Zdá se mi, že to bylo včera, jak to bude dnes?

Dnes ve 21:00 hod. se bude v utkání s Tureckem rozhodovat nejen o postupu našeho fotbalového reprezentačního týmu do osmifinále EURO 2016, ale také o tom, zda bude jeho působení úspěšné, či nikoliv. A mně se vybavuje jedna velmi příjemná vzpomínka na podobné utkání reprezentace s Tureckem, které se hrálo před osmi lety ve Švýcarsku na EURO 2008.

To utkání jsme prohráli 2:3, přesto, že jsme v jeho průběhu vedli 2:0. Já vím, máte pocit, že jsem se zbláznil, když toto utkání považuji za příjemnou vzpomínku. Hned to vysvětlím. Tou příjemnou vzpomínkou bylo moje tehdejší působení na EURO 2008 ve Švýcarsku jako spolukomentátor TV Prima, která měla tenkrát vysílací práva na tento turnaj. Nominaci do týmu čtyř spolukomentátorů (se mnou bývalí reprezentanti Šmicer jako já ve Švýcarsku a Bejbl s Drulákem v Rakousku, které EURO pořádalo společně se Švýcarskem) jsem si zajistil předchozím komentováním anglické Premiére League na stejné stanici. A to je ta moje příjemná vzpomínka.

Tři týdny jsem pendloval po Švýcarsku (podobně, jako dnes Martin Hyský či Pavel Karoch) mezi Ženevou, Basilejí a Bernem. Spolukomentoval jsem 9 utkání a vybavuje se mi, kromě mnoha jiných zážitků z tiskového střediska, předzápasových tréninků a tiskovek, právě klíčové utkání našeho týmu s Tureckem. Já v té chvíli komentoval utkání Portugalsko v. Švýcarsko, ale naše utkání s Tureckem se hrálo, podobně, jako dnešní dvě utkání naší skupiny „D“ ve stejnou dobu. Proto jsme s kolegou komentátorem Radkem Macháčkem po očku sledovali stav utkání Česka s Tureckem, který se ukazoval na světelné tabuli. Při našem vedení 2:0 jsme jen na sebe zvedali palce a soustředili se na „naše“ utkání Portugalsko v. Švýcarsko. Jenže za chvíli se na ukazateli ukázala změna skóre na 2:1. No nic, to je pořád postup. Naše komentované utkání skončilo o několik minut dříve, tak jsme si po odpojení přepnuli náš monitor na jiný kanál, kde ještě běžel závěr utkání Česko v. Turecko. Na monitoru jsme viděli radostnou valnou hromadu Turků a já měl zato, že tedy v závěru vyrovnali na 2:2, což by k postupu také stačilo. Jenže to byl omyl. Byla to valná hromada po brance na 2:3 pro Turky, což znamenalo krach v šancích českého týmu na postup a také ekonomický krach v právech TV Prima, protože bylo jasné, že zájemců o reklamu z Česka v dalším průběhu turnaje bude podstatně méně a bude to i pro televizní stanici pád do červených čísel. Já za sebe ale více řešil tu sportovní stránku.

No a dnes je ve stejné situaci i současný reprezentační tým. Pro pokračování v turnaji musí porazit Turecko a to nebude vůbec jednoduché. Zejména vzhledem k dvěma výkonům mužstva v utkání se Španělskem a Chorvatskem. Já už se o tom zmínil v komentáři po utkání s Chorvatskem a teď, při pohledu na hodiny v času 13:07 hod., tedy cca 8 hodin před utkáním (tedy ne až po utkání, kdy všichni víme, co bylo špatně) našemu týmu moc nevěřím. Samozřejmě bude důležité, s čím vyrukují Turci. Podle médií není v týmu ideální atmosféra, což je ve fotbalu důležité hledisko, ale na to se spoléhat nesmíme. Pokud jde o naše hráče, tak jsem přesvědčen, že jejich forma není optimální. U některých jsou zřejmě příčinou zdravotní problémy během jarní části sezóny, u některých změna prostředí po přestupech, u některých možná únava z náročné sezóny v klubu. Absenci kapitána Tomáše Rosického bych nepřeceňoval, protože reprezentace hrála bez něj úspěšně už mnohokrát. Určitě je dobře, že zůstal s týmem a bude pozitivně ovlivňovat hráče i v kabině a na střídačce. V týmu je totiž také několik fotbalistů, kteří jsou na takovém velkém turnaji poprvé a budou to potřebovat.

Je dobře, že mužstvo je i přes nedobré výkony pozitivně naladěné a soudržné, ale rozhodovat se bude na hřišti, ne u nastavených mikrofonů novinářů. Hodně se spekuluje o sestavě, kterou trenér Vrba pošle do utkání. Respektuji, že jen on zná aktuální formu a mentální rozpoložení všech hráčů, že má také detailní informace o způsobu hry týmu Turecka. To já nemám, ale dovolím si mu do jeho zodpovědnosti, která je velká, trochu fušovat.

Moje základní sestava by tedy vypadala asi takto:

Čech – Kadeřábek, Sivok, Hubník, Gebre Selassie – Plašil – Dočkal, Darida, Kolář, Krejčí –Necid

Tedy v rozestavení 4 1 4 1

Tučně jsou označení hráči, kteří v posledním utkání s Chorvatskem v základní sestavě nenastoupili. A proč bych sestavu poskládal takto? Vezmu to odzadu:

1. Gebre Selassie hraje pravidelně Bundesligu, je tedy nejen rozehraný, ale také dostatečně zkušený a sebevědomý a s tlakem, který toto utkání přináší, se dokáže bez problému vyrovnat. Je i schopný podporovat ofenzívu a současně zodpovědně bránit. Je dostatečně pohyblivý.

2. Plašil by plnil v tomto rozestavení roli bývalého reprezentanta Hübschmanna. Není už dostatečně rychlý, pohyblivý, což na tomto postu není tak zásadní. Důležité je vykrývat prostor před stopéry, zbytečně ho neopouštět, odebírat míče soupeři a konstruktivně je předávat spoluhráčům. A to Plašil i díky své zkušenosti a dobrému čtení hry splní výborně, navíc je konstruktivnější, než jmenovaný Hübschmann.

3. Dočkal na pravé straně i přes svůj handicap v rychlosti je ideální variantou pro uvolňování prostoru svým pohybem do středu hřiště pro ofenzívní výpady pravého obránce Kadeřábka, které dnes náš tým bude potřebovat a navíc se tak dostává Dočkal do prostoru, odkud může uplatnit svoji skvělou finální přihrávku nebo střelu ze střední vzdálenosti. Dokáže poslat i přesný centr do pokutového území. Pozor by si musel dát na zodpovědné bránění, které mu v české lize lze částečně tolerovat, ale na této úrovni ne.

4. Posunutí Daridy o jedno „patro“ v základním rozestavení nahoru (rozdíl s rozestavením 4 2 3 1) mu umožní využít naplno svůj potenciál v doplňování hrotového útočníka v ofenzívní části hry a při střelbě ze střední vzdálenosti. Současně je schopen svým kondičním potenciálem vypomáhat i v defenzívě. Při původním rozestavení měl pro ofenzívu tzv. „svázané ruce“ a svoji schopnost zakončení nemohl uplatnit. A my dnes potřebujeme vyhrát a k tomu on může přispět.

5. Kolář už v minulosti úspěšně nahradil v sestavě zraněného Rosického. I když je na tuto alternativu alergický, tak je to tak. Hrát v tomto prostoru pod útočníkem je zvyklý z Plzně a je dostatečně zkušený na to, aby tento svůj úkol splnil. Dokáže vstřelit důležité branky a pomůže i v defenzívě.

6. V mojí sestavě je jen jeden hrotový útočník a i když se nabízí Škoda, který vstřelil důležitou první branku v utkání s Chorvatskem, tak jsem dal přednost Necidovi. Podle mého názoru je stejně ve vzduchu nebezpečný, ale má lepší schopnost sklepávat míče právě pro Daridu a další hráče z druhé vlny. Navíc je zkušenější. Škoda je ideální typ útočníka, který je schopen v průběhu utkání naskočit do hry a být důležitým prvkem ve vývoji utkání, což ho asi nepotěší, ale je to tak.

7. Už vůbec bych neuvažoval o hře na dva vysoké hrotové útočníky, jak někteří experti navrhují. Zní to sice líbivě, ale je to v současném fotbalu a proti týmu, který je silný v kombinaci ve středu hřiště a navíc by tam měl převahu jednoho hráče, jako totální populismus, ale hlavně nesmysl a doufám, že tyto hlasy trenér Vrba nevyslyší…

8. Proč jsem do své základní sestavy nenominoval jiné hráče? Tak např. zcela z formy (a ukázaly to již přípravná utkání před EURO) jsou Limberský, Pavelka, Šural, Skalák, Lafata, zraněný je Rosický a ty zbývající Kadlece, Pudila, Suchého a Škodu do základu nepustí jejich výborní konkurenti, které já jsem do základní sestavy nominoval.

Další pohled na hodiny mi říká, že je právě 14:14 minut a já se už moc těším na večerní důležité utkání Česka s Tureckem. Nejen proto, jak bude probíhat, jaké výkony budou předvádět naši hráči a celý tým, ale také proto, abych zjistil, jak moc jsem se v určení základní sestavy a rozestavení rozešel s trenérem Vrbou. Jen dodám, že budu hodně fandit, ať už bude sestava jakákoliv. Důležitý je výsledek, tedy výhra a postup do osmifinále.

Komentáře nejsou povoleny.