Jak bude probíhat šlágr Synot ligy Sparta v. Plzeň?

Před vzájemným podzimním utkání těchto soupeřů v Plzni jsem v anketě deníku Sport jeho průběh předpověděl docela přesně. V současné době to ovšem je daleko složitější, protože u týmu Sparty došlo nedávno k výměně trenéra a jeho nové kroky jsme měli možnost sledovat pouze ve dvou utkáních. Přesto se o to pokusím.

Při tomto úkolu je třeba vždy vycházet z aktuálně „rozdaných karet“. První kartou je zkušenost, že v takových klíčových utkáních dvou takticky vyspělých soupeřů nepadá mnoho branek. Stačí uvést několik případů z poslední doby: Arsenal v. Chelsea 0:0, Benfika Lisabon v. Porto 0:0, dvojutkání LM Juventus Turín v. Monaco 1:0 z p.k. a 0:0, dvojutkání LM Atlético Madrid v. Real Madrid 0:0 a 0:1 v 88. minutě atd.

Další kartou je situace v tabulce. Sparta potřebuje vyhrát, Plzeň by asi byla spokojená i s bodem. Další kartou a nejdůležitější je aktuální psychické rozpoložení. A tady je momentálně výhoda na straně Sparty, která se z beznadějné situace díky domácí prohře Plzně dostala do situace daleko příznivější. Neméně silnou kartou je nový trenér ve Spartě, což v týmu vždy tak trochu rozvíří „stojaté vody“.

Silnou kartou v těchto předzápasových úvahách jsou aktuální personální stavy v kádrech obou soupeřů. Tady mají oba týmy po uzdravení Kadlece a Kadeřábka ze Sparty v ruce eso, tedy kartu nejsilnější. Přeloženo do fotbalové řeči všichni důležití hráči jsou oběma trenérům k dispozici.

Pokud jde o domácí mužstvo Sparty neočekávám nějaké zásadní personální změny nového trenéra Ščasného v určení základní sestavy týmu, ani v základním rozestavení 4 4 2, ale očekávám drobné změny v herním projevu mužstva směrem ke snaze o rychlejší přechod do protiútoku po zisku míče. To už bylo na hráčích Sparty a zejména mozku týmu Matějovském hodně vidět ve zmíněných dvou utkáních pod trenérem Ščasným. Včetně častých pokusů právě zejména Matějovského po zisku míče o překvapivé dlouhé míče přes střední pásmo za obranu soupeře na nabíhající hráče z ofsajdové čáry. Platí to dvojnásobně při návratu rychlostních typů hráčů Kadlece a Kadeřábka do základní sestavy.

Důležitým faktorem v tomto utkání budou standartní situace, které má Plzeň skvěle propracované a zlepšila se v tom i Sparta. To se projevilo již v utkání s Brnem nejen vstřelenými brankami, ale i větší škálou provedení. Sparta si je také zcela jistě vědomá zranitelnosti týmu Plzně po odvrácení jeho útočné standartní situace a riskantním zajištění jeden na jednoho a bude se snažit toho využít okamžitým výhozem míče brankářem a zapojením se dalších hráčů do rychlého protiútoku.

Shrnuto, podtrženo, Sparta nebude Plzeň přehrávat vysokým procentem držení míče, možná ho bude mít jen mírně vyšší díky nutnosti vyhrát toto utkání, bude hrát přímočařeji po zisku míče a bude silnější než za trenéra Lavičky ve standartních situacích před brankou soupeře. I proto si trenér Ščasný přál mít v realizačním týmu asistenta trenéra Hejkala.

Způsob hry týmu Plzně bude lépe předvídatelný, i když složení základní jedenáctky je těžší předpovídat, protože má širší kádr vyrovnaných fotbalistů a trenér Koubek si může vybírat dle potřeby. Pokud si vezme trenér Koubek jako vzor poslední dvě utkání Sparty, způsob hry jejich soupeřů Liberce a Brna v kontextu s výsledky obou utkání, tak zjistí, že na Spartu platí hra s vysokým aktivním napadáním už v zárodku její rozehrávky (to totiž platí na každý tým), jen musí zvážit zda to jeho hráči dokáží praktikovat. Vzhledem k zažitému hernímu stylu týmu Plzně předpokládám, že i díky „rozdaným kartám“ zvolí Plzeň strategii uprostřed způsobu hry Liberce a Brna. Konkrétně bude střídat okamžiky s vysokým napadáním, zejména okamžitě po ztrátě míče, s bráněním v bloku, zisku míče a rychlém protiútoku. Předpokládám, že svým vysokým postavením při rozehrávce brankáře Sparty jej donutí častěji míče vykopávat. Určitě nebude hrát zataženě jako Brno a ani tak vysoko, jako Liberec.

Zcela jistě velkým nebezpečím pro Spartu bude pestrost a nepředvídatelnost útočných standartních situací Plzně. I když oba soupeři o sobě toho ví hodně, tak nějaká překvapení v této fotbalové disciplíně nelze vyloučit.

Utkání může také rozhodnout nějaká individuální chyba a já mám teď na mysli brankáře Plzně Kozáčika, který chytá opravdu skvěle, ale často si všímám jeho podcenění situace při riskantní rozehrávce, kdy dokáže dostat do problémů nejen sebe, ale i své spoluhráče. A toho by mohla Sparta využít. Připravit si takovou možnost není tak složité.

Na závěr nepotěším fotbalové labužníky svým odhadem, že v tomto utkání neuvidíme atraktivní přestřelku s mnoha góly, ale taktickou bitvu dvou vyspělých rovnocenných týmů, kde o výsledku rozhodne třeba jen jedna chyba. Pro trenéry a fotbalové odborníky to ovšem bude určitě zajímavý souboj dvou našich nejlepších mužstev a i já jsem zvědavý, jaká bude nakonec skutečnost na hřišti. Všechno by mohl třeba změnit brzký vstřelený gól. Ale to už předbíhám.

P.S. Tento příspěvek jsem napsal a vložil na svoje webové stránky asi 10 minut před zahájením utkání Synot ligy Mladá Boleslav v. Sparta v neděli 3. května proto, abych nebyl ovlivněn jeho průběhem a změnami, které eventuálně budou ve hře Sparty zřejmé již dnes.

Komentáře nejsou povoleny.