První polovinu GL završilo 15. kolo, padl v něm další trenér

Naše nejvyšší fotbalová soutěž GL má za sebou již 15 kol, tzn. kompletní podzimní část. Než se pustím do hodnocení konkrétních utkání, tak se musím zastavit u profese, bez které se fotbal neobejde, a která je u nás v Česku hodně podceňovaná, resp. nemá takový respekt, jaký by měla mít. Jedná se o fotbalové trenéry. Dva z nich sehráli v tomto kole nestandardní roli, i když každý jinak.

Prvním případem je velice úspěšný trenér Viktorie Plzeň Pavel Vrba, o kterého projevil zájem předseda FAČR pan Pelta a nabídl mu post trenéra české reprezentace. Po dlouhých oficiálních i zákulisních jednáních se trenér Vrba rozhodl nabídku přijat. Proto využil výstupní klauzule ve smlouvě s Plzní a na poslední chvíli klubu oznámil, že k 15. prosinci letošního roku v něm končí. Po prvotním šoku všech kolem, včetně vedení Viktorie Plzeň, se situace uklidnila a prvním utkáním pro trenéra Vrbu, vedení Plzně, veřejnost a především hráče Plzně, v kterém všichni věděli o konci působení trenéra, bylo utkání Viktorie Plzeň v Brně. Všichni jsme očekávali, jak se týmu povede, zda odchod trenéra negativně neovlivní výkon hráčů Plzně a zda ziskem tří bodů zůstane největším pronásledovatelem vedoucí Sparty. Přes špatný začátek, kdy se Brno dostalo do vedení, plzeňští skóre otočili na 1:3. Všem v Plzni, včetně i přespolních příznivců Plzně, spadl tímto zcela jistě velký kámen ze srdce.

Zcela logicky se dalším velkým mediálním tématem, které souvisí s ukončením působení trenéra Vrby v Plzni, stává volba jeho nástupce. Spekuluje se o různých jménech, ale na skutečné jméno si budeme muset ještě chvíli počkat. Vedení plzeňského klubu chce mít tuto záležitost vyřízenou co nejdříve, ale pod velkým časovým tlakem není, protože trenér Vrba zůstává  u mužstva až do konce podzimní sezóny, v které tým čekají ještě dvě utkání Evropské ligy (v Manchesteru s City a v Plzni s CSKA Moskva) a v GL předehrávané 16. kolo s Příbramí. Ať bude trenérem kdokoliv, tak navázat na úspěšné působení trenéra Vrby nebude vůbec jednoduché.

Tím druhým trenérem, který se stal v tomto kole tak trochu smutným hrdinou, je trenér Jihlavy František Komňacký. Po vysoké porážce jeho týmu v tomto kole 0:5 v Příbrami byl od týmu odvolán. Abych se přiznal, tak i na dálku jsem z jeho mediálních vyjádření v posledních týdnech tušil, že v komunikaci mezi trenérem a hráči Jihlavy není něco v pořádku. Trenér Komňacký, kterého velmi dobře znám, byl ve svých vyjádřeních hodně kritický, často i jmenovitě a to se ve fungujícím vztahu mezi trenérem a hráči  nedělá. Údajně jeho vztahy nebyly ideální zejména se staršími hráči. Pokud je to pravda, tak je to další případ českého specifika, kdy hráči jsou schopni takto trenéra podrazit. Potom záleží na vedení klubu, jak situaci vyřeší a většinou se přikloní na stranu hráčské kabiny, protože je jednodušší vyměnit trenéra, než několik hráčů. Stalo se to i mně a nejen mně. I tyto případy svědčí o nedostatečném respektu povolání fotbalového trenéra u nás.

I v tomto 15. kole, stejně, jako ve dvou předchozích, bylo cítit, jak jsou všechny týmy odhodlány (lépe by bylo napsat všechny kluby) získat v závěrečných kolech před zimní přestávkou co nejvíce bodů. Platilo to o konci tabulky (Jihlava to nezvládla, a proto zasáhlo vedení), stejně tak neuspěly týmy Bohemians 1905, Slávie Praha a Olomouce, naopak zvládly to tentokrát Příbram, Znojmo a Slovácko. Se stejnou motivací šly do utkání týmy z čela tabulky. Tradičně uspěly Sparta a Plzeň, s nimi i Jablonec a Dukla Praha.

 Nezadržitelně, doslova dosprintovala  do cíle na prvním místě v podzimní části soutěže pražská Sparta. Je třeba přiznat, že zcela zaslouženě. Nejen, že ji nikdo během těch 15-ti kol neporazil, ale Sparta předváděla i výborné výkony. Asi ten nejlepší, podle mého názoru, v utkání s Duklou, ale pozadu nezůstala ani v tomto kole v utkání s ambiciózní Mladou Boleslaví. Podobně, jako Plzeň v Brně, tak i Sparta sice prohrávala, ale dokázala výsledek otočit na 4:1. O kvalitě předváděné hry svědčí i v posledních utkáních zaplněné tribuny jejich stadionu na Letné.

V případě Sparty je paradoxní, že si nejsem tak jistý, zda bude i přes toto prvenství hodnotit podzimní část celkově jako úspěšnou. Mám na mysli vyřazení Sparty v předkole Evropské ligy se švédským Häckenem. To byla velká rána, s kterou nikdo nepočítal, ale na druhou stranu to Spartě pomohlo v tom, že na rozdíl od Viktorie Plzeň, se mohla soustředit celý podzim jen na GL. Viktoria Plzeň kromě domácí soutěže hrála skupinovou fázi Ligy mistrů a to je velký zápřah.

Povídat by o tom mohli nejvíce v Liberci. Tým Liberce je velmi úspěšný v Evropské lize. Z předkol se probojoval do skupinové fáze a v ní ještě neprohrál a je na dobré cestě do vyřazovací fáze, což by byl obrovský úspěch. Už proto, že nemá vůbec lehkou skupinu (FC Sevilla, Freiburg a Estoril), tedy zástupci kvalitních ligových soutěží. Jenže na nahuštěný zápasový program a poměrně úzký hráčský kádr, doplácí Slovan v GL, kde se jim nedaří. Liberec je až na 4. příčce se ztrátou 9 bodů na Plzeň a 14 bodů na Spartu. Zajímavé je i srovnání brankového poměru v GL, který je v případě Liberce pasivní 15:17, což po odehrání 15. kol a 4. příčku tabulky na první pohled zvláštní a signalizuje to i nízkou efektivitu. Pro srovnání Sparta má poměr branek 38:9 a Plzeň 35:12. Při bližším pohledu na domácí utkání zjistíme, že Liberec sice získal z osmi utkání 15 bodů, ale poměr branek jen 7:4. 4x vyhrál těsně o branku a jednalo se o týmy ze závěru tabulky (Příbram a poslední trojice Bohemians 1905, Slávia a Jihlava), 3x hrál nerozhodně (Plzeň, Sparta a Znojmo) a teď dokonce poprvé prohrál 0:1 s Duklou. Zkrátka nepříznivé výsledky v GL jsou ovlivněny psychickou a fyzickou únavou hráčů. Pokud se jim podaří nakonec ze skupiny Evropské ligy postoupit, tak bude podzim úspěšný, ale pokud ne, tak v jarní části budou mít hodně práce, aby si vybojovali start v evropských pohárech pro příští sezónu. Podzim Liberce je tedy přesně opačný, než podzim Sparty, tedy úspěšný v pohárech a neúspěšný v GL.

Zajímavé utkání se hrálo v Brně, kde „domácí“ Znojmo přivítalo „spřátelený“ klub Sigmu Olomouc. Spřátelený proto, že znojemští si z Olomouce půjčili několik hráčů na hostování a všichni mohli proti mateřskému klubu nastoupit, a navíc je trénuje „olomoucký“ trenér Kalvoda. V Olomouci vyměnili trenéra před 14. kolem a byli určitě favoritem. Jenže nadšení hráčů Znojma a zcela jistě velká motivace hostujících „Sigmáků“ strhla zaslouženě výhru na stranu Znojma, které se tímto výsledkem odpoutalo z posledního místa v tabulce.

Trojice týmů s nejmenším počtem vstřelených branek (Slávia 10, Bohemians 13 a Ostrava 14) tuto svoji bilanci potvrdila i v tomto 15. kole. Slávia nejdříve na Slovácku neproměnila šance, aby nakonec prohrála 0:3, hráči Bohemians si ani žádné šance nevypracovali, proto prohráli doma s Jabloncem 0:1 a podobně Baník Ostrava v nezáživném utkání za bezbrankovou remízu bral alespoň bod v utkání s Teplicemi.

U tohoto týmu se ještě zastavím, protože se jim stalo něco, co i Znojmu, jenže z jiného důvodu a s opačným výsledkem. Kam tím mířím? Hned to vysvětlím.

Utkání Teplic v Ostravě jsem viděl a bylo evidentní, jak moc týmu chybí zraněný nejlepší střelec GL Mahmutovič. Stačí k tomu i statistická čísla. Ve 12-ti kolech s ním v sestavě vstřelily Teplice 33 branek, ve 3 utkáních bez něj jen jednu branku.

Znojmo se naopak, zcela dobrovolně zřeklo tuším po 9. kole  služeb bývalého reprezentanta Marka Heinze. Dobrovolně proto, že jeho přínos pro tým nesplňoval jejich požadavky. S Heinzem získalo z 9-ti utkání 3 body za remízy, po jeho odchodu za 6 kol bodů 11 a podle ohlasů a hodnocení výkonů Znojma to týmu velmi prospělo. Mám s takovým krokem i já svoji zkušenost. Odchod hráče týmu neublížil, naopak prospěl několika dalším hráčům z různých důvodů. Podobně to bylo zřejmě i ve Znojmě.

I na těchto případech se potvrzuje, jak je chemie a složení týmu z mnoha hledisek a kritérií doslova alchymie, a proto já tvrdím, že o umístění v tabulce a výkonech a výsledcích mužstev se rozhoduje již v době, kdy dochází k doplňování, posilování či uvolňování hráčů ještě před zahájením fotbalových soutěží a někdy se chybné rozhodnutí může ještě napravit, jako se to podařilo nováčkovi ze Znojma. Naopak možná zranění klíčových hráčů ovlivnit nelze a v tom mají Teplice smůlu. A jsme zase u šířky hráčského kádru a ekonomických možnostech jednotlivých klubů.

 

 

 

Komentáře nejsou povoleny.