Došlo na moje slova III. díl, tentokrát o motivaci

Přesně před týdnem jsem napsal tady, na svoje webové stránky, článek o motivaci sportovců, v mém případě tedy fotbalistů. Psal jsem v něm, že existují i efektivnější metody, než zvýšené prémie, a že záleží vždy na trenérovi a vedení klubu, jak dokáží i z negativního vnějšího impulsu vykouzlit pozitivní motivaci.

Vycházel jsem konkrétně z ankety deníku Sport, kde jsem měl odpovědět na dotaz, zda kausa „Adámek“ může ovlivnit výkon hráčů Plzně v utkání Evropské ligy s Hapoelem Tel  Aviv, ale nebylo specifikováno zda pozitivně, či negativně. Proto jsem jako jediný Sportu odpověděl, že ano, může ovlivnit. A v mém komentáři jsem vysvětloval, že na to, zda negativně nebo pozitivně má vliv trenér a vedení Viktorie Plzeň, protože i této, určitě nepříjemné situace, se dá využít a podobným způsobem je využívám ve své trenérské kariéře i já. Proto jsem si včera se zájmem přečetl rozhovor s majitelem Viktorie Plzeň panem Paclíkem na stránkách deníku MF Dnes.
Tam totiž pan Paclík v odpovědi na jeden z dotazů novináře MF Dnes, mého jmenovce Jana Paličky, odpověděl: „Po skvělém výkonu našeho týmu v utkání s Hapoelem jsem se trenéra Vrby zeptal, jak tentokrát hráče před utkáním motivoval?“. Jeho odpověď byla: „Já nijak, to pan Křetínský“. A to je přesně to, co jsem před týdnem měl na mysli. Fotbalisty totiž vždy velmi naštve jakákoliv negativní informace nebo kritika někoho, s kým soutěží. A to byl i tento případ. Pan Paclík také přiznal, že před utkáním také navštívil i kabinu hráčů a něco jim ke kause řekl. Já si dovedu představit co, i když jsem tam nebyl. Garantuji vám, že fotbalisté by se potom na hřišti „přetrhli“, aby toho, kdo jim v jejich očích chce uškodit, „porazili“. V tomto případě jej „porazili“ jasnou výhrou v nejbližším utkání v Evropské lize s Hapoelem. Toto nabuzení jim vydrželo i v následném utkání Gambrinus ligy o první místo se Sigmou Olomouc a necítili při tom ani únavu ze čtvrtečního utkání s Izraelci. A pokud jim tato naštvanost na někoho, kdo jim chce uškodit vydrží, tak zvládnou velmi dobře i zbývající utkání podzimu. A pokud by jim ta naštvanost neměla vydržet, tak trenér Vrba to určitě vycítí a nenápadně jim to připomene. A o tom je také fotbal.

Komentáře nejsou povoleny.