Česko-slovenské derby jasně pro Čechy

 Ve středu 14. listopadu se hrálo v Olomouci přípravné utkání reprezentačních fotbalových týmů Česka a Slovenska. Na utkání, které náš tým vyhrál jasně 3:0, jsem byl osobně přítomen a po jeho skončení jsem konstatoval, že jsem udělal dobře.

Před tímto utkáním se vyrojilo spousta spekulací o možnosti odvolání trenéra české reprezentace Bílka v případě, že utkání nedopadne pro nás dobře výsledkem nebo i výkonem. Údajně tato slova pronesl předseda FAČR (Fotbalová asociace České republiky) pan Pelta. Nevím, zda to takto pronesl nebo zda to takto myslel. V každém případě pokud ano, tak mě to překvapuje, protože před letošním EURO s trenérem prodloužil smlouvu, což mnozí nechápali. Zřejmě i on pod tlakem nepřesvědčivých výkonů mužstva a reakcí odborné i laické veřejnosti musel reagovat. Přesto, že i já některé kroky trenéra Bílka kritizuji, tak mi to nepřipadalo rozumné. Ne to, uvažovat o výměně trenéra, ale uvažovat o ní na základě výkonu a výsledku „jen“ přípravného utkání. Jenže pan Pelta tímto chtěl zřejmě předejít podobnému přístupu svěřenců trenéra Bílka, jaké předváděli pod jeho vedením v předchozích přípravných utkáních. Jen si vzpomeňme na utkání s Finskem, Norskem, Chorvatskem a dalšími. Zcela jistě tímto mediálním výstupem chtěl vyburcovat také trenéra a realizační tým k tomu, aby nic nepodcenili a poslední utkání roku zvládli a uklidnili tak i veřejnost.
Teď, několik hodin po utkání musíme konstatovat, že tento tah se zkušenému fotbalovému „šíbrovi“ povedl. Před utkáním panovaly obavy z toho, že kvalita hry českého týmu utrpí vzhledem k mnoha omluvenkám stabilních hráčů. Ukázalo se, že opak byl pravdou, což jsem tvrdil i já  na besedě tzv. „Horkém křesle“ s trenéry v den utkání. Řekl jsem, že pokud bude mít průběh utkání vliv na setrvání trenéra Bílka u reprezentace, tak pro něj je absence některých hráčů příznivá. Nominovaní nováčci budou mít totiž ohromnou motivaci ukázat se v tom nejlepším světle a na hřišti to bude vidět. I proto jsem se rozhodl toto přípravné utkání navštívit osobně. Měl jsem tak možnost vidět velmi dobrý výkon našeho týmu, celoplošně sledovat pohyb hráčů, jejich aktivitu. Třeba plzeňského Daridu jsem viděl „naživo“ poprvé a řeknu vám, je to skvělý fotbalista. Ohromně pohyblivý, pracovitý, ale zároveň fotbalový, schopný odebírat míče v soubojích a fotbalově vyřešit jakoukoliv herní situaci ku prospěchu svého týmu. Užíval jsem si i atmosféru spokojeného zaplněného hlediště, navíc v mém rodném městě a na stadionu, kde jsem strávil 17 let. (5 jako hráč a 12 jako trenér na různých pozicích od dorostu až po „A“ mužstvo).
Potvrdilo se, že trenér Bílek, pokud se nebude bát některé „svoje“ hráče vyměnit, tak má kam sáhnout. Máme mnoho mladých, ale již zkušených fotbalistů. Vydra hraje v Anglii, Kozák v Itálii, Darida a Krejčí evropské poháry atd. O budoucnost našeho reprezentačního týmu nemám vůbec obavy. A to i s tím vědomím, že přípravné utkání obecně není pro nováčky tak psychicky náročné, jako kvalifikační. A navíc Slováci si tentokrát v přístupu k utkání  vzali příklad z  našich reprezentantů v přístupu k několika kritizovaným přípravným utkáním v nedávné minulosti.

Komentáře nejsou povoleny.