Skvělé završení úspěšného českého fotbalového roku

Ve čtvrtečních utkáních našich zástupců v Evropské lize Viktorie Plzeň a Sparty Praha jsme se dočkali obrovského klubového úspěchu. Oba týmy totiž uhrály potřebný bod, který jim zajistil s předstihem postup do jarní vyřazovací fáze této druhé nejprestižnější evropské klubové soutěže.

 Já jsem rád o to více, že na rozdíl od jiných fotbalových příznivců i expertů tvrdím, že česká nejvyšší soutěž Gambrinus liga má vyšší kvalitu, než se veřejně prezentuje. Oba jmenované týmy ukazují těm ostatním cestu, jakou by se měly vydat, aby se jim podařilo něco podobného. Pohybují se také na čelních příčkách Gambrinus ligy a motivují ty ostatní k tomu se jim vyrovnat i v této soutěži.
Při vylosování skupin Evropské ligy se větší šance na postup přisuzovaly Plzni, která měla ve skupině jen jednoho soupeře zvučného jména (španělské Atletiko Madrid) a dva průměrné (portugalskou Coimbru a izraelský Hapoel Tel Aviv). Kdežto Sparta měla ve skupině hned dva kluby zvučného jména (francouzský Olympique Lyon a španělské Bilbao). Přesto, že se oba naši zástupci ještě utkají s oběma španělskými soupeři, tak postup mají zajištěn. Podle mého názoru je velmi cenné, kromě samotného postupu, i herní srovnání našich týmů s Lyonem i Atletikám Madrid. V obou případech nastoupily na hřišti soupeře a domácím giganti vyhráli jen těsně o branku a herní projev našich týmů nebyl vůbec špatný. Sparta v Lyonu po snížení na 1:2 sahala po bodu, Plzeň v Madridu inkasovala rozhodující branku v posledních sekundách utkání.
Čtvrteční utkání Plzně a Sparty měla jedno společné. Oběma stačila remíza k zajištění postupu a obě také remízou skončila. Sparta hrála doma, ale s těžším soupeřem z Lyonu, Plzeň hrála sice se slabším soupeřem, ale na jeho stadionu v Coimbře, kde v předcházejícím utkání porazila věhlasné madridské Atletiko 2:0. Upřímně řečeno, při sledování utkání s Plzní mně nebylo jasné, jak to mohla Coimbra dokázat. Protože Plzeň hru kontrolovala a nebýt pokutového kopu, kterým v 88. minutě domácí vyrovnali na 1:1, tak nepředvedla vůbec nic. Snad jen zoufalý závěrečný tlak v nastaveném času. Pokutový kop „zařídil“ zkušený obránce Plzně Čišovský a musím říci, že zcela zbytečně. Skluzem velmi naivně zajel do soupeře uvnitř pokutového území, ale úplně na jeho okraji nedaleko rohového praporku a tím vykřesal několikaminutovou naději domácích. Nakonec se  radovala Viktoria a to je podruhé za sebou, což potvrzuje, že jejich nastoupená cesta není náhoda.
Sparta byla v trochu jiné situaci. Hrála sice s těžším soupeřem, ale na domácím stadionu a navíc i Lyonu „stačil“ bod k pojištění prvního místa ve skupině, bez ohledu na poslední utkání s izraelskou Šmonou. V jeho sestavě se objevilo několik mladých talentů, některé opory do Prahy ani nepřijely. Průběh utkání odpovídal „rozdaným kartám“. Nikdo moc neriskoval, nebyla to žádná ofenzivní smršť. Po závěrečném hvizdu byly oba týmy spokojeny a už se určitě těší na los vyřazovací části, který proběhne 20. prosince. A na ten se těším i já a hlavně na jarní pokračování Evropské ligy. Jsem totiž přesvědčen, že oba naše kluby neřekly poslední slovo.

Komentáře nejsou povoleny.