V Synot lize se hýbou trenérská škatulata

Jako každý rok po skončení naší nejvyšší fotbalové soutěže se řeší změny v hráčských kádrech i na trenérských lavičkách. Nejinak je tomu i letos, dokonce bych řekl, že změn na trenérských lavičkách je tentokrát více, než jindy. Některé byly avizovány s předstihem a po skončení soutěže jen zrealizovány, jako např. v Brně Habanec za Kotala, který se posouvá k mládežnické reprezentaci, na Dukle Šilhavý za Kozla, který následuje Kotala také k mládežnické reprezentaci. Obě tyto změny mají společné to, že oba trenéři Kotal i Kozel byli ve svých dosavadních klubech úspěšní a odchází po skončení smlouvy.

Další trenérské změny až tak očekávané nebyly, ale nakonec k nim došlo. Mám na mysli konec velice ambiciózního a sebevědomého trenéra Vavrušky v Teplicích, kde ho nahradí dosavadní trenér Sokolova Šmejkal. V médiích jsem zachytil informaci, že trenér Vavruška si v Teplicích „nesedl“ s hráčskou kabinou. Za tím se dá hledat spousta věcí, ale mě zaujalo, že se stejnou hráčskou averzí odcházel i z Liberce. I když teď spekuluji, protože jsem v Teplicích ani v Liberci v kabině nebyl, ale připadá mi, že to není náhoda. Navíc si vzpomínám, že trenér Vavruška se kdysi nějak nepohodl při trénování mládeže ve Spartě.

Další neočekávanou změnou bylo ukončení spolupráce s trenérem Viktorie Plzeň Krejčím. Hned, když jsem se to dozvěděl, tak mě napadlo, že důvodem by mohla být nedostatečná autorita trenéra Krejčího u rozverné hráčské kabiny v Plzni a s tím související katastrofální závěr sezóny po zisku mistrovského titulu, kdy Viktoria všechna tři utkání prohrála. Trenér Plzně to tam nebude mít lehké nikdy, ale v tomto případě jsem to tušil. Proč? Já totiž takovým trenérům říkám „trenéři s hráčským myšlením“. Patří sem mladí trenéři, kteří nedokáží nastavit přísná pravidla uvnitř kabiny a vyžadovat jejich dodržování. Mají zkrátka pochopení pro určitý typ „lumpáren“ a to se jim časem vymstí. Trenér Krejčí navíc sám odhalil tuto svoji slabinu v okamžiku, kdy Limberský po nehodě v opilosti v utkání v Příbrami po vstřelení branky vysekl sice pohlednou, ale v tomto případě zcela nemístnou pantomimu řidiče, který točí volantem. A reakce trenéra Krejčího? Něco ve smyslu: „Já jsem si toho nevšiml, událo se to mimo můj dosah“. Už tenkrát jsem napsal, že tímto „strčením hlavy do písku“ ztratil respekt kabiny a to je pro trenéra špatně. Stadion v Příbrami znám a pantomima se udála přímo před střídačkou hostů, tedy Plzně, tedy před očima trenéra Krejčího. Samozřejmě se jeho odchod zdůvodnil jinak, ale důvodem byla zcela jistě obava vedení, že mužstvo při své morálce nezvládne plánovaný postup do skupiny Ligy mistrů.

Jenže je otázkou, zda ho zvládne pod trenérem Pivarníkem. Já ho znám roky a nepřeji mu nic zlého, ale obávám se při jeho sebestředné povaze (podobně, jako trenér Vavruška), že může u některých hráčů narazit. Jít do trenérského angažmá s představou, jak budu přísný a vyžadovat profesionalitu je správné. Jenže to samo o sobě nestačí. K tomu musí mít trenér přirozenou autoritu a v tomto smyslu je to jiné u kabiny Jihlavy nebo Bohemians a jiné v Plzni. A zcela jistě si respekt hráčů nezískal dvojnásobným přeřeknutím na inaugurační tiskovce, kde si spletl Viktorii Plzeň s Viktorií Žižkov. Z výrazu jeho nadřízených bylo znát, že se toho doslova lekli. V práci trenéra je snad nejdůležitější komunikace a nevím, jak hráči, ale já mu při mediálních výstupech v mluvících médiích moc nerozumím. Nenarážím na jeho slovenštinu, to je bez problémů. Jenže on totiž moc špatně artikuluje a já mu prostě moc nerozumím. Moderovat hlavní televizní zprávy by podle mého názoru nemohl. I v této, možná podle mnohých banální věci, by se měl zlepšit.

Do Bohemians přichází za trenéra Pivarníka zkušený trenér Koubek. Jeho pozice není vůbec jednoduchá, protože jeho předchůdce Pivarník dokázal z týmu dostat opravdu hodně, až blízko jeho maxima, což by měl být úkol každého trenéra. I když to maximum nelze změřit, jen odhadnout. Trenér Koubek bude mít proto moc těžkou práci.

Do Slovácka přichází za trenéra Habance trenér Levý. Ve Slovácku už před několika lety trénoval, zná prostředí a klub zná jeho. To je určitě dobrá výchozí pozice.

K dnešnímu dni to vypadá, že změna na trenérské židli se nebude konat u obou sestupujících týmů Baníku Ostrava a Sigmy Olomouc. Vím, že v Olomouci se řeší v těchto dnech a v Ostravě trenér Petržela zůstává. Stejně tak zůstávají na svých židlých trenéři Ščasný ve Spartě, Uhrín ve Slávii, Jarolím v Mladé Boleslavi, Trpišovský v Liberci, Frťala v Jablonci, Pulpit v Příbrami (nastoupil těsně před koncem ligy), Hipp v Jihlavě a Páník ve Zlíně, i když i o něm se v klubu dlouho jednalo.

Dle posledních zpráv se na trenérské lavičce nic nemění ani u obou nováčků. Hradec Králové dále povede trenér Pilný a Karvinou Weber.

Při opětovném vytvoření seznamu nových trenérů, Levý, Habanec, Koubek, Pivarník, Šilhavý, Pulpit a Šmejkal je zřejmé, že s výjimkou Šmejkala, který je na prvoligové lavičce na postu hlavního trenéra nováčkem, jsou ostatní trenéři velmi zkušení. Angažování trenérů typu Přerost, Frňka apod. si už kluby nedovolí. Bude zajímavé sledovat, jak noví trenéři budou v klubech úspěšní.

Komentáře nejsou povoleny.