Tento víkend jsem se zaměřil na utkání Dortmund vers. Bayern Mnichov

Kdo sleduje evropský fotbal, tak si o tomto víkendu nemohl nechat ujít tradiční souboj dvou v posledních sezónách velkých rivalů Borussie Dortmund s Bayernem Mnichov. Přirovnal bych to k aktuálně nejvíce očekávanému utkání u nás v Česku mezi Viktorií Plzeň a Spartou Praha. Samozřejmě v Německu se takové utkání hraje před několikanásobně vyšší návštěvou. Westfalenstadion, stánek domácí Borussie, bude zcela jistě vyprodán, tísnit se v něm bude 80.720 diváků a atmosféra bude skvělá.

Nejen já jsem se zcela jistě zabýval otázkou, jak je možné, že tým Dortmundu se v loňské sezóně umístil na 2. místě tabulky hned za vedoucím Bayernem, dnešním soupeřem a v té letošní byl po 19.kole na posledním 18. místě. Jak jsme viděli, tak taková obrovská změna k horšímu možná je. Jenže od té doby se odehrálo v Bundeslize 7 kol, v kterých tým Dortmundu ani jednou neprohrál, získal 17 bodů za 5 výher a 2 remízy při brankovém poměru 16:6 a jeho pozice na 10. místě již vypadá optimističtěji.

A tady se na chvíli zastavím. Byl jsem zvědavý, jak při takových nepříznivých výsledcích se zachová vedení klubu a jak se postaví k trenérovi Kloppovi, který je velkou klubovou personou. Dopadlo to přesně opačně, než se taková situace řeší u nás. Trenér dostal důvěru i v situaci, kdy tým Dortmundu klesl až na poslední místo. Já vím, Jürgen Klopp byl vlastně takovým otcem předchozích úspěchů. Tím největším bylo vítězství v Lize mistrů a mistrovský titul v Bundeslize. Určitě si také uvědomovali, že jednou z příčin poklesu výkonnosti byl prodej několika klíčových hráčů, především mladého Götzeho a kanonýra Lewandowského.

Pikantní na dnešním utkání je, že oba přestoupili do Bayernu Mnichov, tedy do řad dnešního soupeře. To přesně charakterizuje rozdíl mezi oběma kluby. Dortmund se z ekonomického hlediska bez prodeje kvalitních hráčů neobejde, zatímco Bayern si může do svého týmu koupit koho chce podle představ trenéra. O to bude dnešní souboj pikantnější. Zcela jistě budou mít hráči Dortmundu velkou motivaci.

Borussia Dortmund bude v tomto utkání postrádat zraněné hráče Sahina, Grosskreuze, Piszczeka a Kircha. Bayernu budou chybět křídelní opory Robben a Ribéry, a obránce Alaba Bude zajímavé, jakou oba trenéři zvolí strategii vzhledem k eliminaci předností soupeře a naopak k prosazení se vlastními přednostmi. Zda bude Bayern i v tomto utkání diktovat tempo hry, držet míč na svých kopačkách a hledat skuliny v obranném bloku Dortmundu. Ten se bude spoléhat na rychlé protiútoky, pro které má trenér Klopp hráče. I já předpokládám takový obraz hry. Už něco napovídá vyjádření trenéra Kloppa: „Pokud chceme uspět, tak musíme úspěšně bránit“. I na tomto pohledu trenéra je zřejmé, jak realisticky vnímá kvality svého týmu a jeho soupeře. A jsme znovu u volby zápasové strategie, která je v dnešním fotbalu klíčová a rozhoduje o úspěchu v utkání daleko více, než v nedávné minulosti, kdy i úspěšní trenéři nechali hráče hrát více méně podle svého úsudku.

Komentáře nejsou povoleny.