V 18. kole GL hodně zajímavostí, ale málo branek

V 18. kole naší nejvyšší fotbalové soutěže více než výsledky jednotlivých utkání nebo výkony konkrétních hráčů zaujal „příběh“ pokutového kopu v utkání Viktorie Plzeň s ostravským Baníkem.

Nejde mi jen o to, zda byla penalta nařízena správně (podle mého názoru nikoliv), ale především způsob jejího provedení. Nevím totiž, jak je tomu v dnešní době, ale nám, fotbalovým žáčkům asi před padesáti lety, naši trenéři pravidla vysvětlovali. Proto jsme už v tomto útlém fotbalovém věku věděli, že při zahrávání pokutového kopu zahrávající hráč nesmí míč odražený od konstrukce branky dorazit zpět do sítě pokud míč netečoval jiný hráč, např. chytající brankář. Proto mě velmi zarazilo, jak se po dorážce míče odraženého od břevna branky ostravského Bárty spontánně radoval zkušený fotbalista a reprezentant Limberský. A co mě doslova šokovalo? Že se hlavní rozhodčí šel poradit se svými kolegy, zda má branku uznat, či nikoliv. Ta situace byla z mého pohledu naprosto jasná a jednoduchá. Možná se zdála tato problematika jednoduchá i komisi rozhodčích a nezařadila ji proto do programu semináře pro rozhodčí.
Dalším atraktivním bodem programu 18. kola byla utkání dvou největších favoritů na titul, Sparty Praha v Českých Budějovicích a Plzně na svém stadionu s Baníkem Ostrava. Sparta do utkání nasadila svoji téměř kompletní útočnou „munici“ a odvezla si z jihu Čech tři body. Že se o ně zasloužil dvěma brankami budějovický odchovanec kanonýr Lafata není až tak překvapením, protože on, možná i díky tradičně zvýšené motivaci proti tomuto soupeři, potvrdil svoje schopnosti. Ke Spartě ještě jednu poznámku. V obou jarních utkáních mě překvapila zásadní změna ve způsobu hry útočníka Kweukeho. V obou totiž hrál velmi týmově, neváhal v dobré pozici ještě přihrávat, což na podzim nedělal. Naopak všechny herní situace uvnitř nebo blízko pokutového území řešil tenkrát sám. Není proto náhoda, že se Slováckem asistoval u všech čtyř branek. Je to důsledek této změny a vidět to bylo i v Českých Budějovicích, i když tam u branek neasistoval.
Další událostí bylo nasazení dlouholetého reprezentanta Milana Baroše do základní sestavy Baníku Ostrava v utkání v Plzni. Překvapilo to i mě, ale musím jeho výkon hodnotit velmi pozitivně. Už jsem tam viděl jeho tradiční dravost, rychlost a snahu a navíc jeho přítomnost zcela jistě pomohla i celému týmu k dobrému výkonu. Kondiční manko postupně dohání a bude hrát zcela jistě ještě lépe. Opravdu jsem na něj zvědavý. Má totiž ohromnou motivaci a lze očekávat, že na Bazalech bude vyprodáno.
Naopak v tomto utkání nemohl nastoupit v dresu Viktorie Plzeň její kapitán Pavel Horváth a na výkonu týmu to bylo vidět. Chyběla mu hlavně rychlá kolmá přihrávka za obranu soupeře a jeho zahrávání standartních situací.
Do Gambrinus ligy se vrátilo několik zkušených fotbalistů ze zahraničí. O Barošovi jsem se již zmínil, dalšími byli Gecov (neproměnil velkou šanci), Fenin (zranil se), Jarolím (hrál velmi dobře), Kováč (řídil defenzívu Liberce k nule obdržených branek v Jihlavě), ale zřejmě nejvíce zaujal kuvajtský fotbalista v dresu Příbrami Azís, který výrazně přispěl dvěma brankami k důležitému vítězství svého týmu s Teplicemi.
Jak už jsem připomněl v nadpisu tohoto komentáře, tak v tomto kole padlo jen 14 branek (před týdnem 16), což je málo ve srovnání s podzimním průměrem. Proč tomu tak je by zasloužilo větší rozbor, ale příčinou může být např. fakt, že v jarní části sezóny už jde tzv. „do tuhého“ a i jeden bod pro některé týmy je lepší, než nula, možná jsou všechny týmy dobře takticky i kondičně připravené po zimní přestávce atd. Doufejme, že se produkce hráčů zlepší nebo defenzivní část hry zhorší, i když trenérům by se to druhé nelíbilo.
Po dvou kolech ještě nevstřelily branku týmy Jihlavy (Tecl chybí moc), Hradce Králové (se Sigmou měl hodně šancí), Českých Budějovic a Slovácka. Při pohledu na tabulku GL je jasné, že o titul si to rozdají Plzeň a Sparta, o evropské poháry Jablonec, Olomouc a podle mého názoru ještě Mladá Boleslav a všichni ostatní ještě nemohou být v klidu před sestupem. Ve dvou dosavadních kolech skončilo sedm utkání nerozhodně, pouze Brno ještě nezískalo bod (hrálo s Plzní a v Jablonci), naopak jen dva týmy, Sparta a Sigma, získaly bodů plný počet.

Komentáře nejsou povoleny.