České „el clásico“ mělo tradičního vítěze

Ano, největším lákadlem 11. kola naší nejvyšší fotbalové soutěže bylo utkání Viktorie Plzeň ve své Doosan Aréně s, v posledních sezónách největším soupeřem, pražskou Spartou. A proč mělo toto utkání tradičního vítěze? Protože Viktoria Plzeň vyhrála 1:0 a bylo to páté utkání v řadě za sebou, kdy se stala v tomto sledovaném souboji vítězem.

A je třeba říci, že opět zaslouženým. A opět proto, že zaslouženým vítězem byla i v těch předcházejících utkáních a je jasné, že to není náhoda. I já jsem byl kritikem ne zcela stoprocentního přístupu plzeňské kabiny v předchozích obdobích, ale i v nich se hráči Plzně vždy na utkání proti Spartě dokázali připravit maximálně zodpovědně a na hřišti to bylo vidět. I když zcela jistě se na toto utkání dokázali připravit i hráči Sparty, tak já tady vidím jeden velký rozdíl ve prospěch Plzně. Její hráči jsou podle mého názoru mentálně daleko silnější, jsou zarputilejší a na vrchol sezóny, kterým je utkání se Spartou, se dokáží skvěle namotivovat. Samozřejmě je to o mentalitě hráčského kádru. Hráči jako Limberský, Petržela, Bakoš a z těch dalších nesmím zapomenout útočníka Krmenčíka. Ti všichni se na hřišti projevují jako fotbaloví válečníci a tuto bitvu vyhrávají. Je otázkou, proč to nedokáží i v dalších utkáních. Mám takový dojem, že musí být pod velkým tlakem, který je vybudí. A bohužel ten tlak na sebe tentokrát vyrobili prohrou v Evropské lize s rumunskou Giorgiou na vlastním stadionu.

Hráči Sparty takové typy ve svém středu nemají. Jsou možná fotbalovější, ale to nestačí. Ve Spartě není kabina tak semknutá a soudržná a v těchto mentálně náročných utkáních proto tahá za kratší konec provazu. Sparta má v kádru několik cizinců, početnou skupinu mladých hráčů nastupující generace a skupinu zkušených harcovníků a není proto tak soudržná, což se ve finále ukáže v utkání s Plzní jako handicap. Ztráta 7 bodů na vedoucí Mladou Boleslav a rivala z Plzně se jeví velmi vysoká a to ještě nemluvím o rozkvétající pražské Slávii.

Trenéru Pivarníkovi určitě vyšla sázka na útočníka Krmenčíka, nejméně zkušeného ze čtyřlístku Bakoš (je už pomalejší), Poznar (není ještě plně adaptovaný na taková utkání) a Ďuriš (je z formy). Krmenčík je dravý, rychlý a zarputilý a to na Spartu a zejména stopéra Holka platilo.

Hodně se teď vyzdvihuje pozitivní dopad změny rozestavení Plzně. ze 4 4 2 na 4 2 3 1. To bych ovšem nepřeceňoval, protože každý současný trenér ví, že naprostá většina týmů hraje se zesíleným středem hřiště (já už 17 let) a dnes už je naštěstí pryč doba, kdy jsme byli za to kritizovaní. A hle, dnes je to považováno v případě Plzně za velké pozitivum. Jenže Sparta, i když prezentovala svoje rozestavení na 4 4 2, tedy na dva útočníky, tak střídavě, ve formě tzv. „kyvadla“, jeden z nich v obranné fázi se zařadil do středu hřiště. Tuto fintu používali ve vzpomínané době někteří trenéři, kteří chtěli mít pokoj od kritiků hry na jednoho útočníka a proto nominovali do základní sestavy dva podle příjmení útočníky, ale jeden z nich měl úkoly jako středový hráč. Dnes se to řeší vzpomínaným „kyvadlem“. Příčinou prohry Sparty tedy nebyla změna rozestavení Plzně, ale pro taková utkání mentalitou vhodnější typy hráčů.

Ve skvělé sérii pokračovala pražská Slávia, když výhrou 1:0 se Slováckem prodloužila svoji sérii výher na šest a silně začíná dotírat dokonce i na první příčku. Případ Slávie a výměna trenéra přesně ukazuje jednak na změnu atmosféry v týmu, ale především na zkušenost a odbornost trenéra Šilhavého, který výborně dokázal poskládat mužstvo a hlavně se nebál poslat na lavičku nebo dokonce na tribunu nejdražší posilu Slávie Van Kessela. Současně se trenér Šilhavý nepředvádí v médiích a nekritizuje tohoto hráče veřejně, protože to by mohlo narušit pozitivní atmosféru, kterou svými kroky v týmu Slávie vytvořil. O tom, že tomuto hráči přesně vysvětlil proč nehraje a na čem musí zapracovat nepochybuji. Teď záleží na Van Kesselovi, jak na to bude reagovat. Pro celý tým je důležité, že je úspěšný a ostatním hráčům tím nezbývá, než na sobě pracovat a říci si tak o základní sestavu a to je to správné konkurenční prostředí.

Další účastník Evropské ligy Liberec nezačal ligu vůbec dobře a i trenér Trpišovský před utkáním s nováčkem z Hradce Králové přiznal, že jeho tým musí nutně vyhrát, aby se zařadil mezi uchazeče o podobnou možnost v další sezóně nebo prohrou se zapojit do boje o záchranu. Po výhře 2:0 nastala první varianta a já předpokládám, že to vyvolá potřebný klid a sebevědomí v hráčích Liberce do dalších utkání.

Další dva týmy z vedoucí pětice v tabulce získaly na svých stadionech jen jeden bod, což je určitě nečekaná ztráta. Vedoucí tým tabulky Mladá Boleslav hrála 3:3 s Brnem, které tak udrželo svoje vysoké ambice těsně nad vodou. Vyrovnávací branku vstřelil brněnský útočník Škoda v úplném závěru utkání, doslova několik vteřin před závěrečným hvizdem rozhodčího. Mladoboleslavští tak ztratili malý bodový náskok a Viktoria Plzeň se na ně bodově dotáhla. Pro Mladou Boleslav na prvním místě hovoří jen lepší brankový rozdíl.

Zlín hostil na svém stadionu Bohemians, kteří si do Prahy odvezli jeden bod za remízu 1:1. I tady se hrálo rušné, bojovné utkání a i tady „klokani“ potvrdili, že k agresivitě dokáží přidat i fotbalovost.

Překvapivě úspěšně si dosud v soutěži vedl nováček z Karviné, proto jeho prohra v tomto kole na svém novém stadionu s Teplicemi 1:4 je překvapením. Zřejmě to bylo pro ně takové to utkání „blbec“, kdy jim nic nevyšlo a i podle hodnocení jejich trenéra Webera, že jeho hráči byli nervózní a nepřesní pod tíhou tvořit hru tady platilo to, co já tvrdím o hře na domácím hřišti v současném fotbalu a s rovnocenným nebo silnějším soupeřem, že je těžší vyhrát na svém stadionu, než u soupeře. A potvrdila to např. i čtvrteční utkání našich týmů v Evropské lize. Sparta venku vyhrála a týmy Plzně a Liberce doma prohrály. Karvinští se tak propadli do druhé poloviny tabulky (10.místo), ale mají k dobru ještě dohrávku s Libercem.

Na závěr tohoto komentáře jsem si nechal dvě utkání dvou nejvíce ohrožených týmů Jihlavy a Příbrami. Jejich ztráta na nesestupové místo se prohloubila na pět a sedm bodů a to už není legrace. Jihlava získala v utkání s Duklou Praha bod ze remízu 1:1, ale hostující Dukla tímto výsledkem jednoznačně ztratila dva body. Byla totiž jasně lepší, měla daleko více šancí, ale nedokázala je proměnit. Trenér Bílek určitě zjišťuje, že trénovat v klubu úrovně Jihlavy je asi těžší, než získat mistrovský titul se Spartou před obdobím vzestupu Viktorie Plzeň.

Osud poslední Příbrami se nezměnil ani po tomto kole, protože opět prohrála dokonce na svém stadionu s Jabloncem, který vedl dočasně trenér U19, 2:4. Útěchou nemůže být ani to, že tentokrát to byla prohra se dvěma vstřelenými brankami, protože v předchozích devíti porážkách to bylo vždy s nulou na ukazateli vstřelených branek.

Liga se vyvíjí velmi zajímavě a dramaticky, zejména ve své vrchní třetině to bude tuhý boj o mistrovský titul a pohárové příčky. Na konci tabulky se podobně, jako v loňské sezóně Baník Ostrava, usadila Příbram. V tomto kole padlo solidních 25 branek, což je těsně nad tři branky na utkání, na stadiony si našlo cestu v průměru necelých 5 tisíc diváků a to je také lehce nad průměrem a více, než minulé kolo po neúspěšných kvalifikačních utkáních s Německem a Ázerbajdžánem.

Komentáře nejsou povoleny.