I ve 23. kole jedno utkání zastínilo ta ostatní

Program 23. kola Gambrinus ligy (dále jen GL) nám připravil hned několik derby. V Brně to bylo moravské s Olomoucí, v Teplicích a v Liberci zase českého venkova. Jenže ani jedno se nevyrovnalo tradici a sledovanosti toho nejslavnějšího pražského mezi Spartou a Slávií. Už dávno před jejím zahájením mnozí fandové fotbalu hledali termín, kdy se toto derby bude hrát. Dočkali se tedy v sobotu 13. dubna a zcela vyprodali stadion Generali Arenu do posledního místečka.

Oba soupeři jsou momentálně v jiné situaci. Sparta hraje o titul a je ve výborné formě a Slávia se teprve prokousává z ekonomických problémů posledních sezón. Přesto, že se Slávia snažila statečně vzdorovat favorizované Spartě, tak utkání skončilo zaslouženým vítězstvím Sparty. Nic na tom nezmění ani výrazný podíl hráčů Slávie na brankách Sparty. Největší smůlu měl obránce Hubáček, který poslal míč nešťastně hlavou za záda svého brankáře Čontofalského. V tomto momentu měla Sparta i trochu štěstí, protože první branka v utkání je pro další vývoj velmi důležitá. Něco podobného se jí „stalo“ v Olomouci, kdy při první brance do sítě Sigmy se Krejčí ukopl a míč skončil neplánovaně v brance Zlámala. To nic nemění na tom, že v obou utkáních vyhrála Sparta zaslouženě.
Ještě se zastavím u druhé branky Sparty. Všude jsem slyšel, že padla po vydařeném vysunutém pressingu Sparty. Já to viděl trochu jinak zejména proto, že já vnímám vysunutý pressing jako aktivní napadání rozehrávky soupeře s tlakem na hráče s míčem, tedy když je míč ve hře. V tomto případě se nehrálo, míč uváděl do hry brankář Čontofalský. Ano, hráči Sparty nečekali na jeho rozehrání na vlastní polovině, ale vysunuli se na polovinu Slávie. Jenže v pasivním postavení. Nazval bych to „vysunuté postavení“(ne vysunutý pressing), které nevytváří tlak na hráče s míčem, jako je tomu při vysunutém pressingu, protože míč měl v klidu brankář. A v této situaci statického vysunutého postavení, kdy, opakuji, není míč ve hře, je na zvážení brankáře, zda takto postavenému soupeři „naletí“ a umožní mu svojí rozehrávkou na obránce získat míč ve výhodném prostoru nebo míč jednoduše a bezpečně přenese na soupeřovu polovinu. Nic na tom nemění ani drobné uklouznutí obránce Hubáčka. Podle mě tedy ke druhé brance Sparty výrazně přispěl brankář Slávie Čontofalský, protože situaci podcenil a školácky „naletěl“. Nedošlo mu, že Slávia není Barcelona. Její brankář Valdes si totiž takto riskantní rozehrávání může dovolit. Hráči Slávie, hlavně brankář Čontofalský, už teď ví, že oni ne.
Až do neděle se čekalo, jak odpoví největší konkurent Sparty ve hře o titul plzeňská Viktoria v utkání na Slovácku. Zlepšeným výkonem ve druhém poločasu „nápor“ Sparty odrazila, vyhrála 2:0 a zachovala si tak pro sebe i po 23. kole výhodu dvou branek v celkovém skóre.
Oba pronásledující týmy vedoucí dvojice tentokrát prohrály. Jablonec na Dukle dokonce výrazným rozdílem 1:5 a Sigma Olomouc po matném výkonu v Brně 0:2. Mladé mužstvo Sigmy má za sebou několik nevydařených utkání (včetně poháru se Spartou) a bude zajímavé sledovat, jak si s takovou situací poradí. I tady se ukazuje, že ve fotbalu, stejně jako v jiných sportech hraje velkou roli psychická odolnost, zkušenosti a sebevědomí. A to zřejmě talentům ze Sigmy chybí. Hráči Brna tentokrát  dřeli a pro ně je důležité, že se dostavil i výsledek, který je povzbudí do dalších utkání, protože ještě nemají vyhráno. Na konci tabulky GL se to pěkně „vaří“. Kromě Brna si pomohly ziskem tří bodů i Teplice. Jasně přehrály České Budějovice, které už se pomalu smiřují s rolí prvního sestupujícího. Alespoň mi to tak připadá z vyjádření jejich hráčů po utkání. Zřejmě není dobrá atmosféra v celém klubu. Nepomohlo ani odvolání trenéra těsně před zahájením jarní části GL.
Naopak z nejhoršího se pomalu dostává Příbram, ale i ona ví, že nesmí usnout na vavřínech a nepochybuji o tom, že Franz Straka se o to postará. Bez bodu tentokrát zůstal Hradec Králové a Baník Ostrava. Ten v Mladé Boleslavi na mě nedělal dobrý dojem. Místo fotbalovosti se uchyloval k nebezpečným „skluzům“, na jejich hráčích byla znát určitá nervozita až podrážděnost. Souboj o záchranu slibuje, stejně jako o titul, dramatickou podívanou.
V tomto kole domácí týmy dominovaly. Tři body si odvezla jen Plzeň ze Slovácka a jeden bod Jihlava z Příbrami. Ve zbývajících 6-ti utkáních zůstaly všechny body „doma“. Nadějné je, že se probudili střelci. Padlo nejvíce branek na jaře 25 (pokud to nezmění dohrávka 21.kola v Ostravě. Zatím v něm padlo branek 20). Nadprůměrná byla i návštěvnost, průměr téměř 6 tisíc na utkání. I to je pozitivní, i když tuto statistiku výrazně ovlivnilo derby pražských „S“

Komentáře nejsou povoleny.