První polovinu Synot ligy uzavřelo 15. kolo

Máme za sebou první polovinu Synot ligy, ročníku 2014-15, což mě vede ke krátkému hodnocení nejen 15. kola, ale celé poloviny soutěže. O dílčí překvapení nebyla nouze, ale v podstatě se potvrdily předsezónní předpoklady, že na čele tabulky se budou pohybovat dva nejsilnější české kluby Viktoria Plzeň a Sparta Praha a na paty jim bude šlapat hodně posílený Jablonec.

Nejsem si však jistý, zda někdo tipoval, že tato trojice bude mít na další týmy náskok deset bodů. Já tedy ne, proto jsou pro mě mírným zklamáním výsledky Mladé Boleslavi a především Liberce, který se nachází aktuálně těsně nad sestupovým místem. Na těch sestupových se momentálně nachází oba nováčci České Budějovice a Hradec Králové. Kromě posledních „Votroků“ z  Hradce Králové, kteří mají už, podle mého názoru, nedostižnou ztrátu a o prvním sestupujícím je rozhodnuto, se vykrystalizoval početný a velmi vyrovnaný střed tabulky, kde jedna, dvě prohry, eventuálně výhry změní postavení týmu o několik příček nahoru nebo dolů. Tolik krátce k první polovině soutěže a nyní k 15. kolu.

Zcela jistě největší očekávání vzbuzovala utkání vedoucí trojice, protože jejich bodové zisky jsou velmi těsné, rozdíly jsou jednobodové a jedno zaváhání je v tabulce hned vidět. V tomto smyslu byly v určité výhodě týmy Sparty a Jablonce, které hrály svá utkání v sobotu a ziskem tří bodů tak postavily svého největšího soupeře Viktorii Plzeň, která hrála své utkání s pražskými Bohemians 1905 až v neděli, do psychicky náročného předzápasového rozpoložení. Vsadím se o velkou částku s kýmkoliv, že hráči Plzně si před utkáním moc dobře uvědomovali, že v případě, že utkání nezvládnou, tak se propadnou „až“ na třetí místo, což by pro ně a hlavně pro jejich nadřízené byla hodně špatná zpráva. Navíc v posledním podzimním kole hrají v Jablonci. I proto jsem v jejich výkonu viděl velkou snahu, touhu po zisku tří bodů, ale také velkou nervozitu. Přesto, že šance si hráči vypracovali, tak je zahazovali a vysvobodila je částečně penalta po faulu na Pilaře.

Ta vzbudila, pro mě překvapivě docela dost polemik, zda se měla, či neměla pískat. Já jsem v těchto situacích na faulované hráče hodně přísný a vadí mi, když fotbalisté „filmují“, ale v tomto případě se musím Pilaře zastat. Skvěle se totiž v pokutovém území „nacpal“ před obránce a využil toho, že obránce se na něj „nalepil“ a podle mého názoru tam nebyl kontakt jen rukou, kterou mu obránce položil na rameno, ale došlo i ke kontaktu s patou Pilaře a to nejde ustát. Všichni se soustředili při hodnocení přestupku jen na ruku položenou na rameno.

V tomto utkání mě také zaujal trestný kop kapitána Bohemians 1905 Jindříška, který chytře podstřelil plzeňskou zeď, která se snažila výskokem míč zachytit. Navíc míč tečoval plzeňský Petržela. A co mě na tom tak zaujalo? Mám na mysli kompaktnost „vystavěné“ zdi. V deníku Sport ji totiž zachytili na fotografii přesně v momentě výskoku a její prostupnost byla pro trenéra zarážející. Jsem si jistý, že jim fotografii vyvěsil na nástěnku v hráčské kabině, aby si uvědomili, že tak se hráči ve zdi chovat nemohou. Přiznám se, že na této úrovni to je zarážející.

Tým Plzně nakonec utkání vyhrál i díky vlastnímu gólu kapitána soupeře Jindříška a je symbolické, že stejným způsobem vyhrál další aspirant na nejvyšší příčky Jablonec v Ostravě s domácím Baníkem. Utkání bylo pro domácí Baník a především pro obránce Baránka velmi nešťastné. O tom, že nevýrazný Jablonec si z Ostravy odveze tři body rozhodla situace z 90. minuty, kdy přízemní střelu brankář Pavlenka vyrazil na nohy Baránka, který na tuto situaci nebyl připravený a od nich se odrazil do branky. I tento výsledek zvýrazňuje atraktivnost vzájemného utkání Jablonce s Viktorií Plzeň v posledním podzimním 16. kole.

Sparta naopak ve svém 15. utkání přesvědčivě porazila na svém stadionu na Letné nováčka z Českých Budějovic 4:0. Na výsledku se střelecky podíleli dva nejefektivnější hráči Sparty Lafata a Dočkal. Potvrdili tak svoji velmi dobrou formu z reprezentace a já věřím, že ji potvrdí i v Evropské lize, která pro Spartu ještě neskončila. V posledním kole SL nastoupí v Jihlavě, která i v Liberci potvrdila, že její šňůra úspěšných výsledků po výměně trenéra není náhodná. V Liberci vedla 0:2, ale domácí ještě stihli vyrovnat v poslední minutě a oddálili tím definitivní řešení podmíněné pokuty, kterou jim udělilo vedení klubu. Rozhodne se o ní v Příbrami, kde by musel tým Liberce získat tři body a to nebude jednoduché.

Dalším týmem, který se snaží odvrátit hrozbu pokuty je pražská Slávia. Jenže i hráčům Slávie se to remízou 1:1 s posledním Hradcem Králové nepodařilo. Utkání jsem neviděl, ale podle toho, co jsem četl v médiích i na hráče Slávie tato hrozba od vedení vytvořila další tlak, s kterým se nedokázali vyrovnat a výsledkem byla nervozita, která způsobuje nepřesnosti.

Naopak s tlakem na jednoznačnou potřebu zisku tří bodů se zejména výsledkově vyrovnali hráči Zbrojovky Brno. Porazili totiž Příbram 1:0, ale i tato výhra nezabránila tomu, že by se mohli po posledním kole dívat celou zimní přestávku na tabulku, v které figurují na sestupové15. příčce. O tom se ještě rozhodne za týden v předehrávaném 16. kole.

Na závěr jsem si nechal dvě utkání, v kterých bodovaly naplno domácí týmy. Utkání Mladá Boleslav-Slovácko 2:0 a Teplice-Dukla Praha 1:0 byla souboji týmů ze středu tabulky a vítězové se stali nejvážnějšími pronásledovateli vedoucí trojice. Mladá Boleslav i Teplice mají jistě vyšší ambice, ale odstup deseti bodů pro tým z města automobilů a dvanácti bodů na Teplice je hodně.

 

 

Komentáře nejsou povoleny.