Dnes už na to má i Gambrinus liga

Při hodnocení průběhu 5.kola naší nejvyšší fotbalové soutěže Gambrinus ligy mě zaujala skutečnost, která úzce souvisí i s evropskými poháry.

 Kromě faktu, že všichni naši zástupci v Evropské lize v tomto kole vyhráli, mě zaujalo to, že všichni tři, tedy Liberec, Plzeň i Sparta si mohli dovolit v ligovém utkání šetřit některé hráče na důležitá čtvrteční odvetná utkání v této mezinárodní soutěži. To v minulosti nešlo, protože české týmy si nemohly z ekonomických důvodu dovolit odpovídající široký kádr hráčů, protože platit více hráčů znamená zvýšení rozpočtu. A sehnat peníze na zvyšování rozpočtu je v dnešní době velmi náročné. Konkrétně Liberec šetřil v Českých Budějovicích, Nezmara, Kušníra a Bosančiče, Plzeň doma s Mladou Boleslaví Rajtorala, Filla a dokonce mozek týmu Horvátha, Sparta zase Kadlece, Hušbauera a Skaláka. Postupně je všechny do hry nasadily, ale nehráli od začátku. Zda se tato strategie vyplatí ukáží až čtvrteční utkání, ale v lize je to body nestálo, všechny týmy vyhrály. Touto cestou se již dávno vydávají i zahraniční špičkové týmy, protože si to mohou dovolit. Dnes už tedy i ty naše a to je dobře. Jen aby se jim ve čtvrtek podařilo postoupit, což by pro náš fotbal bylo jen dobře. Proto je škoda, že dva z nich, Plzeň a Sparta obdržely v nastaveném času branky.
Nemohu opomenout pondělní utkání 5.kola v Jablonci, kde domácí tým podlehl Spartě 1:2. Troufám si tvrdit, že pokud by jej sledovalo na vyprodaném stadionu 50 tisíc diváků, jako je běžné v Německu, tak by, zejména druhý poločas,  svojí kvalitou v ničem nezaostával za jejich Bundesligou. Liberec v Českých Budějovicích potvrdil, že na hřištích soupeřů se mu hraje lépe, než doma v Liberci a bylo by dobré to potvrdit i v Dněpropetrovsku. A branka Šůrala? Jednoduše paráda. Plzeň předvedla opět před zaplněným stadionem svoji tradiční nátlakovou hru, které Mladá Boleslav dlouho odolávala, ale po příchodu Horvátha a Rajtorala inkasovala a tak plán trenéra Vrby, vyhrát a současně pošetřit některé hráče, vyšel na jedničku.
V dalších utkáních se asi nečekalo jednoznačné vítězství Slávie 5:0 s Brnem. Hosté tedy ve dvou posledních utkáních obdrželi devět branek a to je důvod na zamyšlení pro hráče a analýzu příčin pro trenéry. S tímto počtem se totiž vyhrát utkání nedá. I tento případ potvrzuje, že ve fotbalu se nesmí tzv. usnout na vavřínech a to se zřejmě brněnským po šokujícím vítězství v Plzni stalo.
Na konci prvoligové tabulky se usadily týmy Příbrami, Českých Budějovic, Slovácka a Hradce Králové. Příbram a Hradec Králové ještě nevyhrály (podobně jako Jihlava, ale ta také neprohrála), České Budějovice sice ano, ale poslední čtyři ligová utkání prohrály. Všechno jsou to nepovedené začátky ligy, což by v minulosti znamenalo zbrklé odvolávání trenérů. V těchto klubech jsou dosud trpěliví a to je další pozitivní změna současné praxe v Gambrinus lize, která určitě také souvisí s ekonomikou. Vyměnit trenéra totiž navyšuje náklady a tedy klubový rozpočet. Jeden klub se ovšem k výměně trenéra již odhodlal a přineslo to okamžitý bodový efekt v případě vítězství Slovácka, vedeného novým trenérem Habancem, v utkání s Teplicemi. Je známé, že příchod nového trenéra donutí hráče více pracovat, zejména v případě, kdy hráči a předchozí trenér nenašli zcela společnou řeč. Jak to bylo v případě hráčů Slovácka a trenéra Soukupa nevím, ale zda jeho výměna přinesla požadovaný efekt se ukáže až během několika dalších prvoligových kol. Zároveň se také ukáže, zda trpělivost vedení těch zatím trpělivých klubů neskončí.

Komentáře nejsou povoleny.