Pozvánkou jsem se docela trefil

  Před  druhým jarním kolem naší nejvyšší fotbalové soutěže Gambrinus ligy jsem byl požádán deníkem Sport o vypracování pozvánky na něj pro jejich čtenáře a fotbalové fanoušky.

Žádost probíhá tak, že zazvoní telefon a máte asi 5 vteřin na rozmyšlení, co by mohlo být v tom kterém kole zajímavého. V té rychlosti jsem odpověděl na několik dotazů týkajících se boje o sestup a vybral několik dalších témat, která se ukázala v reálném průběhu víkendových utkání jako velmi zajímavá.
Nejdříve tedy sestupová tématika. Na dotaz, kdo letos z ligy sestoupí jsem jmenoval Viktorii Žižkov s dodatkem, že s Mladou Boleslaví v neděli dopoledne doma prohraje. Stalo se. Dalšími adepty jsou Olomouc, Ostrava a České Budějovice, což asi napadne každého. Tvrdil jsem, že z tohoto pohledu budou zajímavá utkání v Ostravě (Jablonec) a pro mě, jako rodilého olomoučáka, hlavně utkání Slovácko vers.Olomouc. Musím říci, že dramatičnost jim tedy opravdu nechyběla. V obou utkáních se rozhodovalo o výsledku doslova v posledních vteřinách. Branky obdržel Baník a Slovácko a měly několik společných znaků. Obdržely je vždy domácí týmy a navíc ze standartních situací. Jak mohou poslední vteřiny ovlivnit třeba i situaci v tabulce si můžeme lehce spočítat. Dnes mají oba zachraňující se týmy (Baník a Sigma) shodně po 11 bodech, pokud by obě utkání byla o jedinou minutu kratší, tak by Sigma měla bodů jen 9 a Baník 13, což by už mělo parametry malého trháku pro Baník Ostrava. Ovšem všechno je jinak a ještě se máme určitě na co těšit. Nebezpečí vycítily i České Budějovice a ziskem tří bodů po vítězství 3:1 nad Bohemians si udržely odstup 6-ti bodů před oběma moravskými soupeři.
Další událost, která by mě překvapila, jsem zvolil fakt, pokud by prvních pět týmů Gambrinus ligy nezískalo plný počet bodů, jako se jim to podařilo v prvním jarním kole. Všechny totiž hráli s teoreticky slabšími soupeři (Ostrava, Hradec Králové, Příbram, Dukla a Žižkov). Vyhrála jen Mladá Boleslav a Liberec a to opět potvrzuje, jak vyrovnaná je naše liga. A pokud v Německu tvrdili tamní experti, že Plzeň by v Bundeslize hrála do pátého místa a u nás je „až“ na třetím místě, tak to pro mě znamená nejen to, že kvalita Bundesligy je u nás přeceňovaná (což jsem zmínil v předchozích komentářích), ale také to jen potvrzuje můj další, možná pro někoho kontroverzní, názor, že my u nás naši nejvyšší soutěž zbytečně podceňujeme. Svědčí o tom i rostoucí počet hráčů z Gambrinus ligy v čerstvé nominaci reprezentačního trenéra Bílka. O tom se zmíním v dalším komentáři.
Posledním dotazem deníku Sport bylo jmenovat hráče, na kterého jsem v tomto kole nejvíce zvědavý. Vyhrkl jsem okamžitě Jiří Štajner. No a v sobotu u televize, při sledování utkání Liberec vers. Příbram, jsem si lebedil. Je to totiž fotbalista, kterého jsem před lety kritizoval za jeho neprofesionální přístup k fotbalu. Přesto se před lety dokázal prosadit v Liberci, následovalo angažmá v bundesligovém Hannoveru a za těch osm sezón se tam ten profesionalismus naučil, což je vidět nejen z jeho výkonů na hřišti, ale i z jeho pohublé postavy. Proto nepochybuji, že bude v nominaci na EURO 2012.

Komentáře nejsou povoleny.