A jakou strategií se oba týmy prezentovaly ve skutečnosti?

Kdybych měl okomentovat průběh utkání a oběma týmy zvolenou strategii jednou větou, tak bych napsal asi toto: „Všechno bylo jinak“. Podíl na tom měly oba týmy, přesněji řečeno oba trenéři. Domácí Klopp a hostující Guardiola. Přiznávám, že to pro mě bylo velkým překvapením.

Z týmu Borussie Dortmund vyzařovalo od začátku utkání velké sebevědomí, bylo to zcela jiné mužstvo, než to, které jsem viděl někdy v lednu v době, kdy se v tabulce Bundesligy dívalo všem na záda. Hned od první minuty předsunulo svoje obranné postavení vysoko na polovinu Bayernu a snažilo se nedovolit svému soupeři z Mnichova jeho kombinační hru s vysokým procentem držení míče a úspěšným nalézáním mezer v obranném postavení soupeře. Hráčům Bayernu tak nezbývalo nic jiného, než častěji, než je jejich zvykem posílat dlouhé, často i neadresné míče na dva vysunuté hráče Lewandowského a Müllera. Tím se jim podařilo tyto dvě ofenzívní tykadla oddělit od zbytku týmu a tím zabránit jejich aktivní podpoře ostatních spoluhráčů. A tady se zastavím u hry Bayernu.

Ta byla pro mě překvapením ještě větším, než aktivní hra Borussie. Už zvolené základní rozestavení 3 1 4 2 něco signalizovalo. Bayern totiž hrál na své běžné zvyklosti velmi defenzivně, což by při zvoleném rozestavení na tři obránce na první pohled evokovalo opak. Jenže tým Bayernu toto rozestavení pojal hodně defenzívně, protože v obranné fázi se obranná trojice stoperů Benatia, Boateng a Dante měnila dokonce na pětici, kterou tvořili i oba krajní záložníci Rafinha a Bernat. Před touto pěticí se pohyboval defenzivní záložník Alonso a před ním dva defenzivní záložníci Lahm a Schweinsteiger. No a obranu Dortmundu zlobili prakticky jen Müller a Lewandowski.

Tato zvolená sestava a rozestavení podle mého názoru svědčila o tom, že trenér Guardiola vyhodnotil přednosti a aktuální formu svého soupeře, tedy týmu Borussie Dortmund a možnosti svého týmu, který se musel v tomto utkání obejít bez klíčových křídel Robbéna a Ribériho a zvolil tento, pro Bayern nezvykle opatrný způsob hry. Celá tato jeho strategie byla podpořena vstřelenou brankou Lewandowského ve 36. minutě, při které se viditelně neradoval, aby tak vyjádřil úctu ke klubu, kde několik sezón úspěšně působil a k jeho fanouškům.

Bayern v tomto utkání bránil v obranném bloku, což u něj opravdu není běžné a dokonce velmi často se celý tým postavil v obranné fázi do hlubokého obranného bloku. Jako např. v čase 49 min. a 20 vteřin, kdy je všech 10 hráčů, tedy včetně útočníků Müllera a Lewandowského natěsnáno v prostoru cca 25 metrů od branky Neuera a po zisku míče se snaží o rychlý protiútok.

Domácí tým Borussie Dortmund na mě působil sympaticky, před vyprodaným stadionem hrál s velkým entuziazmem a prohrát si určitě nezasloužil. Nastoupil v rozestavení 4 2 3 1. O ofenzívu se starali zejména vysunutý Aubameyang a za ním trojice Blaszczykowski, Reus a Kampl s mírnou podporou krajních obránců. Zbylá čtveřice uprostřed měla za úkol zachytávat rychlé protiútoky Bayernu, které ovšem prakticky neexistovaly. Podpora dvojice Müller a Lewandowski byla pro hru Bayernu nezvykle malá a bylo to evidentní i při rozhodující brance, kdy v pokutovém území Dortmundu se pohyboval jen Müller, kterému střelu brankář Weidenfeller vyrazil a Lewandowski, který byl u tohoto míče dříve, než čtyři bránící hráči Dortmundu a poslal jej hlavou do opuštěné branky.

V utkání si oba soupeři nevytvořili mnoho vyložených šancí, ale vyrovnání měl na kopačce Reus, který v 60 minutě zblízka netrefil branku a v 88. minutě mu trestný kop skvěle na brankové čáře chytil Neuer.

Na závěr jen dodám, že jsem viděl jiné utkání, než bych očekával a určitě nejsem sám. Na důkaz uvedu jen několik statistických čísel: % držení míče 49 : 51, střely celkem 15 : 7, na branku 2 : 2. Což pro Bayern Mnichov nejsou čísla typická, ale podle mého názoru jsou k tomu dvě příčiny. Kvalitní hra Dortmundu a především již dopředu určená a i vzhledem k průběhu utkání dodržovaná strategie Bayernu.

Potvrdilo se, že jsou utkání, kdy musí trenér změnit zažitý způsob hry v situaci, kterou ovlivní např. absence klíčových hráčů, jako v tomto případě a tím se změní předpokládaný poměr sil ve prospěch soupeře. A tato situace nastala v utkání Bayernu Mnichov v Dortmundu a akceptoval to i jeho trenér Guardiola. On to totiž moc často dělat nemusí.

Pro hráče Borussie Dortmund a jejich trenéra Kloppa z toho automaticky vyplývá, že i trenér Bayernu si vyhodnotil jejich výkony a výsledky v posledních sedmi kolech jako velice kvalitní a tzn., že herní a výsledkovou krizi má Dortmund dávno za sebou, což je pro ně po tom krizovém období dobrá zpráva, která by mohla tak trochu zmírnit zklamání z prohry v tomto prestižním utkání.

Komentáře nejsou povoleny.