Horečka se stupňuje

  Po skončení dvou profesionálních fotbalových soutěží, Gambrinus ligy a II. ligy, se postupně pozornost fotbalových příznivců upíná k 8. červnu, kdy bude zahájeno EURO 2012.

Proběhne v Polsku a na Ukrajině a slibuje velmi atraktivní tři týdny plné fotbalu. Na rozdíl od předchozího turnaje EURO 2008, který jsem téměř kompletní prožil přímo na místě, ve švýcarských městech Ženevě, Basileji a hlavním městě Bernu jako spolukomentátor TV Prima, se letošního vrcholu zúčastním jen u televizní obrazovky a budu se se svými postřehy dělit s čtenáři deníku Sport podle požadavků jeho redaktorů.
Do zahájení tedy zbývá přesně 10 dnů, ale už v těchto dnech můžeme registrovat mnoho zajímavých událostí, spojených s vlastním turnajem. Kolem mnoha z nich se objevuje spousta názorů, od těch souhlasných, až po velmi kritické. V tomto svém komentáři budu prezentovat ty moje a vůbec si nemyslím, že se mnou budou všichni souhlasit. Je to jen názor člověka, který se sice ve fotbalu pohybuje celý život, ale chybějí mu některé informace, protože není uvnitř komentovaného dění. Navíc mám nulovou zodpovědnost, což je zásadní. Tu má předseda FAČR pan Pelta a trenér Bílek, proto mají i všechny potřebné informace, na základě kterých se rozhodují a určitě jsou si vědomi toho, že všem se svými kroky nezavděčí.
První událost, která vyvolala polemiku byla nominace našeho týmu na EURO 2012. Nejvíce se mluvilo o opomenutí lídra fotbalového mistra z Liberce Jiřího Štajnera. I při respektování práva trenéra na nominaci podle svých představ se domnívám, že Jiří Štajner v nominaci být měl a je jedno na úkor koho. Naopak s nenominováním hráčů Rajnocha a Pospěcha souhlasím. V první polovině kvalifikace sice byli součástí týmu, ale od té doby se hodně věcí změnilo, jako např. zařazení vlny hráčů z Plzně, a proto na dva jmenované už místo nezbylo.
V nominovaném kompletním složení se tedy český tým vypravil na soustředění do Rakouska. Neznám přesně program soustředění, ale kromě trénování se tam určitě vytvářela týmová atmosféra, doléčovaly největší sezónní šrámy zdravotní i psychické. Jiné pocity po sezóně určitě zažíval například brankář Čech, který vyhrál s Chelsea Ligu mistrů a jiné Roman Hubník, který s Herthou Berlín sestoupil z Bendesligy a navíc v odvetě baráže se v závěru utkání možná bál o život. Zdravotní problémy měli Rosický (trvají dodnes), Plašil, Kadlec a možná ještě někdo další.
I díky zranění Rosického, musel trenér Bílek povolat na soustředění dalšího hráče. Vybral si plzeňského Daridu, který nakonec po skončení soustředění doslova v hodině dvanácté vyšoupl z nominace Daniela Pudila. Přesněji Pudila vyšoupl trenér Bílek a já jsem přesvědčen, že to je dobrá volba. Darida je komplexní středový hráč, výborný v defenzívě, skvělý v ofenzívě, s výbornou střelou a schopný hrát na několika postech v záloze. Navíc psychicky silný. To všechno dokázal i v přípravném utkání s Izraelem na závěr rakouského soustředění. Pro Pudila je těžké se s tím vyrovnat, už proto, že se mu taková věc stala již podruhé, ale s tím se nedá nic dělat.
Další událost, která vyvolala ještě větší polemiku, než nominace hráčů a její změny na poslední chvíli, bylo prodloužení smlouvy těsně před začátkem EURO 2012 trenéru Bílkovi. Pana Peltu trochu znám a věřím jeho argumentu, jak řekl, že vždy trenérovi věří, a proto jde do války společně s ním. Jistě tím také chtěl dát jistotu trenéru Bílkovi a všem kolem jasný signál a předejít spekulacím.
Uvedl ovšem ještě jeden argument, s kterým já absolutně nesouhlasím. Řekl, že si váží toho, že trenér Bílek se nebál v průběhu kvalifikace vsadit na hráče z Gambrinus ligy, hlavně z Plzně. On jim sice tu šanci dal, ale až v situaci, kdy mu teklo do bot a byl v té chvíli jedním z posledních lidí, který přišel na to, že tahle mladá, dravá a hladová krev reprezentačnímu týmu pomůže. Měl to totiž udělat mnohem dříve. Použil bych v tomto případě pořekadlo: „Pozdě, ale přece“. A to zachránilo celou kvalifikaci a trenéra u týmu. Když to všechno shrnu, tak mi vychází, že novou smlouvu by měl dostat trenér Plzně, Pavel Vrba, který tyhle hráče skvěle pro reprezentaci připravil.
Jsem přesvědčen, že tyhle tahanice a polemiky probíhají v posledních dnech ve všech zemích, které se EURO 2012 zúčastní a není to tedy jen česká specilalita. My trenéři jsme na tyhle rady i „rady“ zvyklí a tak to určitě vnímá i trenér Bílek. Kdyby ne, tak tohle povolání nemůže dělat. Proto si už teď jen všichni přejme, aby tým byl fit a vyladil formu co nejlépe. K tomu mu i já držím palce.

Komentáře nejsou povoleny.