Gambrinus liga si i v 11. kole udržela atraktivitu

Moje dlouholetá zkušenost mi říká, že v závěru podzimu, kdy je počasí nestálé a povětrnostní podmínky nepříznivé, se každoročně atraktivita i kvalita naší nejvyšší fotbalové soutěže snižuje.

 Zhoršené terény v tomto období odstranila povinnost všech zúčastněných klubů mít pod trávníkem vytápění, čímž je chrání i před jednorázovým masivním poškozením, které potom ovlivňuje negativně další utkání, která se na tomto poškozeném trávníku musí odehrát. Dalším negativním projevem fotbalu v tomto období jsou nižší návštěvy, protože vyhřívané sedačky ještě na našich stadionech nemáme. Dosavadní průběh GL, včetně 11. kola potvrzuje, že ani tento tradiční nedostatek mizí a doufejme, že tomu tak bude až do konce podzimní části letošního ročníku.
Tento trend potvrdilo i 11. kolo. Na stadiony dorazilo tentokrát v průměru 5.529 diváků, což je o 500 více, než je dosavadní průměr. Přičinily se o to zejména stadiony v Plzni a Ostravě (přes 10 tisíc), Olomouci a Slávii (přes 5 tisíc). K nim patří i Jihlava, kde na utkání se Spartou přišlo 4.100 diváků, což znamená vyprodáno. Slabší návštěva byla jen v Liberci, Hradci Králové a Českých Budějovicích (kolem 3 tisíce), což je na těchto stadionech dlouhodobé optimum.
Než se dostanu konkrétně k některým utkáním, tak uvedu jednu zajímavou statistiku. V úvodních prvoligových kolech se hodně prosazovaly hostující týmy, naopak poslední tři kola vyzněla jasně pro domácí v poměru 14 výher, 9 remíz a jen jednou se radovali hosté. Dokonce v období 7. – 11. kola, tedy posledních pět kol, což znamená 40 utkání, putovaly tři body hostům jen 3 krát. A není proto náhodou, že týmy, kterým se to podařilo (Olomouc na Spartě a v Mladé Boleslavi a Jablonec na Slovácku) jsou na čele tabulky Gambrinus ligy.
Všichni se shodneme, že nejočekávanějším utkáním v tomto 11. kole byl souboj Plzně s Jabloncem. Po nevydařeném utkání české reprezentace s Bulharskem, to byla ukázka toho, že i v českém podání a v české nejvyšší soutěži se dá předvádět atraktivní a zajímavý fotbal, na který budou diváci rádi chodit. V Plzni to tak dlouhodobě funguje (proto tam mají vždy plný stadion) a tentokrát k tomu přispěl i soupeř z Jablonce. Plzeňské určitě mrzí, že nedokázali udržet v závěru utkání svoje těsné vedení, ale je třeba uznat, že Jablonec vyrovnal na 1:1 v 86. minutě zaslouženě. U obrazovky televize jsem se snažil si představit naplněný stadion 50 ti tisíci diváky, což u nás nejde. Pokud ano, tak by záznam z tohoto utkání musel zajímat i zahraniční sportovní kanály a putoval by Evropou.
Další velmi očekávaný duel Jihlava – Sparta také splnil očekávání. Byl vyšperkovaný dlouholetým brankářem Sparty Blažkem, tentokrát v brance nováčka z Jihlavy, navíc nastupoval ke svému 400. prvoligovému utkání. Nováček se postavil favorizované Spartě jako rovný s rovným, bod získal zaslouženě, i když branku vstřelil z ofsajdu, což při kvalitě našich rozhodčích není ojedinělý případ. Škoda, že kapacita stadionu v Jihlavě je tak nízká, jinak by na toto utkání přišlo daleko více lidí.
Dalším zajímavým utkáním bylo moravské derby Baník Ostrava – Brno. Skončilo také remízou 1:1, s kterou určitě byli spokojenější hosté. I proto, že svoji branku vstřelili po hrubé chybě brankáře Bučka. Zajímavé na tomto utkání bylo, že se střetly kluby, které měly nedávno (Brno) a i v současné době (Ostrava) doslova existenční problémy. Brno je z nejhoršího venku, doufejme, že se to podaří i Baníku.
V letošním ročníku GL skončila pouze 4 utkání bezgólovou remízou. To čtvrté se hrálo v tomto kole v Budějovicích a bylo zajímavé i tím, že domácí tým vedl proti hostům ze Slovácka jejich nedávný trenér Soukup. I z vyjádření některých hráčů Slovácka bylo zřejmé, že problém na začátku soutěže byl v komunikaci trenéra s kabinou, což se někdy stává a řešením je výměna trenéra. Na Slovácku to skutečně zabralo a od té doby se týmu daří a bod si odvezl i z Českých Budějovic.
Ve zbývajících utkáních v Olomouci, Hradci Králové na Slávii a v Liberci vyhráli vždy domácí týmy, což nebylo velkým překvapením a hlavně to uspokojilo i domácí diváky, s výjimkou několika křiklounů v Olomouci. Emotivně na to reagoval hráč Sigmy Ordoš a já s ním souhlasím. Na našich stadionech občas není atmosféra, která by odpovídala předváděným výkonům na hřišti. Lidé u nás jsou hodně negativní, ale to má příčinu úplně někde jinde, myslím mimo stadiony, v běžném životě. Proto si ji hlídejme alespoň na fotbalových stadionech a třeba v Olomouci si važme toho, že tým šlape a je na druhém místě tabulky. To je totiž hodno obdivu a ne kritiky. Vezměme si všichni příklad z atmosféry na stadionu v Plzni a těšme se na utkání našich zástupců v evropských pohár v tomto týdnu a v jeho závěru na další, už 12. kolo Gambrinus ligy.

Komentáře nejsou povoleny.