:0, do Plzně si odvezla jen bod za remízu 2:2 a Slávie toho dokázala využít ziskem tří bodů ve Vršovickém derby s Bohemians po výhře 3:1.

A tím odsoudila svého vršovického souseda k neklidnému závěru ligy, protože se hodně nepříjemně „klokani“ přiblížili konci prvoligové tabulky s 25-ti body. Naštěstí pro ně všichni tři zbývající konkurenti v tabulce pod nimi nezískali ani bod. „Znovuzrozená“ Příbram prohrála na pražské Julisce s Duklou 1:3 a zůstala na 21 bodech, Jihlava sice v Mladé Boleslavi vedla 1:0, ale konečný výsledek po závěrečném hvizdu rozhodčího zněl 3:1 pro domácí, tzn. aktuálně 23 body. Toho mohl využít v neděli tým Hradce Králové v utkání na domácím stadionu s Teplicemi, jenže nedokázal opět vstřelit branku a dvě inkasoval a podle komentářů hráči Teplic měli šancí na dvě utkání. A bodové konto Hradce Králové zní 21 bodů. Jak už jsem naznačil, rozhodovat ve třech zbývajících kolech budou hlavy hráčů.

Spanilá jarní jízda Teplic vystřídala v honbě za předkolem Evropské ligy Zlín v souboji s Mladou Boleslaví, která si udržuje, po překvapivém vyřazení z MOL Cupu druholigovou Opavou, čtvrtou příčku. Teplice nezaváhaly ani v Hradci Králové výhrou 2:0, ale Zlín se zřejmě více soustřeďuje na finále MOL Cupu, protože v Brně prohrál 0:2 a podle informací tam bylo i tak dusno. Brno se totiž výhrou prakticky zachránilo a zlínští se cítili podvedeni uznáním druhé sporné branky a navíc jim byla nejdříve přiřknuta rozhodčím penalta, ale nakonec na pokyn pomezního chybně změněna na trestný kop. Opět se ukazuje, jak prospěšné by bylo video pro řešení takových sporných situací.

Jediné utkání, v kterém nešlo o mistrovský titul, ani o sestup, ani o účast v evropských pohárech, se hrálo v Uherském Hradišti, kde tým Slovácka přivítal severomoravského konkurenta z Karviné. Takovým utkáním se říká, že soupeřům už „o nic nejde“. Jenže ten termín já vůbec nemám rád, protože ve fotbalovém utkání jde přeci o vítězství, k profesionálnímu fotbalu patří i prémie za výhru, samozřejmě i body do tabulky a také dobrý pocit. Ve skutečnosti ten termín označuje utkání, ve kterém nejsou hráči pod takovým tlakem, jako v utkání o naplnění vzpomínaných met (titul, sestup, poháry). A s tím se dá souhlasit, protože hráči nejsou pod takovým tlakem a jsme opět u těch jejich hlav. Fotbalisté potom hrají sice uvolněně, nejsou v takovém stresu, ale často to přeroste v lehkomyslnost. Zřejmě i proto domácí tým Slovácka v prvním poločasu hosty z Karviné přehrával a mohl svému soupeři vstřelit i více, než jednu branku. O přestávce trenér Karviné Weber zřejmě intenzívně napravoval nastavení hlav svých svěřenců (na to máme my trenéři každý svoje metody, ale vždy je to slyšet i daleko za zdmi kabiny mužstva) a ve druhém poločasu to bylo zcela jinak, konkrétně opačně. Zkrátka problém s hlavou měli hráči domácího Slovácka, kteří měli zřejmě pocit, že výhra je už doma.

V posledních třech kolech bude zajímavé a napínavé sledovat, jak se trenérům podaří nastavit hlavy svých svěřenců, zejména trenérům Plzně, Slávie, Sparty, Mladé Boleslavi, Teplic, Bohemians, Příbrami, Jihlavy a Hradce Králové, kterým jde ještě o hodně, v některých případech o všechno. A vidíte, že těch týmů je pořád většina a to je dobře pro diváky, protože utkání budou dramatická.

Komentáře nejsou povoleny.