Ve 28. kole Sparta Plzni zřejmě „darovala“ titul

Do konce letošního ročníku Gambrinus ligy zbývají poslední dvě kola. Všechna utkání v nich  se z důvodů regulérnosti vždy hrají se shodným začátkem, ale vypadá to, že letos to není třeba. Všechna důležitá umístění jsou prakticky rozdána, změna může nastat jen čistě teoreticky.

 Plzeň by ztratila titul jen v případě, že dvakrát prohraje a Sparta naopak dvakrát zaboduje naplno. A to se zcela určitě nestane. Třetí Liberec (nominace do Evropské ligy) může o „bronzovou medaili“ přijít stejným způsobem, tedy pokud dvakrát prohraje a Sigma Olomouc dvakrát vyhraje. A pokud jde o sestup do Fotbalové národní ligy, tak tam je variant více, ale situace Českých Budějovic a Hradce Králové je velmi vážná, i když teorie pro ně ještě hovoří.
Ve 28. kole budila největší zájem utkání Plzně a Sparty na Moravě. Plzeň v Olomouci a Sparta v Brně. Předpokládalo se, že těžší pozici bude mít plzeňská Viktoria v Olomouci, než pražská Sparta v Brně, jenže to bylo zcela opačně.
Ne, že by Plzeň v Olomouci s přehledem vyhrála, ale k tomuto hodnocení mě přiměla nečekaná porážka Sparty v Brně v poměru 2:3, když v průběhu utkání již prohrávala 0:3. Začnu tedy utkáním na Andrově stadionu v Olomouci.
Utkání slibovalo parádní podívanou před vyprodaným stadionem. Bohužel tomu tak nebylo. Na toto utkání jsem totiž zavítal i já, protože v Olomouci bydlím, ale první, co mě nepříjemně překvapilo byla nízká návštěva. V tomto utkání se vlastně rozhodovalo o titulu a navíc domácí tým byl ještě ve hře o třetí místo. První poločas byl z obou stran nezajímavý, říkává se zahřívací. Nikdo nechtěl udělat chybu a pustit soupeře do vedení. Oba soupeři potřebovali vyhrát, ale v dnešním fotbalu otáčet výsledek není nic jednoduchého. Trenéry obou týmů byli čistokrevní Hanáci. Vrba pochází z Lobodic u Přerova a Kotůlek z Náměště na Hané. Viditelně aktivněji koučoval Vrba, vždyť jeho týmu šlo o hodně. Navíc již v 15. minutě musel pro výron v kotníku odstoupit stoper Plzně Hejda a o 12 minut později pro stejné zranění i útočník Bakoš.
Předpokládal jsem, že zejména plzeňští ve druhém poločasu zapnou na vyšší rychlostní stupeň a to se také stalo. Byli aktivnější, jenže brankář Sigmy Zlámal se překonával. On a útočník Varadi byli jedinými olomouckými fotbalisty na hřišti, kteří neprošli mládeží v Sigmě, což je v Česku bezkonkurenčně nejlepší efektivita výchovy vlastních fotbalistů. Po faulu mladíka Javorka kopal Pavel Horváth pokutový kop, ale jeho souboj se Zlámalem opět vyhrál domácí „čaroděj“. Pavel Horváth sice ze zoufalství schoval obličej do dlaní, ale všechno si vynahradil v 77. minutě, kdy po rozehraném rohovém kopu nacentroval před branku, kde míči nastavil hlavu Kolář a tři body se vezly do Plzně.
V době, kdy v Olomouci utkání skončilo, tak v Brně měla Sparta za sebou první poločas a domácí Zbrojovka vedla nad ní překvapivě 2:0. Dovedu si představit tu radost hráčů Plzně po příchodu do kabiny. Vyhráli v Olomouci a Sparta prohrávala 0:2. Než jsem přejel ze stadionu domů, tak Brno vedlo 3:0 a Sparta hrála oslabená o vyloučeného Lafatu. Červenou kartu dostal naprosto zaslouženě. Loktem udeřil protihráče, který jej sice přidržel za dres, ale reakce Lafaty byla přehnaná. Bylo to na začátku druhého poločasu a je docela možné, že nervozita Lafaty byla vyvolaná zjištěním o poločasové přestávce, že Plzeň v Olomouci vyhrála. Zřejmě na tom byli i jeho spoluhráči, protože Sparta v začátku druhého poločasu obdržela třetí branku. I za této situace se hráči Sparty nevzdali, zabrali, snížili na 2:3, ale více již nestihli.
Dalším klíčovým utkáním tohoto 28. kola bylo utkání v Hradci Králové. Tam přivítali v boji o sestup podobně ohroženou Příbram. Karty byly rozdány jasně. Domácí museli vyhrát, hostům by stačila i remíza, při které by měla pro Příbram větší cenu ztráta dvou bodů Hradce Králové, než bod Příbrami. A to se také stalo. Domácí neproměnili několik šancí, ale také jim rozhodčí zřejmě odpustil pokutový kop, takže remíza byla nakonec spravedlivá. Pro domácí to bylo ovšem málo a hodně se tak přiblížili k sestupu.
Naopak ztráta Hradce Králové udělal radost Teplicím, které podle předpokladů prohrály v Liberci (i tam jim rozhodčí upřel pokutový kop a navíc postiženému hráči udělil 4. ŽK za filmování) a Baníku Ostrava. Teplice nakonec v Liberci prohrály 1:3 a Baník, údajně pokropen živou vodou po odkoupení areálu na Bazalech městem, jen remizoval s Duklou Praha 2:2. Tři body by pro Baník znamenaly záchranu, ale i ten jeden je pro něj, při současné ztrátě Hradce Králové, důležitý. Z týmů ohrožených sestupem prohrály tedy jen Teplice a České Budějovice, naopak očekávanou remízou skončilo utkání Jihlavy se Slováckem, protože  se tak oba týmy v Gambrinus lize zachránily. Brnu se podařilo to stejné, ale díky skvělému výkonu a překvapivému vítězství nad favorizovanou Spartou.
Repríza finále Poháru České pošty se odehrála v Mladé Boleslavi, kde přivítali Jablonec. Utkání opět skončilo remízou, což evidentně méně vadilo hostujícímu Jablonci. Jednak je to pro ně plusový bod do tabulky pravdy a jednak mají v kapse Evropskou ligu po penaltovém vítězství ve finále v Chomutově. Bilance Jablonce v Gambrinus lize je ovšem velmi špatná. Nevyhrál totiž již šest kol v řadě, získal za tu dobu jen 2 body za remízy se skóre 6:17. K  výhře a tím ukončení této negativní série nepomohla ani výměna trenéra, ale všechno přebily pokutové kopy v pohárovém finále.
Naopak velmi příznivou sérii vytvořila nenápadná Dukla Praha. Neprohrála již 8 kol v řadě. Naposledy v Plzni 4:0 v situaci, kdy hrála prakticky celé utkání oslabená o přísně vyloučeného obránce Vorla. Vlastně to byla jediná porážka Dukly v jarní části GL a to je skvělá bilance. I to potvrzuje, že tento klub pracuje velmi koncepčně, podle toho si zvolil trenéry a ti odvádí výbornou práci. Mám na mysli trenéra Kozla a jeho asistenta Suchopárka. Není divu, že je o ně zájem v jiných klubech.
Předposlední 29. kolo GL se odehraje hned o tomto víkendu a je pravděpodobné, že bychom po jeho sehrání už mohli znát jméno týmu, který získá mistrovský titul, jméno klubu, který bude Českou republiku reprezentovat v Evropské lize díky třetímu místu v GL i jména sestupujících klubů do Fotbalové národní ligy.
V ní už je prakticky rozhodnuto o umístění na prvních dvou místech, opravňujících k postupu do GL, jenže to má háček. Postupující týmy musí splňovat spoustu kritérií od ekonomiky po vybavení stadionu zejména z bezpečnostních důvodů. A to právě druhý tým tabulky Znojmo nesplňuje, stejně jako třetí Sokolov, určitě i Varnsdorf a Pardubice. Čtvrtý tým tabulky 1.HFK Olomouc by mohl hrát GL na Andrově stadionu, kde hraje Sigma, odpovídající stadion má tedy jen Zlín, momentálně na 7. a Žižkov na 8. místě tabulky. Tak uvidíme.
 

Komentáře nejsou povoleny.