Co mají společného trenéři Wenger a Soukup

Odpověď na otázku v nadpisu tohoto mého komentáře je jednoduchá. Nic. Asi se všichni shodneme na  rozdílech v mnoha hlediscích u těchto dvou trenérů, jako např. rozdílná národnost, trenérský plat, výše konta v bance atd. Mě ovšem zajímá jiný rozdíl. Tím je řešení jejich, v současné době, neúspěšného trenérského období.

Trenér Soukup byl ještě před zahájením jarní části české nejvyšší fotbalové soutěže Gambrinus ligy odvolán z postu trenéra Českých Budějovic a trenér Arsenalu Londýn Arsen Wenger nebude, podle mého názoru, odvolán z postu manažéra týmu ani po zjištění, že i letos se svým týmem nezíská žádnou trofej.
Proč si myslím, že trenér Wenger nebude, na rozdíl od svého kolegy z Českých Budějovic, odvolán? To je jednoduché a berte to jako můj odhad a dlouholetou zkušenost. Prvním důvodem je daleko větší prestiž povolání fotbalového trenéra (v Anglii manažéra) v Anglii než v Česku. U nás totiž je trenér často jen přihlížejícím nekoncepčních kroků jiných osob v klubu, ale zodpovědnost za výsledky potom padá 100% právě na trenéra.
Druhým důvodem, který úzce souvisí s tím prvním, je praxe, kdy klub si vybere trenéra, který absolutně nezapadá do klubové sportovní koncepce a tomu odpovídajícímu výběru hráčů. Mám na mysli nejenom výběr hráčů z hlediska fotbalových předpokladů, ale především z hlediska charakteru hráčů. A to je právě případ Českých Budějovic a trenéra Soukupa.
K sepsání tohoto komentáře mě inspirovaly dnes v deníku Sport prezentované důvody odvolání trenéra v Českých Budějovicích, které přesně v praxi potvrzují moje názory z několika předchozích komentářů na téma výběr vhodných fotbalistů a můj nesouhlas s dnes již snad přežitou tezí, že kvalitní fotbalista musí být tak trochu „průšvihář“.
V deníku Sport uvedli, že příčinou byly nepříznivé výsledky v přípravě, dále nevydařená generálka v Mladé Boleslavi, a že si trenér Soukup nedokázal na svoji stranu získat hráčskou kabinu, především starší hráče. Podstatou problému je ten třetí důvod, protože jeho důsledkem jsou potom špatné výsledky a logicky i generálka.
Pojďme tedy k podstatě a tím je komunikace trenéra s hráči. Pravidelný čtenář mých komentářů už ví, že vzájemnou komunikaci trenér – hráči kladu v práci trenéra na první místo. Důležité je si ovšem uvědomit, že základem pro fungující a ve svém důsledku výsledkově efektivní komunikaci nepřispívá jen trenér (i když on nejvíc) a hráči, ale také vhodný výběr trenéra pro typy hráčů, které v mužstvu máme.
 Konkrétně k případu Českých Budějovic a trenéra Soukupa se již po příchodu obránce Řepky spekulovalo o tom, že tito dva, trenér „vědátor“ Soukup a zkušený praktik Řepka nebudou umět spolupracovat. I při pouhém vnějším pohledu, určité znalosti obou osobností a praktických zkušenostech v práci s hráči, mně bylo jasné, že tato „spolupráce“ nebude mít dlouhého trvání. To přeci muselo být jasné i těm, kteří spolupráci těchto dvou vymysleli. A to nemluvím o dalších podobných typech zkušených fotbalistů, které klub v mužstvu má (Otépka, Lengyel a další).
Mirka Soukupa znám. Je to typ trenéra mladého, progresivního, zaměřeného hodně na podrobné rozbory hry soupeře, což zejména starší hráči nemají v oblibě a i další nové věci těžko akceptují. Zcela jistě podobné zkušenosti získal trenér Hřebík v několika klubech, zejména ve Spartě, Víťa Lavička opět ve Spartě „narazil“ s mentálním trenérem atd. Zažil jsem to i já, i když jen jako asistent trenéra Bokši, který si svým profesionálním přístupem ke všem hráčům, včetně mladých a kultivovaným verbálním projevem tenkrát nezískal na svoji stranu mentálně jednodušší starší hráče, kterým tito mladí (Ujfaluši, Heinz a další) fotbalovou kvalitou „šlapali na paty“.  
V Českých Budějovicích totiž buduje mužstvo Jirka Kotrba, který v minulosti  na postu trenéra vyhledával právě takové typy hráčů, jaké mají v Českých Budějovicích dnes. Starší zkušené. Zřejmě mu to tenkrát z nějakého důvodu vyhovovalo… Nelze si také nevzpomenout na to, jak se choval dnešní spolumajitel klubu Karel Poborský jako hráč Sparty v době, kdy tam trénoval Jarda Hřebík a přišel se spoustou nových, dnes již zcela samozřejmých zásad zejména v taktice. A to se tomuto zkušenému hráči, dnes funkcionáři nelíbilo, a proto veřejně vystoupil proti trenérovi, který byl v tu dobu v zahraničí sledovat nejbližšího soupeře.
Situaci, kterou teď v Českých Budějovicích museli řešit tedy, podle mého názoru zavinili především lidé, kteří si pro hráčský kádr, který mají, vybrali trenéra Soukupa. On je dobrý trenér, ale pro jiný typ hráčů.
A protože v anglické Premiér League si manažér vybírá hráče podle své vlastní filosofie a trenérské povolání má obrovskou prestiž, tak situace manažéra Wengera v londýnském Arsenalu je zcela jiná, než situace trenéra Soukupa v Českých Budějovicích. A o to mi v tomto komentáři šlo.
Aby to nevyznělo tak, že co se děje v Anglii je všechno skvělé, tak uvedu jeden nedávný případ z klubu Premiér League, kde udělal majitel podobnou chybu, jako v Českých Budějovicích. Jedná se o FC Chelsea. K týmu plnému zkušených fotbalistů angažoval velmi úspěšného mladého trenéra Boase. Ten dostal zadání  přebudovat tým směrem k mladším, hladovým fotbalistům, při zachování nejvyšších klubových cílů, ale podobně, jako trenér Soukup v Českých Budějovicích, „narazil“ na „odpor“ těch zkušených a majitel Abramovič se nakonec přiklonil na jejich stranu. Podobně, jako vedení Českých Budějovic.

Komentáře nejsou povoleny.