Škoda zdravotních problémů Liberce a Mladé Boleslavy

Včera večer jsme všichni zažili příjemný fotbalový večer. Ze tří zbývajících českých zástupců v Evropské lize se dva, Sparta a Plzeň, protlačili do skupinové fáze této druhé nejprestižnější klubové evropské soutěže. Nepodařilo se to jen Liberci, ale tento tým letos od začátku  provází zdravotní problémy klíčových hráčů.

To není výmluva, to je fakt. Určitě týmu chybí dlouhodobě nemocní či zranění  klíčoví hráči Štajner a Rabušic, včera navíc i kanonýr Šural. K tomu ještě je třeba přidat zdravotní problémy dalších hráčů, Nezmara, Bosančiče, Váchy a Breznaníka, které jim neumožnily obsolvovat celou letní přípravu a tyto výpadky se na jejich formě podepsaly. Včerejší utkání v Dněpropetrovsku na Ukrajině jsem neměl možnost vidět, ale i z komentářů v médiích je třeba ocenit srdnatost libereckých hráčů. Vždyť první dvě branky inkasovali z pokutových kopů, od 25. minuty hráli oslabení o vyloučeného stopera Nezmara a v této situaci dokázali srovnat dvoubrankové vedení domácích. Za stavu 3:2 pro ukrajinský tým nastřelili tyčku. Stav 3:3 by znamenal postup, což by byla doslova senzace. Nakonec Liberec prohrál 4:2, ale se vztyčenou hlavou. Na podobné zdravotní problémy svých hráčů doplatila také Mladá Boleslav, která se do play off o skupinu Evropské ligy vůbec neprobojovala.
Naopak dvěma týmům se to podařilo a to je velký úspěch nejen Sparty a Plzně, ale celého českého fotbalu, který takové úspěchy potřebuje. Potřebuje je nejen ke zvýšení sportovní prestiže, ale také z ekonomických důvodů. Fotbal je jeden z nejrozšířenějších sportů na světě, ale také je to byznys a peníze, které těmito postupy jmenované kluby získaly poputují postupně do celého českého fotbalu. Především díky možnosti odkupu fotbalistů z ostatních klubů do Sparty a Plzně. Navíc se tímto postupem do skupinové fáze Evropské ligy zvyšuje prestiž klubů a tím i cena jejich hráčů. Příkladů z minulosti lze uvádět hodně. Vzpomeňme Spartu, která se do této fáze evropských pohárů, dokonce i Ligy mistrů, probojovala několikrát, naposledy se to zdařilo Plzni a výsledkem byly prodeje Rezka, Jiráčka, Pilaře a dalších.
V samotných odvetných utkáních  se mně líbil výkon Sparty proti Feyenoordu Roterdam, tedy se soupeřem z Nizozemska, který patří k tomu lepšímu v Evropě. Postoupila zaslouženě, jen jsem se obával, aby v domácím utkání nedoplatila na prohospodařené dvoubrankové vedení v Roterdamu. Nestalo se tak, protože Sparta k tomu, že si pohlídala vlastní branku, tak se snažila hrát aktivně a po pro hosty nešťastné penaltě, kterou s jistotou proměnil Kadlec, již utkání kontrolovala.
Jiný průběh mělo utkání v Plzni. Bylo to už dáno výsledkem prvního utkání v belgickém Lokerenu. Viktorka musela dohánět ztrátu 1:2 z Belgie a to určovalo průběh odvety. Plzeňští měli převahu, tlačili se před branku hostí a do poločasu se jim podařilo vstřelit potřebnou postupovou branku. Střelcem nebyl nikdo jiný, než pohárový plzeňský střelec Marek Bakoš. Ve druhém poločasu se domácí fotbalisté snažili vedení pojistit, což se jim přes velkou snahu nepodařilo a závěr utkání byl hodně dramatický. Hosté vrhli všechny síly do útoku, hráči Plzně si dobře uvědomovali, že třeba i náhodná branka v jejich síti může být kritická z hlediska postupu, který si tak přáli. Celé utkání doslova lilo jako z konve, takže i terén mohl v tomto sehrát nějakou nepředvídatelnou negativní roli. Nakonec se všichni hráči, realizační tým a opět vyprodaný stadion dočkali závěrečného hvizdu a propukly oslavy postupu do skupiny sice „jen“ evropské ligy, ale i to se počítá.
Dnes se již losovaly čtyřčlenné skupiny této evropské soutěže. Větší šance na postup (postupují dva týmy) má Plzeň, má ve skupině sice loňského vítěze Evropské ligy Atletiko Madrid, ale další dva soupeři, Hapoel Tel Aviv z Izraele a portugalská Coimbra jsou hratelní. Sparta to má těžší, Lyon a Bilbao jsou hodně silní soupeři, izraelská Shmona skupinu doplňuje. Ani postup Sparty já osobně nevylučuji. Sparta vypadá dobře, mám pocit, že všichni v klubu tentokrát táhnou za jeden provaz, a proto může překvapit. Máme se na co těšit.

Komentáře nejsou povoleny.