Gólově úrodné 2. kolo GL

I když je předčasné dělat po druhém kole nového ročníku GL  nějaké zaručené závěry, tak přece jenom něco už teď odehraná utkání signalizují a bude zajímavé sledovat, jak se tyto signály budou potvrzovat v dalším průběhu.

Při pohledu na tabulku si nelze nevšimnout prvních tří příček. Na nich se usadila trojice našich zástupců, kteří již zasáhli do předkol evropských pohárů. Podle mého názoru to není náhoda. Nemám na mysli ani tak ta dvě utkání navíc, ve kterých se všechny tři týmy měly možnost rozehrát po náročné přípravě, ale důležitějším aspektem je zcela jistě skladba přípravného období těchto týmů. Vzhledem k brzkému termínu soutěžních utkání v druhém předkole Ligy mistrů v případě Plzně a v Evropské lize v případě Sparty a Liberce, volili jejich trenéři jinou náplň a načasování formy, než všichni ostatní. Zkrátka první tři týmy v tabulce, o kterých tady píšu, jsou  herně dál, než zbytek ligy. I tento můj odhad potvrdí až další průběh GL.

Dalším momentem, který nelze přehlédnout, je rozdílné postavení obou nováčků Znojma a Bohemians 1905. Znojmo ještě neprohrálo (ani nevyhrálo) a po dvou remízách figuruje ve středu tabulky na 9. místě. Naopak Bohemians 1905 jsou poslední bez bodu a s hrozivým skóre 1:10. Je pravda, že hráli dvakrát na hřišti soupeře, navíc s mistrem z Plzně, ale těch obdržených branek je opravdu hodně. I pro tento stav mám vysvětlení, i když jejich inkriminovaná utkání jsem neviděl (jen Bohemians v Plzni).

Příčinou jsou oba trenéři. Ten znojemský Leoš Kalvoda a „bohemácký“ Jožka Weber. Oba znám velmi dobře a znám jejich trenérskou filosofii, ale hlavně je u nich velký rozdíl ve zkušenostech. Zkušený trenér Kalvoda totiž zcela jistě ví, že jako nováček GL se musí zaměřit především na poctivou a disciplinovanou hru směrem ke své brance, tedy na defenzívu. Ví, že nemá tak silný tým, jako např. Plzeň a při dvou obdržených brankách v utkání I. ligy nevstřelí tři aby utkání vyhrál. Nechci tím říci, že hraje urputnou defenzívu, ale ví, že bez poctivého bránění nemá šanci. Naopak Jožka Weber se chce zařadit do trendu dnešního fotbalu v Česku a mladých trenérů, kteří opakují populistické věty o atraktivním ofenzivním a kombinačním fotbalu. Na tom není nic špatného, ale zapomíná vnímat reálnou sílu svého týmu, který nemá na tento fotbal kvalitní hráče. Proto dochází k mnoha ztrátám ve středním pásmu a k individuálním chybám v defenzívě a po nich soupeři skórují. Netvrdím, že i on nepožaduje po hráčích i poctivě bránit. To ano, ovšem nejde hrát obezřetně směrem dozadu a zároveň   atraktivním kombinačním fotbalem směrem dopředu bavit diváky. Možná, že už to teď zjistil a bude hrát podobně, jako jsem vyžadoval já kdysi v Jablonci, kde jsem vytvořil zcela nové mužstvo, složené z hráčů nižších soutěží, podobně, jako dnešní tým Bohemians 1905. On byl členem tohoto mužstva a možná si myslel, že bychom měli hrát útočněji. Jako hráč určitě nevěděl, že s týmem musím hrát stylem, který vyhovuje typologii hráčů a současně odpovídá jejich možnostem. A toto trenérské pravidlo zkušený trenér Kalvoda zná, tak jako já. Trenér Weber dnes už doufám také. Já mu totiž moc fandím.

Vrátím se ještě jednou k našim evropským klubovým zástupcům, tentokrát z pohledu 2. kola GL. Plzeň potvrdila velkou ofenzivní formu (ta si to může, na rozdíl od Bohemians dovolit). I v Příbrami, kde v minulosti dokázala zaváhat, vyhrála s přehledem 4:2 a navíc splnila svoji podzimní normu 4 a více branek na utkání (Bohemians 5, Příbram 4, Sarajevo 4 a 2, Kalju 4).

Trenér Vrba v letošní sezóně má k dispozici širší kádr hráčů ve vyšší kvalitě, než měl v předchozích úspěšných sezónách a plně toho využívá. Mně se stále více líbí „náhrada“ za Pavla Horvátha olomoucký Hořava a není to proto, že jsem také občanem Olomouce.

Sparta po šokujícím vyřazení z Evropské ligy měla těžkou pozici v utkání s Jabloncem. Vyhrála ho 2:1, i když zdaleka ne s takovou lehkostí, jako Plzeň v Příbrami. Pro ni je ovšem důležité, že získala tři body, což ji v dalším průběhu GL hodně pomůže. Pokud by totiž po Evropské lize zaváhala nyní i v GL, tak by se atmosféra v klubu stala neudržitelnou.

Liberec porazil na domácím stadionu Slávii, i když k výhře 2:1 musel otáčet vedení soupeře 1:0. I pro něj je důležité vítězství a navíc po takovém průběhu. Do dalších utkání v nahuštěném zápasovém kalendáři je to povzbudivé.

Určitě překvapivá je prohra ambiciózní Mladé Boleslavi v Ostravě s obrozeným Baníkem 1:2. Podle ohlasů podal Baník velmi dobrý výkon a vyhrál zaslouženě. Opět se potvrdilo, že výsledek nedělají věhlasná jména (Mladá Boleslav), ale bojovnost celého, i třeba tzv.  bezejmenného týmu (Baník).

V tomto kole čtyři utkání skončila výsledkem 2:1, z toho ve třech případech se vítězům podařilo otočit průběžné skóre 0:1. Dokázal to vzpomínaný Liberec a Baník Ostrava, ale také Slovácko v souboji s Jihlavou. Navíc dalším utkáním s otočeným skóre bylo v Příbrami, kde Plzeň brzy vedla 0:1, potom  prohrávala 2:1, aby konečný výsledek upravila na 2:4 pro sebe. Všichni víme, že v dnešním vyrovnaném fotbalu otočit výsledek není jednoduché a stává se to pouze výjimečně. Proto dokonce 4 krát v jednom ligovém kole je opravdovou raritou.

Rodilému Hanákovi z Olomouce mi neudělala radost Sigma na Dukle v Praze na Julisce. Nejen prohrou 0:4, ale především chladným, odevzdaným výkonem. Vysvětlením nemůže být ani nepovedený začátek utkání, kdy po 6-ti minutách domácí vedli 2:0. Určitě za zmínku stojí jediný střelec tohoto utkání Pospěch. Branky střílel chladnokrevně, s jistotou opravdového kanonýra. Mě ihned napadla jedna zajímavost. Pospěchovi dělá manažera (možná je přesnějším výrazem opatrovníka či rádce) dlouholetý olomoucký funkcionář Jirka Kubíček. Jak všichni víme, i on, jako mnoho jiných, se se Sigmou nerozešel v dobrém (u něj by se hodil i ostřejší výraz), tak možná Pospěchovi poradil, jak na obránce Sigmy. A pokud jim neporadil, tak mu určitě hráči Dukly udělali velkou radost. I takový je fotbal.

V titulku tohoto mého komentáře jsem naznačil, že ve 2. kole GL padlo hodně branek. Ano, hráči jich vstřelili celkem 28, což dává velmi dobrý průměr 3,5 branky na utkání. V prvním kole jich vstřelili 24, což je v součtu velmi dobrá bilance. Věřme, že v dalším průběhu střelci nepoleví, i když i trenér a hráči Bohemians si už dají velký pozor a nepřispějí k celkovému počtu vstřelených branek tak vydatně, jako v prvních dvou kolech.

Komentáře nejsou povoleny.