Naše nejvyšší fotbalová soutěž konečně začala

Tak trochu úmyslně jsem se v nadpisu tohoto komentáře vyhnul novému názvu naší nejvyšší fotbalové soutěže. Podle jejího nového sponzora tedy „ePojištění.cz liga“, protože se mi nějak špatně vyslovuje. Nicméně i já jsem se těšil na její zahájení. Po zklamání na EURO ve Francii, nepřesvědčivých premiérách českých zástupců v předkolech evropských pohárů bylo 1. kolo určitým pohlazením na duši zejména počtem vstřelených branek a také dvěma hattricky.

V sedmi utkáních, protože to osmé v Brně, kde se všichni těšili na souboj s pražskou Slávií, se utkání nehrálo pro nezpůsobilý terén, kanonýři vstřelili 25 branek. I já jsem se na toto utkání těšil, protože jsem se v médiích v překvapivě velkém rozsahu dozvídal, jak velké změny v týmu Zbrojovky hodlá uskutečnit nový trenér Habanec. Prý chce tým přebudovat směrem k modernímu hernímu projevu ve srovnání s defenzívním způsobu hry, který sice pod vedením trenéra Kotala vedl k zisku bodů a skvělému postavení v tabulce, ale hra nebyla líbivá oku diváka ani majitele klubu. Jsem na realizaci tohoto záměru hodně zvědavý, ale napadají mě dvě varování. Brněnského rodáka záložníka Poláka jsem již dlouho hrát neviděl (i proto, že toho v poslední sezóně v Norimberku ve 2. bundeslize moc nenahrál) a nejsem přesvědčen o jeho přínosu pro moderní fotbal a hlavně mě napadá paralela s nedávnou nepovedenou výměnou trenéra Svědíka za Frňku v Baníku Ostrava po výborném umístění týmu po podzimní části ligy, ale prý po nepřesvědčivých výsledcích. Přesto, že jeden rozdíl ve prospěch Brna vidím, tím je zkušenost trenéra Habance ve srovnání s Frňkou, ale i tak mám pocit, že ta masívní reklama bude ve svém důsledku kontraproduktivní z pohledu výkonů a výsledků Zbrojovky Brno. Zcela jistě bude příznivá pro vyšší návštěvnost na utkáních v Brně a to byl zřejmě ten hlavní záměr.

První kolo a hned dva hattricky? Tak to asi nečekal nikdo. Podařilo se to dvěma koncovým hráčům s rozdílnou charakteristikou. Robustnímu a silovému koncovému hráči Jablonce Wágnerovi a technickému a drobnějšímu Chramostovi v dresu Mladé Boleslavi. Wágner přispěl svému týmu k obratu v domácím utkání s nováčkem nejvyšší soutěže z Karviné, když ze stavu 1:3 jablonečtí otočili stav na konečných 5:3.

Chramosta vstřelil 3 branky v utkání s Libercem a byly to všechny branky v utkání, které slibovalo napínavou podívanou týmů, které nás reprezentují v kvalifikaci pro Evropskou ligu. Jenže ve svém prvním utkání předkola oba týmy dopadly zcela jinak, než tomu bylo v Mladé Boleslavi. Liberečtí totiž v Rakousku s Admirou vyhráli 2:1 a Mladá Boleslav prohrála v Makedonii v Tetovu 0:2. Liberci v Mladé Boleslavi nepomohl ani útočník Milan Baroš v základní sestavě ani dalších 5 změn v sestavě ve srovnání se sestavou na Admiře.

Velmi očekávaná byla utkání našich dvou nejsilnějších týmů Plzně a Sparty. Viktoria Plzeň přijela na Vysočinu k utkání s Jihlavou a po prvním poločasu to vypadalo, že se vrátí do Plzně bez bodu. Domácí totiž vedli 1:0 a neproměnili ještě několik šancí. Po dvou střídáních a změně rozestavení, která provedl v týmu Plzně trenér Pivarník se Viktorii podařilo vývoj otočit shodou okolností dvěma odchovanci domácí Jihlavy. Vyrovnal syn asistenta trenéra Vysočiny Kučera a vítěznou branku vstřelil Kopic. Ta by mohla kandidovat minimálně na gól kola, když odražený míč po rohovém kopu poslal z voleje do šibenice branky Jihlavy.

Sparta přivítala na svém stadionu oslabené Slovácko a po deseti minutách byl stav 2:0. První branka byla kuriózní a padla po hrubé chybě brankáře Heči. Otálel s odkopem mimo pokutovém území až trefil Dočkalovu nohu a od ní se míč doslova dokutálel do opuštěné branky. Druhou přidal opět Dočkal z pokutového kopu za zákrok „kung fu“ stopera Košúta na Juliše. Vše tedy při odchodu do šaten vypadalo jasně a jasné to bylo zřejmě i hráčům Sparty, protože prý o přestávce několik z nich požádalo trenéra Ščasného o vystřídání, pokud vstřelí třetí branku, aby ušetřili síly na utkání Evropské ligy. Není divu, že s takto nastavenou hlavou branka padla, ale do sítě Sparty. Na tu zareagoval Konaté třetí brankou za záda Heči, ale Slovácko znovu snížilo tentokrát na 2:3 a opět to byl střelec i první branky Jarda Diviš. Konec utkání tak byl pro Spartu hodně nervózní, ale potřebné tři body nakonec uhájila.

V posledních třech utkáních se utkaly týmy z předpokládané druhé poloviny tabulky. Jenže jen v jednom z nich se z výhry radovali domácí diváci. Bylo to ve Zlíně, který porazil také přes léto oslabenou Příbram 2:0. Zajímavostí tohoto utkání byli střelci obou branek domácích. Byli to totiž oba stopeři a ukázali tak svým ofenzívním kolegům, jak se mají branky střílet. Nemůžu nevzpomenout opětovný návrat trenéra Příbrami Pulpita do Zlína po jeho nedávném nedobrovolném odchodu. Při hodnocení utkání bylo znát, že na to ještě nezapomněl, ale dokázal se zdržet veškerých náznaků se k tomu vracet.

Poslední dvě utkání se hrála v Praze a v obou utkáních si odvezly body týmy českého venkova, jak nazvala média kdysi utkání Plzně v Teplicích a mně se to tenkrát jako hráči Plzně vůbec nelíbilo. Z pražské Julisky si odvezly tři body Teplice, když rozhodující branku vstřelil Potočný. V utkání nových trenérů obou týmů tedy vyhrál ten méně zkušený Šmejkal nad zkušeným Šilhavým.

Ve vršovickém Ďolíčku se zrodil pro někoho překvapivý výsledek, když nováček z Hradce Králové si odvezl všechny body po výhře 0:3. Jenže při vyjmenování důležitých opor týmu, které z Bohemians odešli (Costa, Mosquera, Schick, Zlámal, Škerle) se jen potvrdilo, že „klokani“ budou mít asi existenční starosti. Přesto bych nepodceňoval jejich tradiční bojovnost a soudržnost včetně oddaných fanoušků. Tím se nemůže pochlubit ani dnešní jejich přemožitel Hradec Králové ani další adept na boj o záchranu Příbram.

V sedmi utkáních padlo 25 branek a to je výborný průměr 3,57 na utkání. Slabší byla návštěvnost na stadionech. Jen celkem 27,5 tisíc, což je průměr na utkání jen necelé 4 tisíce. Snad se to zvedne při domácích utkání Plzně a Slávie v příštím kole.

Komentáře nejsou povoleny.