Co ukázalo 25. kolo Synot ligy? Na čele se zatahuje, na konci vyjasňuje

Pět kol před koncem naší nejvyšší fotbalové soutěže se zcela otočil vývoj na čele a na konci tabulky. Přispělo k tomu několik překvapivých výsledků jednotlivých utkání. Asi největším překvapením je nečekaná ztráta všech tří bodů Viktorie Plzeň na vlastním trávníku v utkání s absencemi devastovaným týmem Mladé Boleslavi. Předpokládám, že stejnou radost jako hráči Mladé Boleslavi měli po výsledku 1:2 i hráči Sparty, kteří se tak vrátili vážně do hry o mistrovský titul.

Druhým důležitým výsledkem, tentokrát pro závěr tabulky a boj o záchranu byla remíza 2:2 dvou nejvíce ohrožených týmů Českých Budějovic a Hradce Králové. Ta zcela jistě potěšila i ostatní adepty, kteří ještě nemají jistotu záchrany. Když navíc někteří z nich zabodovali naplno, mám na mysli Bohemians a Liberec, tak situace dvou zmiňovaných nováčků Synot ligy z jihu a východu Čech je již hodně vážná.

Utkání v Plzni jsem tentokrát neměl možnost sledovat, což se mi často nestává, ale pozvání na tradiční košt vína a večerní posezení ve vinném sklípku na jihu Moravy v Ratíškovicích, kde jsem zažil dvě skvělé sezóny ve II. fotbalové lize, jsem nemohl odmítnout. Proto čerpám informace o utkání jen z médií, ale přesto ten výsledek 1:2 stále nemůžu pochopit. Zejména i vzhledem k okolnostem v kádru týmu Mladé Boleslavi, které chybělo hned osm hráčů obvyklé sestavy a na začátku utkání se zranil devátý. Opět se potvrdilo, že fotbal je zajímavým sportem, nic se v něm nedá dopředu naplánovat, a proto je to nejmasovější sport na světě. Z trenérského pohledu toto utkání ukázalo, že i méně zkušení a možná i méně zdatní hráči dokáží v takovém případě díky své velké motivaci využít šanci, která se jim naskytla. Mám na mysli především mladé střední obránce Mladé Boleslavi Kocha a Křapku. A to je dobrá zpráva i pro trenéra Jarolíma a možná ne tak dobrá pro absentující hráče. Ale to všechno je pozitivní i pro vytváření konkurenčního prostředí v týmu.

Bylo jasné, že největší konkurent Viktorie Plzeň pražská Sparta takovým dárkem, kterým se stala ztráta tří bodů Viktorie, nepohrdne a využije utkání s Brnem ke snížení své ztráty na svého rivala na tři body. To se také stalo po výhře 4:0. Přesto, že způsobu hry Sparty tým typu Brna zcela vyhovuje (aktivní začátek Brna, z toho brzký první gól Sparty, neškodný soupeř), na rozdíl od způsobu hry Liberce před týdnem, tak za velký přínos pro celé mužstvo považuji návrat pravého obránce Kadeřábka po zranění. Důkazem není jen jeho výkon, ale především trojnásobná asistence u branek Sparty. Druhý navrátilec po zranění Kadlec tak vidět nebyl, ale možná i díky jeho přítomnosti v sestavě poskytla obrana Brna více volného prostoru kanonýrovi Lafatovi, který toho využil k dalšímu hattricku ve své střelecky úspěšné fotbalové kariéře. Už teď se můžeme všichni těšit na vzájemné utkání Sparty a Plzně na Letné ve 27. kole, ale i na utkání Sparty v Mladé Boleslavi v tom příštím. Zda obere o body i druhého adepta na titul, i s pomocí tří hráčů Plzně, kteří jsou v týmu Mladé Boleslavi na hostování, kteří tentokrát v Plzni podle dohody klubů nemohli nastoupit a přesto si Mladá Boleslav odvezla tři body. Zase jeden případ, který podivnost těchto dohod potvrzuje.

Třetím vzadu ve „hře o medaile“ v Synot lize je Jablonec, jehož výhra 2:1 s pražskou Slávií zůstala tak trochu v ústraní, ale i Jablonci prohra Plzně zcela jistě dodala trochu naděje na zamíchání kartami v souboji o Ligu mistrů. Pomáhá k tomu i fakt, že oba největší adepti mohou ztratit body ve vzpomínaném vzájemném utkání. Při pohledu na střelce branek v tomto utkání mě už ani nepřekvapuje, že jednu z nich vstřelil nejlepší střelec na postu obránce možná v historii Synot ligy Novák. Nepřekvapuje mě ani střelec branky Slávie Škoda a už ani střelec druhé branky Jablonce Pospíšil a hlavně způsob, kterým to dokázal. Tím byla známá „rosického šajtle“, kterou umí Pospíšil skvěle, podobně, jako plzeňský Limberský. Ten ji ovšem používá více při centrech před branku než při zakončení.

Slávia Praha opět nebodovala a její bilance je nepříznivá. Po výhře 3:1 v Liberci v prvním jarním kole se zasekla a týmu se nedaří bodovat za tři body. I pro zkušeného trenéra Beránka není nic příjemného slyšet kolem sebe či číst spekulace o svém odvolání. Jsem rád, že nakonec vedení Slávie pochopilo, že příčinou této nelichotivé bilance týmu není trenér, ale výkony hráčů. Jsem přesvědčen, že toto uklidnění pomůže i hráčům a v posledních pěti kolech se tým Slávie výsledkově i herně zlepší.

Při pohledu na zcela opačný konec tabulky bylo s napětím očekávané utkání v Českých Budějovicích, kam přijel podobně ohrožený tým Hradce Králové. Už před utkáním bylo jasné, že oba týmy potřebují vyhrát, že remíza nebude vyhovovat nikomu. A přesně tímto způsobem utkání skončilo, konkrétně remízou 2:2. Vzhledem k tomu, že hostující Hradec Králové vedl 0:2, stejně, jako před týdnem na domácím stadionu s Příbramí, a vyrovnávací branku obdržel až v 89. minutě z pokutového kopu, který byl tentokrát nařízen správně, tak jejich zklamání je určitě větší, než hráčů Českých Budějovic. Už také proto, že víra v záchranu je u nich menší, než v Hradci, jak potvrdil i trenér Cipro po utkání, což nepovažuji za rozumné. I když to pravděpodobné je, tak kdo jiný by měl všechny kolem burcovat k maximální snaze až do konce, než trenér, i když to vidí docela reálně jinak.

V tomto kole si naopak některé týmy výhrou ke klidnému dohrání soutěže pomohly. Mám na mysli především Liberec, který vyhrál na Slovácku 2:3 a Bohemians 1905 po výhře 1:0 s Teplicemi. Oba týmy navíc potvrdily ziskem tří bodů stejné zisky z kola předchozího a těchto šest bodů je k záchraně hodně přiblížilo. Liberec na jihu Moravy potvrdil výbornou formu po nástupu trenéra Vavrušku a přehrál Slovácko především týmovým bojovným výkonem.

V posledních dvou kolech se střetly týmy ze středu tabulky, kterým zcela bezprostřední hrozba sestupu nehrozí. V obou vyhrály domácí týmy, v Příbrami prohrála Dukla 3:0 a v Jihlavě ostravský Baník 2:0. Obě utkání lze nazvat derby utkáním. Do Příbrami jela Dukla Praha, která v nedávné minulosti byla aktivitou svého tehdejšího majitele postavena mimo fotbal. Celá její bohatá historie včetně mnoha úspěchů a pohárů byla převedena právě do Příbrami. V této chvíli je už všechno zpět a Dukla chtěla určitě potvrdit, že je v současnosti lepší, jenže se jí to nepodařilo a to zcela jasně. Naopak Příbram potvrzuje, že její forma pod zkušeným trenérem Tobiášem je stále velmi dobrá a nakukuje dokonce na umístění zaručující evropské poháry. Nevídanou formu prokazuje především hostující Sparťan Zeman a přidávají se i ostatní. Pro účast v pohárech by museli v Příbrami dořešit několik hostování a stabilizovat tak mužstvo, ale s tím by si zkušení matadoři Tobiáš a dlouholetý klubový šéf Starka zcela jistě poradili.

Posledním utkáním tohoto kola byla výhra Jihlavy s Baníkem Ostrava 2:0. Nechci v tomto svém komentáři opakovat kritiku na způsob výměny trenérů. To bych se opakoval. Jen dodám, že opět došlo na má slova a neprofesionalita se zkrátka ve fotbalu nevyplácí a trestá. To je případ Baníku Ostrava. Vyjádření trenéra Frňky po utkání v Jihlavě v tom smyslu, že zřejmě hráči nemají na to, aby předváděli to, co by si on představoval (to není přesná citace, jen volný přepis) a já dodám co by si představovali ti, co o výměně rozhodli, jen potvrzuje to, co jsem napsal již tenkrát. Stále totiž platí, že trenér musí zvolit způsob hry, na který má hráče a který hráči dokáží přenést na hřiště. Naopak to může udělat jen reprezentační trenér, který zvolí způsob hry a na ten si vybere vhodné hráče. Ten klubový musí naopak zvolit způsob hry, který pasuje na hráče, které má. Pokud mu klub není schopen koupit třeba deset, pro svoje představy, vhodnějších hráčů. A to Baník Ostrava určitě není, jako většina českých klubů. A to odvolaný trenér Svědík zřejmě poznal. A to je podstata toho, proč si měl Baník vážit toho, že se po podzimu umístil na 5. místě a postupně na vylepšení způsobu hry pracovat. Je pravda, že týmu chybí prodaní hráči Baránek a Greguš, ale to postihuje všechny kluby a jejich trenéry, na to se nelze vymlouvat. Sestavit fungující fotbalový tým je složitá „puzzle“ a na to musíte mít zkušenosti. Ne jen teoretické představy.

Komentáře nejsou povoleny.