Po 5. kole ePojisteni.cz ligy Příbram stále bez bodu

A nejen bez bodu, ale i vstřeleného gólu. A to se opravdu nestává v profesionálním fotbalu často. Příbramským nepomohla ani výměna trenéra, za odvolaného Pulpita nastoupil zkušený Petr Rada, ale jeho tým prohrál na vlastním stadionu s Libercem 0:1. I jemu prospěje následná reprezentační přestávka k důkladnějšímu poznání celého týmu. Liberecký tým a především jeho trenér Trpišovský výhru zcela jistě přivítal. Na rozdíl od kvalifikačních utkání v Evropské lize se jeho svěřencům vyhrát v české nejvyšší soutěži dosud nedařilo. Proto je tato „příbramská“ darem z nebes pro upevnění psychické pohody nejen do dalšího průběhu ligy, ale i do utkání ve skupině Evropské ligy.

Podobnou psychickou vzpruhu by potřebovala Také Slávia Praha, která jela do Plzně s odhodláním získat jeden nebo dokonce tři body. Samotné utkání potvrdilo, že tým pod trenérem Uhrinem mladším nemá potřebnou kvalitu, soudržnost a kompaktnost. Trenéru Uhrinovi se nepodařilo poskládat tým z mnoha nových hráčů, což je vidět nejen na hřišti, ale mám dojem, že i v kabině hráčů. I proto Viktoria Plzeň po tradičně zahřívacím prvním poločasu, kdy pustila Slávii dokonce do vedení, svého soupeře z Prahy doslova přejela a konečný výsledek zněl 3:1. V kádru Slávie je hned několik zahraničních posil a na mě to dělá dojem, že tak zcela nerozumí tomu, co po nich trenér vyžaduje. Mužstvo Slávie mi připadá jako tým, ve kterém si hraje každý to svoje.

Zcela opačný případ je právě její soupeř v 5. kole Viktoria Plzeň. Po několika týdnech určitého vzájemného poznávání se trenéra Pivarníka s hráči trenér přišel na optimální variantu rozestavení, sestavy i dokázal přesvědčit především své svěřence, ale také své nadřízené o správnosti své cesty směrem k náročnosti, disciplíně a herní agresivitě a přímočarosti. Zřejmě přispěly k uklidnění a vyjasnění si této cesty i čerstvé odchody Koláře a Rajtorala do Turecka a uvolnila se tak cesta do základní sestavy mladým a dravým hráčům jako je Hromada, Matějů, Kopic a jiné zkušenější donutila více pracovat, pokud chtějí i nadále figurovat v základní sestavě, jako např. Petržela, Limberský a Hořava. To spolu se zkušenými Romanem Hubníkem, Bakošem a Ďurišem je mix, který už v utkání play off Ligy mistrů s bulharským Razgradem ukázal perspektivu a utkání se Slávii to jen potvrdilo.

V této chvíli se mi doneslo, že prohra Slávie v Plzni 1:3 stála místo hlavního trenéra Dušana Uhrina. Je to tedy druhý trenér po Martinu Pulpitovi, který opouští trenérskou lavičku.

Další z favoritů Sparta Praha po zmrtvýchvstání v Evropské lize jela na nedaleký stadion Dukly Praha k malému pražskému derby. A zcela jistě chtěla využít i pohody, která v týmu nastala. Díky efektivitě a dvěma brankám mladého Martina Frýdka (k nim si „přibalil“ i tradiční žlutou kartu) si odvezla všechny tři body a upevnila si tak postavení v čele tabulky (před pondělní moravskou dohrávkou Zlína s Karvinou).

Další moravské derby se hrálo v Brně, kam přijel tým Slovácka. Utkání mělo pikanterii v tom, že tým Slovácka vedl v posledních čtyřech sezónách trenér Habanec, současný trenér Brna. Jeho výhodou bylo, že zná do detailu své bývalé svěřence, navíc se v týmu Slovácka kromě ukončení kariéry útočníka Doška (také zamířil do Brna) nic moc převratného v kádru hráčů nestalo. I proto zřejmě Brno vyhrálo 1:0 a bylo v utkání jasně lepším týmem. V některém z předchozích komentářů jsem vyslovil pochybnost o přínosu brněnského rodáka Jana Poláka pro tým Brna a novou progresívní cestu trenéra Habance, kterou se on i klub před sezónou prezentoval. Už premiéra Jana Poláka potvrdila, že můj odhad nebyl správný. Polák byl nejlepším hráčem Brna, potvrdil svoji zkušenost, fotbalovost a sílu v osobních soubojích. Korunu všemu dodal vstřelenou rozhodující brankou.

Zajímavé utkání se hrálo v Mladé Boleslavi, kam přijelo mužstvo Hradce Králové, které má v současné době právě na stadionu v Mladé Boleslavi své „domácí“ prostředí. K výhře 2:0 a zisku tří bodů využila své pravé domácí prostředí Mladá Boleslav a upevnila si tak svoje postavení v popředí prvoligové tabulky. Černou skvrnou i přes zisk tří bodů bylo zranění klíčového hráče Mladé Boleslavi záložníka Rady, který bude pro zranění kolena týmu chybět minimálně několik týdnů.

Na Vysočině v Jihlavě přivítali Teplice a určitě si plánovali první zisk tří bodů. Opravňovaly je k tomu velmi dobré výkony v utkáních se silnými týmy Plzní, Slávií a Libercem. Následovala „lehčí“ utkání v Hradci Králové a s Teplicemi, jenže bez bodového zisku. Zdá se to nelogické? Kdepak, naopak. Hrát totiž utkání se silným soupeřem, který diktuje tempo hry a já můžu hrát z důsledné obrany na rychlé protiútoky je daleko jednodušší, než být v pozici toho silnějšího. A to se ukázalo v případě Jihlavy, která tentokrát s Teplicemi prohrála na svém stadionu 0:2 a před týdnem v Hradci Králové 0:1.

Ve vršovickém Ďolíčku se představil tým Jablonce v utkání s oslabeným týmem Bohemians. Domácí „klokani“ vyhráli 2:0 a to naprosto zaslouženě. Hostujícímu týmu vůbec nevyhovoval agresívní způsob hry mladého týmu Bohemians a jejich trenér Koubek, současně nový asistent trenéra reprezentace Jarolíma, tak mohl v klidu odjet na reprezentační sraz.

Poslední utkání tohoto kola se hrálo až v pondělí a skončilo před několika minutami. Proto musím opravit moje tvrzení o posunu Sparty na první místo v tabulce nejvyšší soutěže. Nezdálo se mi totiž reálné, aby mužstvo Zlína dokázalo vyhrát rozdílem tří branek, což by mu přesně stačilo k posunu na první místo. Jenže oni to výhrou s Karvinou 3:0 dokázali a vedou tabulku naprosto zaslouženě. A to ještě remizovali smolně na Slávii 2:2 brankou v poslední vteřině utkání.

Několikrát jsem tady ve svých komentářích vyzdvihoval nastavení tohoto skromného klubu a jeho týmu a dnešní výhrou to opět zlínští hráči potvrdili. I tady se ukazuje, jak je často nesmyslné zpochybňovat kvalitu trenéra týmu v souvislosti s bodovým kontem. Mám na mysli zlínskou neúspěšnou jarní část loňského ligového ročníku (před tím naopak podzimní velmi úspěšnou) a vážné úvahy o odvolání trenéra Páníka. Nakonec k němu nedošlo a nyní je se svými svěřenci v čele ligy. Často totiž úspěšnost týmu a tím i jeho trenéra ovlivňují změny , respektive odchody (prodeje) některých hráčů a tím i oslabení mužstva. A zodpovědný je trenér? On se stal z kvalitního trenéra v jednom období v tom následném nekvalitním? Ne, tak jednoduchá rovnice to není a potvrzuje to i poslední tři půlsezóny trenéra Zlína Páníka. Před nedávnem se něco podobného týkalo trenéra Šilhavého v Liberci. Poháry, poté hra o záchranu, jednání o odchodu trenéra, podržení ho ve funkci a následně skupina Evropské ligy. Přiznám se, že tu bych přál i Zlínu.

Další 6. kolo ePojisteni.cz ligy se bude hrát až po reprezentační přestávce za 2 týdny a při pohledu na tabulku se máme opravdu na co těšit. Všechny týmy budou „dobíjet baterky“, konsolidovat nové hráčské kádry a všichni budeme během toho času zvědaví na start české reprezentace pod novým trenérem Jarolímem.

Komentáře nejsou povoleny.