V čele dostihů o první místo v ePojisteni.cz ligy je konečně Plzeň

I 12.kolo naší nejvyšší fotbalové soutěže potvrdilo, že nejzajímavějším soubojem je ten v první třetině tabulky mezi pěti uchazeči o pohárová umístění případně mistrovský titul. V programu tohoto kola totiž, kromě pražské Sparty, která měla před sebou teoreticky nejjednodušší utkání na domácím trávníku s poslední Příbramí, čekali zbývající týmy těžká utkání na hřištích nepříjemných soupeřů (Plzeň na Dukle a Slávia v Jablonci) a jedna přímá konfrontace Mladé Boleslavi se Zlínem.

Sparta výhrou 4:0 s tápající Příbramí jen potvrdila povinnost získat tři body a poté čekala na výsledky dalších utkání. Opět se připomněl její nejproduktivnější kanonýr Lafata tentokrát dokonce hattrickem, tedy třemi vstřelenými brankami. A jak jinak než z prostoru uvnitř pokutového území, kde ho našly přihrávky jeho spoluhráčů na tom správném místě, přesně tak, jak to on umí. Při velké sparťanské marodce je nepříjemné svalové zranění Václava Kadlece, i když dosud nepotvrzuje předpoklady, pro které ho Sparta vykoupila za, v Česku, nadstandartní částku. Naštěstí sonografie potvrdila, že jeho zraněný sval je jen natažený a jeho absence tak nebude pro Spartu tak dlouhá.

Dalším utkáním vedoucí pětice v programu 12. kola byl přímý souboj vedoucího týmu tabulky Mladé Boleslavi na domácím stadionu se Zlínem. Utkání začalo pro domácí velmi zdařile, když hned ve 2. minutě po pěkné kombinaci překonal brankáře Zlína Dostála domácí útočník Mebrahtu. Utkání dál probíhalo tzv. pod kontrolou domácího týmu, který jakoby jen sledoval čas, který zbývá do konce vítězného utkání. Jenže takto neuvažovali hráči Zlína, protože během pěti minut mezi 74. a 79. minutou otočili dvěma brankami skóre na svoji stranu a tak také utkání skončilo. Je třeba říci, že průběh utkání ovlivnila střídání obou trenérů, když odchod tvořivého Matějovského pro zranění a naopak příchod zlínského kanonýra Harby také změnil poměr sil na hřišti ve prospěch Zlína.

Po výsledku utkání v Mladé Boleslavi bylo všem jasné, že v nedělních utkáních Slávie a Plzně se bude rozhodovat o vedení v tabulce. To mohla být pro oba jmenované zvýšená motivace nebo také zvýšený tlak na výsledek. Utkání Slávie v Jablonci naznačovalo, že hráči Slávie zřejmě tento tlak neustáli, protože domácí tým Jablonce byl v utkání pohyblivější, uvolněnější a jen díky brankáři Slávie Pavlenkovi utkání skončilo bez branek. Slávia tak prodloužila sérii utkání bez prohry, ale ukončila sérii výher a udržela si tak třetí příčku před dotírajícím Zlínem.

Druhým aspirantem na první příčku v tabulce byla zkušenější Viktoria Plzeň, kterou ovšem čekal velmi nepříjemný soupeř Dukla Praha. Její fotbalisté jsou totiž na české poměry velmi silní na míči a to se také potvrdilo už od první minuty. Dukla měla převahu, byla aktivnější, jenže do vedení se dostala Plzeň, když netradičně hlavou se trefil Hořava. A ve 30. minutě se ukázalo, jak důležitá to byla pro další průběh utkání branka. To proto, že během několika minut obdržel školácky dvě žluté karty středový hráč Petržela a potvrdil tak svoji psychickou nevyrovnanost, která ho limituje v jeho kariéře. Naštěstí ve zbývajících 60-ti minutách stačilo Plzni bránit svoje vedení v hlubokém bloku, což se jí s vypětím všech sil a i díky malému důrazu hráčů Dukly v koncovce podařilo. Pokud by musela Plzeň v oslabení otáčet výsledek, tak by to pro ni byl opravdu nelehký úkol. Výhra 0:1 způsobila v tabulce nejvyšší soutěže změnu vedoucího týmu, kterým je Viktoria Plzeň, dokonce s tříbodovým náskokem. I proto budou čtyři poslední podzimní kola velmi zajímavá.

V přímém souboji dvou letošních nováčků nejvyšší soutěže byla v doslova fotbalové přestřelce úspěšnější hostující Karviná po výhře 3:4. Kromě jiného stála za pozornost v tomto utkání branka karvinského Voltra, když překonal domácího brankáře parádními „nůžkami“. Karviná se tak drží s vypětím všech sil hned za silnou pěticí na 6. místě a to se zcela jistě nečekalo. Zároveň touto výhrou zaplašila hrozbu ztráty formy po nevydařeném domácím utkání s Teplicemi (1:4) a Libercem (0:0). Hradečtí naopak po výborném začátku tak trochu ztrácí dech a je to překvapivé o to více, že dnes už hrají domácí utkání na svém stadionu v Hradci Králové, kdežto úvodní úspěšnější část ligy v „domácím“ azylu v Mladé Boleslavi. Jejich postavení v tabulce je hned nad dvěma posledními týmy Jihlavy a Příbrami.

V tomto 12. kole hrály oba nejohroženější týmy na hřištích soupeřů, ale bod za remízu 1:1 v Brně získala jen Jihlava. Příbram na Spartě měla podstatně menší teoretickou šanci a to se potvrdilo. Jihlavští v Brně nebyli daleko od zisku tří bodů. Domácí kanonýr Škoda až v 79. minutě utkání po skvělém průniku a přihrávce mladého 17-ti letého juniora Růska. I podle hodnocení trenéra Jihlavy Bílka to byl nejlepší výkon pod jeho vedení a v Jihlavě tak všichni věří, že na něj mužstvo naváže i ve zbytku podzimní sezóny a vybřednou tak ze dna tabulky postupně nahoru.

Ambiciózní Liberec hrál na stadionu Bohemians a bylo otázkou, kdo z obou soupeřů se posune do první poloviny tabulky. Podařilo se to domácím „klokanům“ po tradičně bojovném výkonu a také díky rekordně rychlé brance, když se po 15-ti vteřinách od zahajovacího hvizdu utkání stal jejím autorem obránce Liberce Latka, když brankářem vyražený centr trefil právě tohoto zkušeného fotbalistu a od něj se odrazil do vlastní sítě. Domácí hráči povzbuzeni tímto šťastným gólem přidali ještě jeden a liberečtí už pouze zmírnili svoji prohru na 2:1 čtvrt hodiny před koncem.

Na Slovácko přijely Teplice povzbuzené posledními dobrými výsledky a s prázdnou neodjely ani z jihu Moravy po remíze 1:1. Slovácko tak společně s Hradcem Králové musí pozorně sledovat nejen svoje výsledky, ale i dvou posledních Jihlavy a Příbrami, aby se vyhnuli přímým sestupovým starostem, i když do konce nejvyšší soutěže chybí ještě hodně kol.

Komentáře nejsou povoleny.