Gambrinus liga je i po 22. kole stále zajímavější

 
Za sebou máme již 22. kolo naší nejvyšší fotbalové soutěže a i v něm se odehrálo mnoho zajímavého, včetně věcí, které fotbalu dobrou reklamu nedělají. Podle pravidla „všechno souvisí se vším“ i toto je důsledek velmi dramatického boje o titul, evropské poháry a vstupenku do II. ligy
.

Při pohledu na tabulky nejvyšších fotbalových soutěží v Evropě, kde vedoucí týmy mají obrovský náskok, např. Bayern Mnichov 20 bodů a už teď je mistrem, Barcelona 13 bodů, Juventus 9, Manchester United 15 bodů, Paris SG 7 bodů, Slovan Bratislava 10 bodů, tak my musíme být rádi, že u nás rozhoduje momentálně o prvním místě jen 2 branky v celkovém skóre ve prospěch Plzně a to slibuje dramatičnost až do konce soutěže.
 A i v tomto kole Sparta potvrdila, že se s tímto stavem nechce smířit. V Olomouci opět prokázala, že její forma je skvělá a není vyloučeno, že při těchto výkonech už získá do konce soutěže všechny body. Na Spartě je vidět, že když je v kabině nejvyšším šéfem trenér, v tomto případě Víťa Lavička, tak se to projeví i na hřišti. Sparta má totiž dlouhodobě daleko nejvyšší roční rozpočet, ale nedokázala jej zúročit na hřišti. Kabině šéfovali v minulosti někteří starší hráči, kteří museli před touto sezónou odejít a výsledek se dostavil. Sparta je momentálně ve velké formě. Z týmu je cítit nejen herní kvalita a síla, ale také odhodlání a soudržnost. A to v minulosti nebylo.
„Kořistí“ Sparty by se měla stát Viktoria Plzeň, která po prohře na Spartě nyní na domácím trávníku porazila zachraňující se Teplice 2:1. Výsledek trochu zkresluje, plzeňští měli celé utkání pod kontrolou. Branka Teplic v závěru utkání jen zdramatizovala posledních několik minut utkání. Přesto to byla pro Plzeň škoda, protože po 30. kole může rozhodovat každá vstřelená nebo v tomto případě obdržená branka.
Rušno bylo v tomto kole také na konci prvoligové tabulky, zejména v Českých Budějovicích, kde se v „záchranářském“ souboji představila Příbram. Utkání jsem neviděl, ale z informací v médiích zřejmě neproběhlo všechno fair play, myšleno ze strany rozhodčího, vlastně nejen jeho. Pokud jde o rozhodčího, tak rozhodující by mělo být vyjádření delegáta utkání pana Krondla, které poskytne komisi rozhodčích. Tzv. různé zaručené informace jsou neplatné. Hodně se mluví o pokutovém kopu proti domácímu týmu Českých Budějovic. Všichni tvrdí, že byla vymyšlená, ale nikdo nikde neviděl na žádném záznamu inkriminovaný okamžik, který přiměl rozhodčího ke hvizdu. Údajně se jednalo o situaci, která následovala po vyražení míče brankářem Daňkem. Jenže všechny kamery se v té chvíli již posunuly za míčem, který směřoval k půlicí čáře, takže zákrok brankáře domácích, za který rozhodčí pískl pokutový kop, nikdo neviděl. Snad bude vidět na záznamu, z kterého bude čerpat komise rozhodčích.
Reakce spolumajitele Českých Budějovic Karla Pohorského je daleko závažnější, fotbalu opět dobrou reklamu nedělá a to je škoda. Otázkou je, co je pravda, co jsou domněnky a co je lež a to já v tomto komentáři řešit nechci.
Z dalších týmů bojujících o záchranu tentokrát bodoval jen Hradec Králové. Doma s Mladou Boleslaví neudržel brzké vedení 2:0 a na své konto si po závěrečném hvizdu rozhodčího připsal „jen“ bod za remízu 2:2. Teplice podle očekávání odjely s prázdnou z Plzně, Brno v derby jihu Moravy z Jihlavy a Baník Ostrava odevzdal body dokonce doma Liberci. Ztrátou pro Ostravu je, kromě bodů, i zranění Milana Baroše a důležité bude, na jak dlouho. Pochybnosti začínám mít také u Slovácka. Po vydařeném utkání v Teplicích a výhře 4:0 následovaly tři prohry za sebou, navíc i po špatných výkonech, což přiznal po utkání v Jablonci (prohra 1:4) i trenér týmu Habanec a kritikou hráčů nešetřil.
Typická situace pro české prostředí se odehrávala během bezbrankového „malého“ pražského derby mezi Slávii a Duklou. Mám na mysli skandování domácích „příznivců“, ve kterém vyzývali vedení Slávie k odvolání jejího trenéra Rady. Po sérii pěti utkání bez prohry k tomu, podle mého názoru, není důvod. Naopak by se měli všichni ve Slávii semknout a nový mladý tým povzbuzovat k lepším výkonům.
Co se týče základních statistik, tak bilance byla v tomto kola vzácně vyrovnaná. Domácí i hostující týmy získaly po 11-ti bodech, skóre 10:9, branek padlo tedy 19, což je stále za podzimním průměrem. Vyloučeni byli hned 4 hráči, ŽK bylo uděleno 42, diváků přišlo přes 40 tisíc a to dává slušný průměr 5 tisíc na utkání. Snad jich po některých událostech v tomto kole nebude příště méně.

Komentáře nejsou povoleny.