I ve 25. kole GL bylo zřejmé, že nervozita na konci tabulky se zvyšuje

Dříve, než se budu věnovat průběhu osmi utkání 25. kola GL a zajímavým okolnostem, která je provázela, tak se zmíním o celkové jarní bilanci, která je v některých bodových ziscích překvapivá. Určitě se dalo očekávat, že dva nejlepší týmy GL budou i na jaře mezi nejlepšími. Konkrétně Sparta tabulku vede se ziskem 25 bodů, což znamená, že z devíti utkání ztratila jen dva body za remízu v Ostravě. Titul mistra bude tedy ve správných rukou a já dodávám, že naprosto zaslouženě.

Na druhém a třetím místě jarní tabulky jsou Plzeň a Mladá Boleslav se shodným počtem 20-ti bodů. Ztráta Plzně na Spartu se dala celkem logicky očekávat, protože přeci jenom musela svoje síly rozdělit v úvodu jara na českou i Evropskou ligu. Někoho možná překvapí postavení Mladé Boleslavi. Mě ovšem ne a to ze dvou důvodů. Trenér Karel Jarolím je totiž kvalitní trenér a za druhé by proto nešel v zimě do klubu, který by neměl ty nejvyšší ambice. A ty Mladá Boleslav v posledních letech vždy měla, jen je nedokázala naplnit.

K tomuto utkání ještě jedna poznámka, která se týká v prvé řadě hráče Kysela a až ve druhé řadě rozhodčího Kovaříka. Ano, tušíte správně, jde o pokutový kop proti Jablonci, který jednoznačně „nafilmoval“ domácí Kysela. Rozhodčí mu tuto divadelní etudu bohužel zbaštil, ale mě zaujalo pozápasové vyjádření samotného hráče do televizní kamery, kde se doslova vysmál zklamanému obránci Novákovi s tvrzením, že sice mu nohu nezlomil (ironicky), ale kontakt tam byl. Předpokládám, že se tímto divadelním výstupem na hřišti i před kamerou bude příslušná komise (nejen rozhodčích, ale i disciplinární) zabývat. K tomu ještě dovětek. Kdy už fotbalisté pochopí, že tělesný kontakt ve fotbalu není přestupek proti pravidlům. Fotbal je přeci kontaktní sport a není povinností po kontaktu se soupeřem padat k zemi. To by permanentně několik hráčů leželo na zemi a to přeci nechceme.

Za touto „medailovou“ trojicí následuje Liberec a Jihlava se 16-ti body, což u toho prvního lze hodnotit jako zklamání, ale u Jihlavy jde určitě o velké překvapení a ukazuje to na výbornou práci zkušeného trenéra Petra Rady a celého velmi dobře sportovně i ekonomicky fungujícího klubu z Vysočiny.

Před několika roky podobným způsobem fungovaly na Moravě další dva kluby Baník Ostrava a Sigma Olomouc, ale v současné době je to jinak. Oba kluby absolvovaly i v tomto 25. kole důležitá utkání se stejně ohroženými týmy.

Ostravský Baník se představil v Brně proti Znojmu, které se pomalu potápí do bažiny, která znamená sestup do FNL. V posledním komentáři jsem kritizoval řešení trenérské otázky Baníku Ostrava po odvolání trenéra Komňackého. Možná teď po jasné výhře ostravských 0:4 bude spousta lidí toto řešení obhajovat, protože přineslo kýžený obrat v zisku tří důležitých bodů. Určitě to je pro Baník důležité vítězství, jenže až další utkání potvrdí, jak cenná tato výhra byla. Jak to myslím? Protože jsem minule také vznesl dotaz, zda vysoká prohra Znojma v mladé Boleslavi 1:5 není tak trochu důsledkem rezignace hráčů na fakt, že příští ligový ročník stráví, bez ohledu na možnou záchranu, ve FNL díky nevyhovujícímu stadionu. A stejnou otázku by si měli položit i všichni v Ostravě. Jak jsem četl vyjádření oficiálního trenéra Tomáše Barnadyho, tak přesně tak toto vysoké vítězství hodnotil a to je dobře. Jen aby si to takto vyhodnotili i hráči Baníku, protože do konce zbývá ještě 5 kol a to se dá hodně věcí vylepšit i pokazit.

Olomoucká Sigma po „výprasku“ v Brně potřebovala bodovat naplno na Andrově stadionu s Příbramí. Utkání skončilo bez branek, ale zejména díky neschopnosti hráčů Sigmy proměnit některou ze šancí, které si vytvořili. Co je v tomto utkání pozitivní je přístup domácích fotbalistů, který byl diametrálně odlišný, od toho v Brně a ten je třeba zopakovat vždycky.

Fotbalisté Bomemians 1905 v předchozím kole bodovali naplno a do Jihlavy jeli zcela jistě s cílem získat alespoň bod, což se jim podařilo po remíze 1:1. Docela mě překvapilo, že ve druhém poločasu svého soupeře přehrávali a bod si tak odvezli do Prahy zaslouženě.

Dalším ohroženým týmem sestupem bylo Brno. Napsal jsem bylo, protože po výhře před týdnem se Sigmou Olomouc dokázalo vyhrát i tentokrát v Teplicích a postupně se tak posouvá z pásma bezprostředně ohrožených týmů do klidnější spodní poloviny tabulky. Společně s Jihlavou, Slováckem a Jabloncem se dá říci, že z nejhoršího jsou venku. Jenže u Jablonce to platí opačně. Na začátku jarní části GL hrál totiž Jablonec o třetí místo a tím o Evropskou ligu.

Liberec nastoupil k prvnímu utkání po odvolání trenéra Šilhavého, který bude od nové sezóny zřejmě trenérem sousedního Jablonce, na domácím stadionu se Slováckem, které už hraje několik kol v relativním klidu. Tři body nakonec zůstaly doma, ale hráči Slovanu se na ně hodně nadřeli. Vítězná branka padla z pokutového kopu o jehož oprávněnosti nebylo tentokrát pochyb a přiznal to i faulující hráč Kuncl.

Na konec tohoto komentáře jsem si nechal obě pražská „S“. Sparta potvrdila svoji parádní formu a jasně dominovala v derby na Dukle. To určitě nepřekvapuje. Naopak překvapením pro mě jsou jarní výkony a výsledky pražské Dukly, která na podzim hrála velmi dobře. Dukla je totiž s „jarním“ ziskem 7 bodů na předposledním místě společně s Baníkem a Slávií (poslední je Znojmo se 6-ti body, dále Olomouc a Jablonec 8, Bohemians 9). I tato statistika a v podstatě nulová aktivita vedení klubu směrem k odvolání trenéra Kozla svědčí o jejich kompetentnosti, protože klub pracuje podle jasně dané koncepce, jejíž nedílnou součástí je i trenér. Já vím, kdyby tento minimální bodový zisk patřil Dukle na podzim a v tabulce by byla na 15. příčce, tak by možná reakce vedení byly jiné.

Na závěr komentáře jsem si ponechal i poslední odehrané utkání mezi domácí Slávií a Viktorií Plzeň. Slávia hraje doslova o holou existenci i po odvolání trenéra Koubka a příchodu nizozemského trenéra Pastora, což asi nikdo nečekal a určitě ani lidé, kteří změnu vymysleli. Ne, nemyslím si, že mužstvo Slávie mělo Plzeň porazit. Plzeň má jednoznačně lepší mužstvo a i velká bojovnost hráčů Slávie na body nestačila. Ukazuje se, že i elegantní a pozitivně vystupující trenér je velmi frustrovaný, i když se snaží to nedat najevo. Říká správně, že teď začíná pro všechny ve Slávii ten pravý boj o každý bod a tím i o záchranu. S Plzní mohl jeho tým získat nějaký bonusový bod navíc, ale nyní bude před hráči stát úkol získat body bezpodmínečně nutně a to je velké břemeno a určitě si to uvědomuje i on.

Bohužel i tentokrát jsme byli svědky na několika stadionech vulgárních pokřiků na adresu soupeřů, ale rozhodčí na ně nereagovali. Já za sebe, a určitě nás je mnohem více, bych se přimlouval za daleko přísnější metr a mám pocit, že pokud se nebude tento přísnější metr aplikovat, tak celá iniciativa FAČR ve věci zkulturnění atmosféry a prostředí na českých stadionech vyjde naprázdno. Ve vyspělé fotbalové Evropě si s tím poradili, včetně rasistických urážek.

Komentáře nejsou povoleny.